همسان سازی استانداردها تنها هنگامی انجام می‌پذیرد که درک مشترکی از نیاز اساسی برای گفتگو وجود داشته باشد.
گفتگو هنگامی صورت میپذیرد که افراد بتوانند ضمن احساس برابری، باورها و نظرات خود را آزادانه بازگو کنند. گفتگو یکی از مسیرهایی است که انسان را به حقیقت می‌رساند.
همسان سازی استانداردها در حوزه حسابداری امری ضروری است. حسابداری یک زبان است و جهانیسازی اقتصادی و مالی، همواره نیازمند زبانی مشترک است. در مورد سایر استانداردها مانند استانداردهای حسابرسی، رفتار حرفهای و کنترل کیفیت، نقطه تاکید ممکن است متفاوت باشد. در این موارد، اطمینان یافتن از برقراری سطح مناسبی از کیفیت در عرصه های یاد شده در اولویت است.
به همین ترتیب ضروری است که معنی و هدف همسان سازی استانداردهای همگانی برای آموزش تعریف شود.اما در هر مورد، همسان سازی بین المللی به استانداردها وجهه و اعتباری می بخشد که نمی‌تواند مساوی باشد.
سالهای سال انسانها در جوامعی دور از هم و با ارتباطی اندک و یا بدون هیچگونه ارتباطی، زندگی کردند و به همینسان توسعه یافتند. این یکی از دلایل تعدد زبانها، مذاهب و فرهنگهاست. امروزه، در اثر پیشرفتهای بزرگ فنی، تماس و ارتباط میان فرهنگهای گوناگون امکانپذیر شده است. عقیده به وجود یک اخلاق مشترک برای همه انسانها به منظور دستیابی به هدفهای اساسی، ضروری است. در زمینه آموزش نه تنها توجه به توسعه فرهنگی، اجتماعی و اخلا‌قی بلکه توجه به توسعه اقتصادی نیز ضرورت دارد.
ما حسابداران می توانیم سهم خود را از آنچه که از رشته ما انتظار می رود، ادا کنیم. داشتن آموزش کافی و مناسب و انجام کاراموزی پیش از ایفای نقش حرفهای خودمان و برخورداری از آموزش پیوسته در مسیر کار حرفهایمان، همه آن چیزی است که برای ایجاد و حفظ شایستگیهایی که به ما اجازه انجام کار حرفهای و با کیفیت و مهمتر از آن انجام درست کار و در خدمت منافع عمومی یا مصالح عمومی بودن را می دهد، ضرورت دارد. به همین دلیل ما می‌توانیم و باید که در سطحی جهانی باشیم.
بی گمان این امر مستلزم همکاری بین المللی است، و در همین رابطه فدراسیون بین‌المللی حسابداران خود را به عنوان وسیلهای مناسب نشان داده است. هنگام سخن گفتن درباره همکاری ، موضوع گفتگو دوباره معنی مییابد و موضوعیت پیدا می‌کند.
در رویارویی با چالش تامین آموزش برای تقاضای آینده حسابداران، نباید نقش قاطع تفکر، درستکاری و ارزشها در شکلدهی برتریهای یک حرفه و یک شغل نادیده گرفته شود؛ تنها ایفای تعهدات متعارف کافی نیست. توجه به نقش فرد در انتخاب شغل، بخشی جدایی ناپذیر از فرایند حرفه ای گری است.
ما با استفاده از تواناییهایمان برای پیشبرد فعالیتهایی که مرتبط با ارزشهای بنیادین ماست به ترویج حرفهمان میپردازیم. اجزای حرفه ما، توانایی، شور و ارزشهاست.
تا به امروز هیئت استانداردهای بین المللی آموزش حسابداری، وابسته به فدراسیون بین المللی حسابداران، هشت استاندارد بین المللی آموزشی را برای حسابداران حرفهای منتشر کرده است. افزون بر این، هیئتهای مستقل تدوین استاندارد فدراسیون بیانیه هایی را در رابطه با حسابرسی و اعتباربخشی، رفتار حرفهای و گزارشگری مالی بخش عمومی صادر کرده اند. هر یک از این هیئتها با شیوه ای شفاف و روشن کار می کنند.
هیئت نظارت بر منافع عمومی بر امر تدوین استانداردها در زمینه های حسابرسی، آموزش و رفتار حرفهای در فدراسیون نظارت می‌کند.از سخنان خودمی توانم اینگونه نتیجه گیری کنم که آموزش در تمام حرفه ها- و امروز بیش از همیشه- جنبه‌ای کلیدی یافته است؛ آموزش شالوده اساسی حرفه ماست.
نظام آموزش حرفه ای باید بتواند به دانش رنگ و بوی اخلاقی ببخشدتا مردم را به‌عنوان افراد حرفهای برای رشد یافتن برانگیزاند و نهتنها در عمل بلکه از نظر روحی به کارمان معنی دهد. انسانها آگاه می شوند. نشانه انسانیت، کارکرد خودکار نیست؛ ارتباطات منطقی ناشی از غرایز نیست. ما به مجموعه ای از ارزشها که الهامبخش رفتارمان باشند، نیازمندیم.
ما درپرورش متخصصان نباید آموزش را به ابزار واگذاریم؛ ابزاری که از جنبه انسانی تهی است. و به این دلیل گذار باید سریع و همسان سازی جهانی، فوری باشد. مفهوم نوین آموزش، نیاز به تقویت ارزشها، ایجاد و انتشار درستکاری و شفاف سازی، آزادی عمل و گفتگوی مشترک دارد.
ترجمه:حمیدرضا عملشاهی
سخنرانی افتتاحیه دل واله (J.J.F. Del Valle) جانشین رئیس فدراسیون بین‌المللی حسابداران در سانتیاگو شیلی - ژوئیه ۲۰۰۶
نشریه تحلیلی پژوهشی سازمان حسابرسی (www.hesabras.org)