ملاسما يکي از شايع ترين علل ايجاد لک صورت است و اغلب در خانم هاي مراجعه کننده براي درمان لک صورت ديده مي شود که يک لک اکتسابي قهوه اي رنگ است که به صورت آهسته به وجود مي آيد.
2zep88z6qi1utd9qil2s

به دليل اينکه اين لک ها بيشتر در زنان حامله ظاهر مي شود يا عود مي کند، به لک هاي حاملگي شهرت دارد، ولي مي تواند در خانم هاي مجرد و به ندرت در مردان نيز ديده شود. اين لک ها بيشتر در گونه ها، پيشاني و چانه ديده مي شود و در افراد سبزه مشخص است. تيرگي يا لک پوست معمولا پس از زايمان ناپديد مي شود، اما ممکن است براي ماه ها يا سال ها باقي بماند.
اين نوع لک صورت ممکن است بدون علت مشخص يا به صورت خانوادگي، مخصوصا در افرادي که حتي در تماس با نور آفتاب خفيف تيره مي شوند، ديده شود. بعضي خانم ها متوجه مي شوند که درست قبل از قاعدگي، لک ها واضح تر مي شود. ملاسما يا لک حاملگي به طور شايع در خانم هايي که قرص ضد بارداري مصرف مي کنند، ديده مي شود که در تماس با نور آشکارتر مي شود.
اين خانم ها هنگامي که حامله شوند، همين لک را پيدا مي کنند. زمان زيادي طول مي کشد تا پس از قطع قرص ضد حاملگي، اين لک بر طرف شود و يا ممکن است که هرگز به طور کامل برطرف نشود.
کک مک يا فرکل(FRECKLE)
کک و مک بيشتر در افراد با پوست روشن، موهاي قرمز يا بلوند و چشمان آبي ديده مي شود و از سن 5 سالگي شروع مي شود که به صورت لک هاي کوچک قهوه اي روشن، در مناطق باز بدن مثل صورت، شانه و پشت ديده مي شود.
در تابستان تعداد، اندازه و عمق کک مک افزايش مي يابد و در زمستان کوچک تر، روشن تر و کم تعدادتر مي شود. اين نوع پيگمانتاسيون ممکن است از نظر زيبايي آزار دهنده باشد، ولي خطري ندارد. در افراد مبتلا به فرکل، شيوع خال هاي بدن افزايش مي يابد. کک مک هايي که در سنين پايين شروع مي شود و در زمستان هم باقي مي ماند، بايستي حتما توسط پزشک بررسي گردد.
لک هاي پيري
اين لک ها در اثر تماس حاد يا مزمن با نور آفتاب و افزايش سن بوجود مي آيد. معمولا لک هاي قهوه اي رنگ مسطح به اندازه يک سانتي متر يا بيشتر که روي صورت و پشت دست ها، در سنين 30 تا 40 سالگي شروع مي شود و با افزايش سن گسترده تر، پررنگ تر و با تعداد بيشتر نمايان مي شوند.
هر چند در نمونه برداري تغييرات بدخيمي ندارند، ولي مي توانند در سال هاي بعد تبديل به ضايعات بدخيم شوند. لذا بايستي درمان شوند.
لک هاي ناشي از
سو» تغذيه و کمبود ويتامين
اين لک ها در اثر کمبود ويتامين B12 اتفاق افتاده و در نژادهاي با پوست تيره شايع تر است. اين لک ها ظاهر لکه لکه دارند. در اثر کمبود ويتامين A اين لک ها گسترده بوده و همراه با برجستگي هاي شبيه پوست مرغ ظاهر مي شود. همچنين در کمبود اسيد فوليک، کمبود اسيد اسکوربيک (ويتامين C) و در انواع کم خوني ها نيز لک هاي مشابه ديده مي شود.
لک در اثر مصرف بعضي داروها
مصرف بعضي داروها از قبيل کلرپرومازين، دي پنيسيلامين، هيدانتوئين، داروهاي ضد مالاريا و داروهاي ضد سرطان باعث ايجاد لک به اشکال گوناگون به همراه علائم ديگر مي شوند. مصرف طولاني مدت قرص ماينوسيکلين در درمان جوش و غرور جواني، باعث تيرگي پوست در نواحي جوش هاي ملتهب و قرمز مي شود.
لک ناشي از التهاب پوست
اين نوع لک پس از التهاب هاي پوستي در اثر بيماري هايي مثل ليکن پلان (بيماري التهابي پوست و دهان)، لوپوس اريتماتويا (بيماري التهابي بافت همبند پوست)، بعد از سوختگي پوست در اثر آفتاب سوختگي يا سوختگي خفيف با عوامل ديگر، جوش غرور جواني دست کاري شده، سائيدن پوست براي برطرف کردن اسکار(جاي زخم) و فرو رفتگي پوست در همان محل ايجاد مي شود.
اين لک ها در نژادهاي تيره و افراد سبزه شايع تر است و بيشتر در نواحي باز بدن مثل صورت رخ مي دهد. همچنين ضربه به پوست، محکم کشيدن کيسه و ليف زبر در حمام يا مالش پوست ران ها روي يکديگر هنگام راه رفتن در افراد چاق، مي تواند باعث ايجاد لک در همان محل شود.
لک ناشي از بيماري ها
لک در اثر بيماري هايي مثل آسم ، نارسايي کبدي و کليوي که در زمان حملات آسماتيک، تيرگي منتشر پوست براي سه تا چهار روز ممکن است وجود داشته باشد.
همچنين در روماتيسم و نارسايي کليه و سيروز کبدي و بعضي بيماري هاي ديگر تيرگي گسترده ي پوست ديده مي شود.
لک هايي با علل متفرقه
ساير علل ايجاد لک هاي تيره پوست شامل: ملانيسم يا لک ارثي منتشر بدن; لک اطراف دهان; لک اطراف چشم و لک هاي کوچک قهوه اي در نقاط مختلف بدن است که مي تواند همراه يا بدون علايم ديگر باشند. عطرها و ادوکلن هايي که حاوي متوکسي پورالن و برگاموت هستند، اگر پس از استعمال روي پوست در معرض نور آفتاب قرار گيرند، باعث لک هاي تيره در پشت گوش، گردن وصورت مي شوند. لک هاي شغلي نيز در اثر تماس با ترکيبات حاوي تار مانند آسفالت و روغن هاي معدني، و تماس با نور آفتاب به وجود مي آيند. علل زياد ديگري نيز در ايجاد لک روي صورت و بدن موثرند که به دليل نادر بودن، ذکر آنها ضروري نيست، ولي حتما بايستي توسط پزشک در موقع مراجعه مد نظر قرار گيرد.
درمان لک هاي قرمز
لک هاي تيره پوست، همان طوري که گفته شد، علل مختلفي دارند که بايستي بعد از بررسي علمي علت، معاينه دقيق و گرفتن شرح حال از بيمار، و بعضي مواقع پس از انجام آزمايشات و حتي تکه برداري از پوست، درمان شوند. گاهي افراد غيرمتخصص يا آرايشگاه ها، براي درمان لک صورت، يک يا چند نوع کرم ضد لک را بدون توجه به علت آن تجويز مي کنند. بعضي از اين داروها تحت عنوان داروهاي گياهي، ممکن است حاوي ترکيباتي باشند که در دراز مدت براي پوست وضعيتي بوجود مي آورند که حتي توسط متخصصين پوست هم غير قابل درمان شوند. روش هاي متعددي براي درمان لک صورت وجود دارد که پزشک پس از بررسي هاي اوليه، از آنها استفاده مي کند.
استفاده از داروهاي موضعي مثل هيدروکسين، تره سنيونين، اسيدهاي آلفا هيدروکسي، اسيد کوجيک، اسيد آزلاتيک و کراترکسي ها مثل اسيد ساسبک، اسيد لاکتيک; و نيز روش هاي درماني مانند پليگيک هاي شيميايي مثل TCA ، فنول، محلول جستر و پا ارم بريزن، کوتر کرايو; و به کارگيري ليزرهاي اربيوم ياک، ليزرCO2 و ليزر روبي مواردي هستند که پزشک با توجه به وضعيت بيمار، نوع لک و علت آن، براي درمان از آنها استفاده مي کند.