رييس اداره ايدز وزارت بهداشت به زنان در معرض hiv تاكيد كرد كه بارداري را ساده نگيرند، گفت: زنان hiv مثبت ترجيحا نبايد باردار شوند و در صورت تمايل به بارداري نيز بايد قبل از اقدام به بارداري تا دوران پس از شيردهي تحت مراقبت كامل باشند.
دكتر عباس صداقت در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان ايسنا، گفت: مادراني كه ممكن است در معرض خطر hiv قرار داشته باشند به طور ناخواسته اين ويروس را به نوزادان منتقل مي‌كنند. نمي‌توان گفت كه زنان hiv مثبت باردار نشوند؛ چرا كه امروزه با پيشرفت علم پزشكي، داروهاي بيماري hiv بسيار موثر بوده و ممكن است افراد سال‌هاي بسيار زيادي با سلامتي بهتر با اين ويروس زندگي كنند و در نتيجه ازدواج كرده و قصد بچه دار شدن داشته باشند.
وي ادامه داد: در نتيجه نمي‌توان ازدواج را براي افراد hiv مثبت منع كرد، اما پيشنهاد آن است زناني كه به هر دليلي خودشان يا از طريق همسرشان ممكن است در معرض ويروس قرار داشته باشند به مراكز مشاوره بيماري‌هاي رفتاري كه معمولا تحت نظر معاونت‌هاي بهداشتي دانشگاه‌هاي علوم پزشكي خدمت مي‌كنند، مراجعه كنند. شماره تلفن اين مراكز را مي‌توان از 118 منطقه محل سكونت دريافت و مشاوره‌هاي تلفني و حضوري را دريافت كرد.
ارايه خدمات محرمانه و رايگان به زنان باردار در معرض hiv
رييس اداره ايدز وزارت بهداشت با تاكيد بر محرمانه و رايگان بودن تمام خدمات ارايه شده از سوي مراكز مشاوره بيماري‌هاي رفتاري تحت نظر دانشگاه‌هاي علوم پزشكي، ادامه داد: توصيه آن است كه زنان در معرض hiv بچه‌دار نشوند اما اگر مي‌خواهند بچه‌دار شوند بايد تحت نظر خدمات پيشگيري و خدمات مشاوره باشند. در نتيجه بارداري براي فرد hiv مثبت منع نيست اما تاكيد آن است كه از زمان قبل از اقدام به بارداري، در طول بارداري، زايمان و شيردهي تحت مراقبت باشند و خدمات محرمانه و رايگان را دريافت كنند. به اين ترتيب خطر انتقال ويروس به جنين به حداقل ممكن كاهش يابد.
زايمان در زنان با hiv مثبت به روش سزارين باشد احتمال انتقال hiv از شير مادر به نوزاد وجود دارد تغذيه نوزادان با مادران hiv مثبت با شيرمصنوعي باشد
رييس اداره ايدز وزارت بهداشت گفت: تاكيد داريم كه روش انجام زايمان در زنان با hiv مثبت به روش سزارين باشد تا خطر انتقال از طريق زايمان و كانال طبيعي كاهش يابد. همچنين از آنجا كه اندكس‌هاي خوني نوزاد تا 18 ماهگي مشخص نمي‌كند كه نوزاد به ويروس مبتلا است يا نه؛ به طور عمومي براي اين نوزادان از شربت‌هايي به عنوان داروهاي پيشگيري استفاده مي‌شود و تاكيد مي‌كنيم كه مادران در معرض hiv فرزندان‌شان را با شيرخشك و شيرمصنوعي تغذيه كنند. به اين منظور شير مصنوعي را به صورت رايگان در اختيار اين افراد قرار مي‌دهيم.
رييس اداره ايدز وزارت بهداشت گفت: احتمال انتقال hiv از شير مادر به نوزاد وجود دارد. اما در كشورهايي كه دسترسي به شير مصنوعي كافي نيست، ترجيح مي‌دهند براي جلوگيري از سوء تغذيه و عوارض ناشي از آن، نوزاد از شير مادر تغذيه كند. اما در ايران شير مصنوعي را به صورت رايگان به مادران hiv مثبت براي تغذيه نوزادشان ارايه مي‌كنيم.