برنامه های وب مبتنی بر سرویس گیرنده : AJAX و Atlas
یکی از ویژگی های مهم برنامه های وب ، تبعیت آنان از معماری “سرویس گیرنده – سرویس دهنده” است . این بدان معنی است که پیاده کنندگان برنامه های وب می توانند به منظور تحقق پردازش های سمت سرویس دهنده و سرویس گیرنده از فن آوری های متعددی استفاده نمایند. یکی از نکات مهم در خصوص انجام پردازش های سمت سرویس گیرنده ، میزان وابستگی آنان به اطلاعات موجود در سمت سرویس دهنده است . به عبارت دیگر ، اجرای یک event handler در سرویس گیرنده تا چه میزان وابسته به کد سمت سرویس دهنده است و به منظور انجام آن چه میزان داده می بایست بین سرویس گیرنده و سرویس دهنده مبادله گردد ؟
صرفنظر از این که به سوال فوق چه پاسخی داده می شود ، واقعیت این است که به منظور مدیریت رویدادهای محقق شده در سمت سرویس گیرنده ، می بایست ملزومات مورد نیاز ایجاد تا پیاده کنندگان بتوانند با استفاده از آنان پردازش های سمت سرویس گیرنده را مدیریت نمایند .
پردازش های سمت سرویس گیرنده از گذشته تاکنون
با توجه به این که پردازش های سمت سرویس گیرنده در برنامه های وب می بایست مستقل از نوع پلت فرم باشند ، بدیهی است که تمامی تلاش های انجام شده در این عرصه ، می بایست متمرکز بر روی برنامه های مرورگر باشد تا با ایجاد پتانسیل هائی در آنها ، امکان انجام پردازش های سمت سرویس گیرنده فراهم گردد . ظهور زبان های اسکریپت نویسی نظیر جاوااسکریپت و تجهیز مرورگرها به برنامه های مفسر مربوطه از جمله اقدامات عملی دراین عرصه است . استفاده از زبان جاوااسکریپت به منظور کدینگ پردازش های سمت سرویس گیرنده دارای قدمتی چندین ساله است . در ادامه ، قابلیت های جدیدی به مرورگرها اضافه گردید تا پیاده کنندگان بتوانند به کمک آنان برنامه های وب سمت سرویس گیرنده را ایجاد نمایند . هم اینک ، تمامی مرورگرهای متداول از یک مدل شی گراء موسوم به DOM ( برگرفته از doent object model ) استفاده می نمایند و تعداد اندکی از آنها از یک ویژگی جدید با نام XMLHTTP استفاده می نمایند که به کمک آن ، سرویس گیرندگان و سرویس دهندگان می توانند بدون نیاز به انجام یک postback کامل و round trip با یکدیگر و به صورت مستقیم ارتباط برقرار نمایند.
XMLHTTP ، شامل مجموعه ای API ( رابط برنامه نویسی ) است که امکان ارسال و یا دریافت داده به صورت باینری ، HTML و XML را از سرویس دهندگان وب بر روی اینترنت و به کمک پروتکل HTTP فراهم می نماید . در مواردی که نیاز به داده موجود در سمت سرویس دهنده می باشد ، XMLHTTP به صورت پیوسته اقدام به ارسال درخواست خود برای سرویس دهنده می نماید تا آخرین اطلاعات را بدون نیاز به refresh کردن مدام مرورگرها ، بازیابی نماید . در واقع ، به کمک فن آوری فوق ، سرویس گیرندگان قادر به مبادله غیرهمزمان با سرویس دهنده بوده و می توانند اقدام به ارسال و یا دریافت داده XML بدون نیاز به انجام یک round trip کامل که باعث تولید مجدد یک صفحه می گردد ، نمایند .
ماحصل این تحولات ، ظهور نسل جدیدی از برنامه های وب نظیر Microsoft Virtual Earth و Microsoft Windows Live است . ایجاد چنین برنامه های وبی کار ساده ای نخواهد بود و پیاده کنندگان می بایست شناخت مناسبی نسبت به جاوااسکریپت و مدل DOM داشته باشند که ممکن است در هر مرورگر متفاوت باشد . علاوه بر این ، جاوااسکریپت تمامی ویژگی های یک زبان شی گراء را ارائه نمی نماید و بسیاری از ملزومات مورد نیاز پیاده کنندگان برنامه های وب در فریمورک دات نت را تامین نمی نماید ( نظیر type-safe ) .
کد:
ایجاد برنامه های وب با تاکید بر انجام پردازش سمت سرویس گیرنده ، نیازمند ملزوماتی نظیر
یک زبان برنامه نویسی و پلت فرم پیاده سازی جدید است
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)