بهترین روغن برای مصرف چیست؟دانستن اینکه چربی کدام خوراکی خوب و کدام یک مضر است همه چیز را به نفع سلامت شما تمام می کند
دانستن اینکه چربی کدام خوراکی خوب و کدام یک مضر است همه چیز را به نفع سلامت شما تمام می کند
اگر سری به فروشگاه های زنجیره ای یا سوپر مارکت ها بزنید، قفسه هایی پر از روغن های نباتی، جامد، مایع، سرخ کردنی و مخصوص سالاد خواهید یافت؛ ولی اغلب اوقات سرگردان می مانید که کدام روغن بهتر است و بهتر است کدام روغن را برای سیب زمینی سرخ کردن، کدام را برای پخت و پز و کدام را برای تهیه یک سالاد خوشمزه به کار ببرید! اگر دوست دارید تغذیه سالم و ایده آلی داشته باشید، باید درباره تهیه یک روغن سالم برای تغذیه خانواده تان تصمیم بگیرید. چون چربی خون و روغن، عامل مهمی در از دست دادن تناسب اندام و ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی است؛ در ضمن دانستن اینکه چربی کدام خوراکی ها خوب و کدام مضر است، همه چیز را به نفع شما تمام خواهد کرد.
سس ها منبع چربی ترانس
در ترکیبات سس هایی که برای تهیه انواع ساندویچ و پیتزا و حتی کباب ترکی استفاده می شوند، گاهی از روغن های هیدروژنه شده نباتی استفاده می شود. روغن های هیدروژنه نباتی از این جهت مشکل دارند که در صنایع غذایی هنگام تولید آن، در ترکیب شیمیایی آنها تغییراتی ایجاد می شوند که موجب تولید چربی خاصی به نام ایزومرترانس می شود که بسیار خطرناک است و اگر شما روی قوطی روغن ها را نگاه کرده باشید، درصد این ایزومر روی قوطی درج شده است. این چربی ترانس بسیار برای بدن مضر است و باعث افزایش چربی های بد خون می شود. اگر شما حتی گوشت را به بهترین و سالم ترین روش طبخ آن یعنی کبابی کردن تهیه کنید، ولی روی آن سس بریزید که در آن از چربی هیدروژنه شده نباتی استفاده شده باشد، اصلا غذای سالمی را میل نکرده اید.
لبنیات پر چرب و گوشت ران؛ ممنوع
در میان روغن های هیدروژنه نباتی، 2 اسید چرب اشباع خطرناک وجود دارد به نامهای اسید مرسیتیک و اسید پالمتیک که 14 کربنی و 16 کربنی هستند و اگر شما گوشت قرمز و چربی لبنیات را میل کنید، می توانید مطمئن باشید که این 2 چربی به بدن شما وارد شده اند و مصرف زیاد این گروه غذایی( یعنی گوشت قرمز و لبنیات) می تواند باعث افزایش چربی خون تان شود. البته دقت کنید که گوشت قرمز هم انواع مختلف دارد و بخش های مختلف آن چربی متفاوتی دارند مثلا گوشت قرمز مغز ران چربی کمتری دارد؛ ولی ران چربی بالایی دارد. هر قدر چربی گوشت قرمز بیشتر باشد، خطرناک تر است. همین طور اگر شما طرفدار خوردن ماست یا شیر پر چرب هستید، باید بدانید که درصد چربی آنها و این 2 اسید چرب خطرناک در آنها بیشتر است، به همین دلیل توصیه می کنیم لبنیات کم چرب مصرف کنید. مصرف طولانی مدت این مواد ، باعث سرطان پروستات در آقایان و سرطان آندومتر (دیواره رحم) در بانوان می شود. دقت کنید که چربی گوشت قرمز اگر زیاد مصرف شود مضر است؛ ولی مصرف گوشت قرمز را قطع نکنید چون منبع روی و آهن است. سعی کنید آن را کباب شده یا اندکی در روغن مایع تفت دهید، به خصوص برای کسانی که کم خون هستند.
روغن ماهی باعث کاهش چربی مضر در خون می شود. به این افراد همچنین توصیه می کنیم گوشت قرمز را با گوشت ماهی تازه جایگزین کنند. البته بهتر است همه گوشت ماهی را بیشتر مصرف کنند.
روغن ذرت، سویا و آفتابگردان را مایع مصرف کنید
روغن سویا، آفتابگردان و کانولا، ذاتا روغن مایع اند؛ ولی چون در کارخانجات مواد غذایی اگر جامد شدند فسادپذیری شان کم می شود و بسته بندی و حملشان آسان تر است پس آنها را به شکل جامد تولید می کنند که این کار را با هیدروژنه کردن آنها انجام می دهند و در این تبدیل، باعث تولید«ایزومرترانس» می شوند که بسیار خطرناک است و چربی های بد خون (ldl) را بالا برده و چربی خوب خون را کاهش می دهند. بنابراین، این روغن ها به صورت مایع شان قابل قبول هستند و باید به صورت مایع مصرف شوند؛ ولی اگر این محصولات را در صنایع غذایی جامد کرده باشند، در این صورت چون حاوی اسید چرب ترانس شده اند، چندان سالم نخواهند بود. در ضمن اگر در تولید شیرینی و بیسکویت های کرم دار هم از این روغن استفاده شود، باز هم این محصولات سالم نخواهند بود.
روغن کرمانشاهی (حیوانی) بخورید
روغن هایی که اسید چرب غالب آنها اسید استئاریک است اگر متعادل مصرف شوند، اثر نامطلوبی روی چربی خون نمی گذارند. مهمترین منبع این نوع روغن ها، روغن حیوانی است. بنابراین روغن کرمانشاهی خیلی سالم تر از چربی گوشت و لبنیات است و شاید به همین دلیل است که قدیمی تر ها به تغذیه با این نوع روغن خو گرفته اند و آن را سالم تر از روغن های کارخانه ای امروزی می دانند.
روغن ماهی؛ برای چربی خون ها
مصرف متعادل روغن ماهی نیز تری گلیسرید خون را کاهش می دهد. به کسانی که دچار افزایش تری گلیسرید خون هستند یا افرادی که دیابت نوع دوم دارند و معمولا تری گلیسریر خونشان بالا است، مصرف روغن ماهی توصیه می شود، زیرا روغن ماهی باعث کاهش این چربی مضر در خون می شود. به این افراد همچنین توصیه می کنیم گوشت قرمز را با گوشت ماهی تازه جایگزین کنند، البته بهتر است همه گوشت ماهی را بیشتر مصرف کنند.
همه انواع روغن ها
امروزه با وجود این همه تنوع روغن در بازار برای انتخاب یک روغن مناسب باید معیارهای مهمی را در نظر داشته باشید. استفاده از روغن های جامد در بروز بسیاری از انواع بیماری ها نقش دارد به همین خاطر استفاده از روغن های مایع پیشنهاد می شود.
روغن کانولا
روغن کانولا دارای مقادیر قابل توجهی ویتامین e است. این روغن بدون کلسترول بوده و اسیدهای چرب اشباع نشدنی دارد. به همین خاطر برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی بسیار مفید است. از آنجایی که این روغن در برابر حرارت بسیار مقاوم است شما می توانید برای سرخ کردن بسیاری از مواد غذایی از این روغن استفاده کنید.
روغن زیتون
جالب است بدانید این روغن علاوه بر سرخ کردن می توانید در انواع سالاد به جای سس های مختلف استفاده شود. این روغن عملکرد محافظتی برای معده داشته و آن را از زخم و التهاب مصون نگه می دارد. نتایج تحقیقات جدید نشان می دهد روغن زیتون نوعی آنتی اکسیدان دارد که از گلبول های قرمز خون محافظت می کند.
روغن آفتابگردان
به یقین می توان گفت بهترین روغن برای سرخ کردن و پخت و پز مواد غذایی روغن آفتابگردان است. این روغن به میزان بسیار زیادی ویتامین e دارد و از مشکلات قلبی و عروقی جلوگیری می کند.
روغن سویا
بهتر است روغن سویا را برای سرخ کردن مواد استفاده نکنید بلکه آن را در درجه حرارت های کم هنگام پخت و پز یا حتی تهیه سالاد به کار گیرید. بهترین کاربرد روغن سویا هنگام طبخ برنج است. این نوع روغن علاوه بر جلوگیری از بیماری های قلبی، رشد انواع سلول های سرطانی را نیز متوقف می کند.
روغن هسته انگور
روغن هسته انگور منبع خوبی از اسید های چرب غیر اشباع است و در نتیجه از ابتلا به بیماری های قلبی، دیابت و فشار خون جلوگیری می کند. این روغن سرشار از ویتامین e است و کلسترول ندارد. Hdl را افزایش داده و ldl که کلسترول بد است را کاهش می دهد. از این روغن می توانید در تهیه انواع سالاد و پختن مواد غذایی استفاده کنید.
روغن ذرت
روغن ذرت تنها روغنی است که هر 2 نوع خوب و بد کلسترول را کاهش می دهد که این در واقع برای افرادی که به طور معمول کلسترول بالایی دارند معجزه می کند.
روغن زیتون برای درمان اگزما و بیماری های پوستی نیز مفید است. از آنجایی که پایداری این روغن زیاد است برای انواع مصرف از جمله سرخ کردن های زیاد و طولانی مدت کاربرد دارد.
روغن زیتون، یکی از بهترین روغن هایی است که می توانید جایگزین روغن مصرفی منزلتان کنید. مصرف متعادل این روغن نه تنها می تواند کلسترول خون را کاهش دهد، بلکه می تواند ldl را نیز کاهش دهد. امروزه در تمام کشورهای پیشرفته دنیا روغن غالبی که خانواده ها مصرف می کنند، روغن زیتون است و این روغن را تمام دنیا به عنوان بهترین روغن خوراکی می شناسند.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)