دستگاه دیالیز:
دستگاهی است كه عمل جداسازی مواد سمی مانند اوره و آمونیاك از خون را انجام می دهد.از این دستگاه بعنوان جانشینی برای كلیه در صورت نارسایی یا از كار افتادن آنها استفاده می شود.

اساس كار دستگاه:
در ابتدا ماده هپارین بوسیله پمپی به خون اضافه می شود تا خون رقیق شود.مخلوط این دو وارد فیلتر دیالیز شده و از طریق غشایی نیمه تراوا در مجاورت مایع دیالیز یا دیالیزیت قرار می گیرد.تركیبات موجود در دیالیزیت شامل یونهای سدیم و پتاسیم و گلوكز می باشد.مواد سمی خون از غشاء نیمه تراوا عبور كرده و وارد محفظه تبادلی دیالیزیت می شود.مایع دیالیز از ماده غلیظ دیالیز یت تهیه می شود و بوسیله دو پمپ قابل تنظیم در محفظه اختلاط پدید می آید. فیلتر هادر شكل های مختلف ساخته می شوند و شامل سه خانواده كلی زیر می شود:
الف:دیالیز كننده مارپیچی:لوله ای است دارای دیواره نیمه تراوا كه خون به داخل آن رانده شده ومایع دیالیز در اطراف لوله كه بشكل مارپیچ می باشد جریان دارد.
ب:دیالیز كننده سطوح متوازی:شامل صفحات موازی نازك كه درون آنها خون و خارج آنها مایع دیالیز جریان دارد می باشد. ج:كلیه فیبر تو خالی:شامل ده تا پانزده هزار فیبر تو خالی با قطر 02 میلیمتر و طول 150 میلیمتر كه كنار هم قرار گرفته اند.خون درون آنها و مایع دیالیز در اطراف آنها جریان دارد. با توجه به حساسیت خاص دستگاه دیالیز سیستمهای ایمنی واخطارهای متعدد در قسمتهای مختلف دستگاه نصب شده است.این سیستمها در مواقعی نظیر ورود هوا به مسیر جریان خون یا پاره شدن غشاءحائل در فیلتر دیالیز پمپ خون را خاموش كرده و عمل دیالیز پس از رفع مشكل بوسیله تكنسین مربوطه میسر خواهد شد.