حرکت ناشایست شیث رضایی و محمد نصرتی در دیدار پرسپولیس و داماش بهانهای شد تا جامعه ورزش و به ویژه فوتبال به بحث اخلاق در ورزش توجه ویژهای نشان بدهند. در این اتفاق بسیاری از اهالی فوتبال از مسئولان فدراسیون گرفته تا بازیکنان تیم ملی اظهار نظر و حتی در برخی موارد پادرمیانی کردند اما کمتر فردی از منظر علمی و روانشناسی به این موضوع پرداخت. به همین دلیل با عباس منتظری روانشناس سابق تیم ملی و استقلال در زمان سرمربیگری امیر قلعهنویی در مورد این اتفاق گفت و گویی انجام دادیم تا بدانیم که یک روانشناس که سالها در فوتبال فعالیت کرده و جو و فضای این رشته ورزشی را به خوبی میشناسد در مورد این اتفاق چه نظری دارد.
منتظری در مورد رفتار شیث رضایی و محمد نصرتی به فارس گفت: من مدتهاست از صحنه فوتبال دور هستم. عرصه این ورزش به اندازهای آلوده و سیاسی شده که نمیتوان بحث و تحلیل کارشناسی انجام داد. آنچه که من میفهمم این است که چه در جوامع اخلاقگرا و چه در جوامع بیاخلاق و در تمام دنیا از این اتفاقات میافتد. چند سال پیش هم مقاله تحلیلی در مورد شادی پس از گل نوشتم.
وی اضافه کرد: این مسئله را میتوان در ابعاد مختلف نگاه کرد ولی این اتفاق آنقدر بزرگ شد تا مستمسکی باشد برای آنکه برخی مسایل سیاسی و اجتماعی در آن گم شود و فضا را منحرف کند. از آن مهمتر فضای روانشناسی اجتماعی است. ما شاهد سقوط اخلاق هستیم و در چنین جامعهای همه به دنبال یک مقصر میگردیم تا خشم خود را بر سر او خالی کنیم. من رفتار این دو بازیکن را به هیچ عنوان تایید نمیکنم اما میگویم در یک جامعه اخلاقگرا و آرمانگرا این اتفاق به طرز مشمئز کنندهای بزرگ و به آن پرداخته شد. هر گروهی با هر مکانیزمی خشم مسایل خود را به نحوی بر سر این مسئله خالی کرد در حالی که بهترین کار برای مقابله با این رفتار پوشاندن آن بود.
روانشناس پیشین تیم ملی تصریح کرد: رئیس مجلس شورای اسلامی در روزهای گذشته از سنت حسنه عذرخواهی سخن گفت اما ببینید که بعد از شادی پس از گل دو بازیکن چه هجمه وحشتناکی شد. آیا این مسئله میتواند به جز بیماری جماعت حملهکننده معنای دیگری داشته باشد؟ من نه آدم سیاسی هستم نه ورزشی فقط با سواد اندکی که دارم از نظر کارشناسی به این موضوع میپردازم. این اتفاق محملی شد تا هر گروه با مکانیزم خودش فقط عقدهگشایی کند.
منتظری در مورد اینکه آیا این حادثه را طبیعی میداند، به فارس گفت: شادی پس از گل این دو بازیکن را با شادی بازیکنی که مقابل تماشاگران تیم حریف میرود و رفتاری تحریک آمیز دارد مقایسه کنید. آنجا هم منطق و عقلی در شادی پس از گل نمیتوانید ببینید. در شادی پس از گل فقط برخی از بازیکنان حرفهای که در سطح اول دنیا بازی میکنند رفتاری کنترل شده و منطقی پس از گلزنی دارند و در سطوح پایینتر کنترل عقلانی روی رفتار شادی پس از گل دیده نمیشود.
این روانشناس افزود: دوست دارم یک نکته دیگر هم بگویم و آن هم اینکه از چند سال پیش هشدار داده بودم که اخلاق در جامعه و تمام حوزههای اجتماعی ما در حال از بین رفتن است. من در جایی که کار میکردم با آقایان صحبت کردم و گفتم شما به جای اینکه بیایید سیستم اخلاقی را ترویج کنید و کار علمی برای حرفهای شدن انجام بدهید فقط بلدید بروید در رختکن از پاداشهای ۲۰۰ و ۵۰۰ هزار تومانی برای برد این مسابقه و آن مسابقه صحبت کنید. بپذیریم که تک تک ما مسئولیت هستیم و کاری که باید میکردیم را نکردیم و هرکس در این رهگذار به دنبال منافع خودش بوده است.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)