استان همدان از جمله استانهای كوهستانی، مرتفع، سرد و بادخیز غرب كشور و با ۲۱۷۲ كیلومتر مربع وسعت حدوداً 2/1 درصد كل مساحت ایران را تشكیل میدهد.
رشته كوههای زاگرس و ارتفاعات الوند كه از شمال غربی همدان به جنوب شرقی این استان امتداد و ارتفاعات و كوههای گرمه و سرده، لشگردر، آلمابولاق، سیاهدره، چل تابالغان، بهارلو، بوقاطی، آلماباغ، گری، گرمی و خان گرمز موجب شدهاند كه اغلب شهرهای این استان در ارتفاعات واقع شوند و به علت شرایط اقلیمی و طبیعی، تقریباً در تمام ایام سال وزش باد در سطح استان ادامه دارد.
آب و هوا در مناطق مرتفع كوهستانی سرد و در مناطق جنوبی تقریباً معتدل و كوهستانی میباشد. زمستانهای همدان سرد و طولانی و اكثراً بیش از 4 ماه در سال یخبندان است.
همدان در تمام ایام زمستان دارای شرایط طبیعی مناسبی برای علاقمندان به ورزشهای زمستانی مثل اسكی است. پیست اسكی تقریباً وسیع و مجهز آن تا ماههای اولیهی بهار مورد استفاده علاقمندان قرار میگیرد و همه ساله جمع كثیری از علاقمندان به منظور استفاده از امكانات این ورزش مفرح به همدان مسافرت مینمایند، اما بهترین زمان برای كسانی كه قصد سفر تحقیقی یا تفریحی و بازدید از جاذبههای تاریخی و باستانی همدان را دارند با توجه به شرایط اقلیمی و آب و هوای منطقه از اواخر اردیبهشت تا اواخر مهرماه است.
در این ایام علاوه بر سرسبزی و زیبایی و طبیعت پرگل و گیاه این استان، تابش خورشید و گرمای هوا بسیار مطلوب و دلچسب است.
استان همدان با آن كه فاقد منابع آبی، هم چون دریا و دریاچه است، به علت وجود رشته كوههایی چون زاگرس و الوند و دیگر قلل سر به فلك كشیده و برفگیری آنها كه در بیشتر ایام قلل آنها، پوشیده از برف میباشند. ذوب تدریجی برفهای زمستانی در فصل گرما و تابستان رودها و تالابها و سرابها و چشمههای متعددی را بوجود میآورند.
بعضی از سرابها و تالابهای همدان عمری به درازای دهبرابر آثار باستانی چند هزار ساله این استان دارند، مثل تالاب زیبای «گردخورده» یا «آق گل» كه زمینشناسان طول عمرش را ۴۰ هزار سال تخمین زدهاند و حدوداً ۵/۱۷ كیلومتر مربع وسعت دارد یا تالاب پیر سلیمان كه هر دو تالاب با پوشش گیاهی فراوان در بهار و تابستان مأمن انواع اردك، فلامینگو، مرغ باران، آب چلیك، كاكانی، حواصیل، غاز و دیگر پرندگان مهاجری هستند كه از روسیه، قفقاز، كشورهای اسكاندیناوی و دیگر نقاط اروپایی و آسیایی به این منطقه میآیند.
كشاورزی و باغداری در این استان رونق دارد. كشت آبی و دیم معمول است گندم و جو، سیبزمینی، چغندر قند از عمده محصولات كشاورزی همدان هستند.
محصول گردوی همدان، مخصوصاً گردوی تویسركان بینظیر است.
وجود رشته كوههای كهنسال، بارندگی فراوان، ساختار طبیعی و عوامل دیگر در طول هزاران سال موجب ایجاد غارهای متعددی گردیده كه بعضی از آنها به علت اقامت انسان در دورانهای مختلف جنبهی تاریخی دارد و بعضی دیگر به جهت برخورداری از بلورهها و قندیلها و اشكال مختلفی كه بوسیله استالاكتیت و استالاگمیت بوجود آمده، زیبایی و شكوهی دیدنی دارد.
استان همدان شامل 16 شهر و شهرستان به اسامی همدان، نهاوند، تویسركان، ملایر، كبودرآهنگ، اسدآباد، بهار و رزن و 18 بخش و مركز آن شهر همدان است.
همدان
شهر همدان دارای تاریخ و پیشینهای كهن است. احداث و بنای اولیهی آن را بیش از 700 سال قبل از میلاد مسیح میرسد.این شهر به دستور دیاكو پادشاه مقتدر ماد بنا شد و او پس از پایان كار احداث و ساختمان كاخی عظیم كه دارای قلاع و دژهای متعدد بود، آنرا پایتخت و محل خزانهی خود قرار داد و نام هگمتانه را بر آن نهاد.
دربارهی چگونگی ایجاد هگمتانه مورخین یونانی نوشتهاند: دیاآكو پس از انتخاب محلی در كنار كوه الوند (اورتت یا اورنتس) جهت مركز حكومت خود شهر و كاخی عظیم كه شامل هفت قلعهی تو در تو بود احداث كرد. مهمترین و مستحكمترین قسمت این كاخ، قلعهی هفتم بود
كه داخل آن كاخ پادشاه و خزانه قرار داشت و آنرا اگباتابا نامید. یونانیها واژهی «هگمتانه» یا «هنگمتانه» را كه به زبان پارسی قدیم به معنی محل تجمع است اكتابانا مینامند.
این واژه در آثار به جای مانده به زبان ارمنی «اهمتان» و در زبان سریانی و پهلوی «اهمدان» آمده و در گویش نویسندگان عرب «اهمدان» به همدان تبدیل گردیده است.
میگویند در تورات نیز نامی از «احتمانا» آمده كه به احتمال زیاد همان هگمتانه میباشد.
تپهی باستانی هگمتانه كه در مركز شهر همدان قرار دارد، بقایای شهر باستانی هگمتانه پایتخت عهد كاسیها، مادها و هخامنشیان است. در كاوشهای باستانی كه در این تپه انجام گرفته آثار بسیار با ارزش و گرانبهایی از دوران باستانی این شهر به دست آمده است.
هگمتانه یا همدان در طول عمر چند هزار سالهی خود با فراز و نشیب و حوادث و وقایع زیادی روبرو شده، و دورانهای سخت یا آرامی را پشت سر گذاشته و بارها ویران و آباد شده است.
هگمتانه برای اولین بار در دوران حكومت بختالنصر و به دستور او به كلی ویران شد ولی هنگامی كه داریوش بزرگ زمام امور را به دست گرفت، بر بازسازی و ترمیم ویرانیها و آبادانی آن همت گماشت و بعدها در دوران حكمرانی اشكانیان و ساسانیان، با احداث كاخها و قصرهای باشكوه برای اقامت پادشاهان اشكانی و ساسانی این شهر به اوج عظمت و آبادانی و زیبایی خود رسید، اما:با پیروزی اعراب نه تنها كاخهای سلطنتی تخریب بلكه تمام شهر به طور كامل ویران شد. این تسلسل آبادانی و ویرانی، حمله و تاراج و ترمیم خرابی و بازسازی، قرنهای متمادی تا سال 1135 هجری ادامه یافت و از آن سال به مرور ثبات و ایمنی نسبی یافت و چون در مسیر جادهی ابریشم و راههای اصلی منطقهی غرب كشور قرار داشت به زودی به صورت یكی از مراكز بازرگانی درآمد.
در شهر همدان و دیگر شهرهای این استان بقایای آثار باستانی و تاریخی فراوانی مثل كتیبهها، برجها، كاخها و… وجود دارد كه یادآور دوران عظمت و شكوه ایران باستان میباشد. تپهی باستانی هگمتانه در سال 1913 میلادی توسط یك هیأت فرانسوی كه از سوی موزه لوور پاریس ماموریت یافته بود، مورد كاوش و حفاری باستان شناسی قرار گرفت.
در حفاریهای انجام شده علاوه بركشف اشیاء با ارزش عهد باستان، آثاری به دست آمد كه نمودار وجود شبكهی منظم آبرسانی در شهر باستانی هگمتانه بود و در كاوشهایی كه در سالهای 1362 تا 1370 انجام گرفت، یكی دیگر از كهنترین آثار تمدن بشر یعنی حصار طولانی و دو برج عظیم این شهر كشف شد.
كتیبههای گنجنامه
در 5 كیلومتری همدان و در دامنههای الوند درهی باصفای عباسآباد قرار دارد كه كتیبهها و آبشار گنجنامه نیز در امتداد همین دره واقع شده است.
در این دره سنگ نبشتههایی از زمان داریوش اول هخامنشی برجای مانده كه گفته میشود پس از اتمام كار سنگ نبشتههای بیستون به دستور داریوش برسر راه هگمتانه كه پایتخت تابستانی هخامنشیان و در مسیر جادهی شاهی قرار داشت كار نقر و حتك آن انجام گرفته است.
هر یك از این كتیبهها به سه زبان فارسی باستانی، اعیلامی یا شوشی، بابلی و به خط میخی مادی یا هخامنشی میباشد.
در گذشته با توجه به این كه گفته میشد خزانهی هخامنشیان در هگمتانه قرار داشته تصور عمومی بر این بود كه سنگ نبشتهها، راهنمای محل خزانه و گنجهای داریوش است ولی پس از آن كه باستان شناسان فرانسوی و انگلیسی موفق به ترجمهی آنها شدند، محرز شد كه سنگ نبشتهها راز مكتوب گنج نیست بلكه ورقی از تاریخ باستانی ایران است.
یكی از این دو كتیبه مربوط به داریوش هخامنشی و دیگری مربوط به خشایار شاه میباشد. ترجمهی كتیبه داریوش چنین است.
«خدای بزرگ است اهورمزدا، كه این سرزمین را آفرید، كه مردم را آفرید، كه شادی برای مردم آفرید كه داریوش را شاه كرد، شاهی از بسیاری، فرمانروایی از بسیاری..
منم داریوش، شاه بزرگ، شاه شاهان، شاه سرزمینهایی كه نژادهای گوناگون دارند، شاه سرزمین دور و دراز، پسر ویشتاسب هخامنشی»
و كتیبهی دیگر كه مربوط به خشایار شاه و در قسمتی پایینتر از كتیبهی داریوش قرار دارد، قسمت اول متن آن همان متن كتیبهی داریوش است ولی در جملات آخر پس از شاه شاهان نوشته شده «شاه كشورهای دارای ملتهای بسیار، شاه این سرزمین بزرگ، دور دست پهناور، پسر داریوش شاه هخامنشی»
شیر سنگی
شیر سنگی كه بیش از 2 متر طول و یك متر و 20 سانتیمتر عرض و اندازه ارتفاع سینهاش میباشد یكی دیگر از آثار باقیماندهی عهد باستان است.
این شیر كه پاهایش شكسته و مفقود شده و گذشت ایام خسارتهایی به بدنهاش وارد ساخته، كاملاً زیبایی و صلابت خود را حفظ كرده است.
در مورد زمان ساخت شیر سنگی، روایات متفاوتی وجود دارد كه از دورهی پارتها و مادها شروع و به دوران اسكندر ختم میشود، اما قویترین نظریه اینست كه این مجسمه و قرینهاش در زمان اشكانیان در دو طرف دروازه نصب بودهاند.
مقبره استرومردخای
مقبرهی ملكه خشایار شاه و عمویش «استرومردخای» در مركز شهر همدان قرار دارد.
ساختمان اولیهی آرامگاه حدود 12 قرن پیش توسط كلیمیان به پاس خدمات استرومردخای احداث شد و بعدها، بارها تجدید بنا گردید و ساختمان فعلی، احتمالاً در قرن هفتم هجری به جای بنای قبلی كه متعلق به قرن سوم هجری بوده، احداث گردیده است.
در داخل بنای آرامگاه، دو صندوق منبتكاری گران قیمت وجود دارد كه هریك بر روی قبری قرار گرفته است. این دو قبر را به استرومردخای نسبت میدهند و براساس روایات موجود استر با نفوذ خود مانع كشتار كلیمیان در زمان خشایار شاه شده است.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)