تاثير ناب و جادويي يك نمايش مذهبي
جام جم آنلاين: اجراي مجالس تعزيه در محوطه تماشاخانه ايرانشهر، در شب‌هاي قدر حركتي مناسب است كه علاوه بر آشنايي مردم با اين نمايش سنتي، ‌حال و هوايي معنوي به باغ هنر مي‌بخشد.

100851967593

علاوه بر مردم عادي و رهگذران باغ هنر، مجالس تعزيه اين شب‌ها ميزبان تماشاگران ديگري نيز هست كه از اهالي تئاتر به شمار مي‌آيند و نگاهشان به اين نمايش سنتي ايراني، جدي‌تر و كارشناسانه‌تر است.
در شب‌هاي قدر باغ هنر، ‌در كنار تماشاي مجالس تعزيه ، پاي صحبت تعدادي از اين هنرمندان نيز نشستيم و با آنان درباره اين ميراث گرانبهاي نمايشي ايران زمين صحبت كرديم.
بيرون از جشنواره‌ها
مسعود دلخواه، نويسنده و كارگردان تئاتر با مثبت خواندن برپايي چنين برنامه‌هايي مي‌گويد: بدون شك اين‌گونه از هنرهاي نمايشي در اين فضا مي‌تواند تاثير مثبت و بسزايي در ميان مخاطبان داشته باشد، زيرا امروز براي اجراي نمايش‌هاي تعزيه، سالن‌هاي تئاتري مناسب و به روز وجود ندارد. او مي‌افزايد: تعزيه به عنوان هنري مردمي و فرهنگ‌ساز مي‌تواند با جامعه رابطه خوبي برقرار كند و نبايد اجراي آن مختص جشنواره‌هاي هنري باشد.
اين كارگردان تئاتر توضيح مي‌دهد: مخاطب جشنواره‌هاي هنري به طور معمول افرادي خاص هستند و مردم عادي با جشنواره تئاتري ارتباط لازم را برقرار نمي‌كنند. براي همين بهتر است اجراي تعزيه را به مكان و زماني خاص محدود نكنيم، زيرا اجراي نمايش‌هاي تعزيه در مناسبت‌هاي مختلف، مي‌تواند تاثير لازم و مثبتي را در عميق كردن رابطه مردم با عرصه هنرهاي نمايشي داشته باشد.
او ادامه مي‌دهد: علاوه بر تعزيه كه داراي مضامين سوگواري است، ديگر نمايش‌هاي سنتي را نيز مي‌توان در طول سال در مناسبت‌هاي مختلف اجرا كرد تا مردم ارتباط بيشتري با آنها برقرار كنند.
رونق نمايش‌هاي سنتي
دكتر محمدباقر قهرماني، استاد گروه تئاتر دانشكده هنرهاي زيبا نيز با اشاره به اهميت شب‌هاي قدر در ميان مردم مي‌گويد: با توجه به اهميت شب‌هاي قدر، غالب مردم علاقه‌مند به تماشاي نمايش‌هاي مذهبي بخصوص تعزيه هستند. اجراي مجالس تعزيه موجب تقويت هرچه بيشتر مسائل مذهبي در ميان مردم مي‌شود و البته آنان را با اين‌گونه نمايشي نيز آشنا مي‌سازد.
او ادامه داد: استقبال از تماشاي اين نوع نمايش‌ها در باغ هنر بسيار خوشحال‌كننده است و مسلما بازخوردهاي مناسبي را در پي دارد. بي‌شك اجراي مجالس تعزيه در موقعيت‌هاي اينچنيني، موجب رونق و گسترش هر چه بيشتر سنت‌هاي نمايشي ايراني مي‌شود.
فضاي باز
ديگر هنرمندي كه درباره اجراي نمايش تعزيه در باغ هنر ابراز نظر مي‌كند، كوروش نريماني است. اين كارگردان تئاتر مي‌گويد: اجراي نمايش‌هاي تعزيه در محوطه باز يك مجموعه فرهنگي براي عموم مردم، بدون آن كه آنها دعوت شده باشند، بسيار جذاب و تاثيرگذار است.
اين كارگردان تاكيد مي‌كند: تاكنون اجراي نمايش‌هاي تعزيه به شكلي ناقص و غيركارشناسانه و گاهي در سالن‌ها اجرا مي‌شده است كه درست نيست. در حالي كه روح اصلي اجراي تعزيه در فضاي باز است و اين‌گونه نمايش‌ها بايد در يك محيط عمومي براي همه مردم اجرا شوند.
الهام گرفتن از تعزيه
چيستا يثربي، نويسنده و كارگردان تئاتر در حاشيه اجراي مجالس تعزيه در باغ هنر مي‌گويد: با توجه به اين‌كه در مجموعه تماشاخانه ايرانشهر، بيشتر نمايش‌هاي آوانگارد (پيشرو) و تجربي اجرا مي‌شود، برپايي مجالس تعزيه مي‌تواند فعاليت‌هاي اين مجموعه هنري را كامل‌تر كند.
وي ادامه مي‌دهد: با الهام از متون تعزيه و شيوه اجرايي اين نوع نمايش مي‌توان به نگارش نمايشنامه‌هاي مدرن پرداخت كه اين اقدام از جانب تماشاخانه ايرانشهر بسيار جذاب است.
اين كارگردان مي‌افزايد: توجه به اجراي نمايش‌هاي تعزيه از سوي افراد ماهر و باسابقه، هنرمندان تئاتر، استادان و پژوهشگران اين عرصه مي‌توانند از كار هنرمندان سنتي بهره ببرند كه تداوم چنين برنامه‌هايي مي‌تواند موفقيت بزرگي را نصيب جامعه تئاتري كشور نمايد.
يثربي تاكيد مي‌كند: تعزيه هنري مستقل، تاثيرگذار و ناب است كه اثر جادويي خاص بر قلب مخاطب دارد و او را به دنيايي معنوي مي‌برد.