سرویس اقتصادی «آینده»؛ یكی از خوانندگان «آینده» با ارسال یادداشتی، نظرسنجی سایت بانك مركزی در خصوص حذف صفر از پول ملی را مورد بررسی قرار داده است. این خواننده در متن ارسالی خود آورده است:
سایت نظرسنجی بانك مركزی بالاخره شروع به كار كرد. با خود فكر كردم من هم به عنوان یك شهروند خوب است در این نظر سنجی شركت كنم. منتها اتفاقاتی افتاد كه مناسب دیدم این نظر سنجی را از لحاظ مختلف مورد بررسی قرار دهم:
الف: از لحاظ مسایل فنی ورود به سایت
- كاربران برای ورود به سایت نیاز دارند یك اكانت برای خود بسازند كه البته همین امر باعث كاهش شركت كنندگان در نظرسنجی میشود. معمولا در نظرسنجیها تمهیداتی فنی در نظر گرفته می شود كه یك كاربر نتواند چندین بار در یك نظرسنجی شركت كند. در اكثر نظرسنجیهای اینترنتی امكان اجازه ندادن شركت بیش از یك بار برای یك فرد مشكل است و این موضوع یكی از ایرادات این گونه نظرسنجیهاست. در همین فرم مربوط به بانك مركزی هم چنین مشكلی هست و كاربر می تواند حتی با دادن یك ایمیل! دو اكانت مختلف را با مشخصاتی مشابه بسازد و از هر دو استفاده كند.
ضمن آنكه جامعه آماری نیز متشكل از برخی رده ها می شود كه به اینترنت دسترسی دارند و این نظرات نماینده همه گروه های اجتماعی نمی شود.
- جالب تر اینكه اكانتی را كه كاربر می سازد، فقط یك بار اجازه استفاده از آن را دارد و برای مراجعات بعدی بر حسب نیاز (به فرض برای مشاهده نتایج نظرسنجی) باید دوباره یك اكانت جدید ایجاد كند و به عنوان یك فرد جدید وارد صفحه نظرسنجی شود!
ب: برخی ایرادات در سوالات پرسشنامه
برخی سوالات مربوط به فرم دارای اشكالاتی است، از جمله:
- در سوال 5 اگر كاربر گزینه ای به غیر از گزینه شاغل را انتخاب كند ( مثلا بیكار، دانشجو و ...) طبیعتا نباید مجاز باشد به سوالات 6 و 7 پاسخ دهد، در حالی كه پر كردن این سوالات برای همه اجباری است!
- در سوال 16 كه در خصوص موافقت یا عدم موافقت با حذف صفر از پول ملی است، طبیعتا كاربری كه نظر او گزینه «خیر» باشد، نمی تواند و نباید به سوالات 21، 27 و 28 پاسخ دهد. چون این سوال مربوط به كاربرانی است كه گزینه آنها «بلی» باشد، در حالی كه پر كردن این سوالات نیز برای همه اجباری ست!
- سوال 24 كه در مورد طرح پشت اسكناس است، موارد را به چند مورد محدود كرده و عملا انعطاف در پاسخگویی را از فرد گرفته است.
ج: برخی تناقضات در نتایج نظرسنجی
نكته مهم در این باب این است كه در فرم نظرسنجی پاسخ به برخی از سوالات اجباری شده، پس طبیعتا جمع كل افراد پاسخگو در هر كدام از آن سوالات باید با تعداد كل نفرات شركت كننده در نظر سنجی برابر باشد كه این گونه نیست (و این خارق العاده است!). علی ای حال تا این لحظه (شامگاه سه شنبه 28 تیر ماه) تعداد كل شركت كنندگان 6268 نفرند. حال با توجه به نكته فوق موارد ذیل را بررسی می كنیم:
-مجموع نفرات در سوال اول، دوم وسوم كه پاسخ به آنها اجباری است، به ترتیب عبارتند از: 6165، 6160 و 5515. این در حالی است كه تعداد كل شركت كنندگان 6268 نفرند!
- سوال 5 مربوط به وضعیت شغلی افراد است كه دو گزینه شاغل و بیكار دارد. سوال 6 و 7 هم مخصوص شاغلین است، یعنی كسانی كه در سوال 5 گزینه شاغل را انتخاب كرده اند. بنابراین با توجه به اجباری بودن پاسخ، طبیعی است كه مجموع نظرات در هر كدام از سوالات 6 و 7 باید مساوی با تعداد شاغلین در سوال 5 باشند كه اینگونه نیست!
- نكته جالب دیگر اینكه در سوال 16 پرسیده شده آیا با حذف صفر از پول ملی موافقید؟ كه دو گزینه «بلی» و «خیر» دارد. اگر فرد گزینه «بلی» را انتخاب كند، باید به سوال 21 جواب دهد، یعنی با حذف چند صفر از پول ملی موافق هستید؟ و این در حالی است كه پاسخ به هر دو سوال اجباری است یعنی حتی اگر فردی جواب «خیر» بدهد در هر صورت مجبور است به سوال 21 نیز پاسخ دهد! نكته جالب این است كه اگر همه افراد مجبور به پاسخگویی به سوال 21 باشند، آن گاه میتوان با نادیده گرفتن سوال 16 ادعا كرد كه همه افراد، موافق حذف حداقل یك صفر هستند، همانگونه كه خبرگزاری «ایرنا» ادعا كرد!
همانگونه كه در تصویر ذیل می بینید ظاهرا 5142 نفر با حذف صفر از پول ملی موافق هستند در حالی كه تعداد 6085 نفر به سوال 21 جواب داده اند!
در مورد سوالات 27 و 28 نیز مطلب فوق صدق می كند!
د: نتایج جالب
با در نظر گرفتن اینكه تا این لحظه 6268 نفر در نظرسنجی شركت كرده اند،با تمام اشكالات فوق نتایج زیر قابل تامل و جالب است:
- فقط 16درصد از افراد پاسخگو نوع شغلشان مرتبط با امور مالی و اقتصادی است.
- از تعداد كل افراد پاسخگو فقط 272 نفر گروه شغلیشان مربوط به شبكه بانكی است، 112 نفر اعضای هیات علمی اقتصادی، 8 نفر نماینده مجلس، 12 نفر وزرا و معاونین آنها و استانداران و 57 نفر فعالین حوزه حقوقی هستند.
- 43درصد از افراد پاسخگو دسته چك شخصی ندارند.
- تنها 8 درصد از افراد پاسخگو اظهار كرده اند حذف صفر تورم را كاهش میدهد. 28درصد گفته اند اثری بر تورم ندارد و 30درصد نیز بیان كرده اند به میزان اندك افزایش خواهد یافت كه قابل چشم پوشی است و حدود یك سوم افراد نیز تاثیر افزایشی آن را زیاد می دانند و در واقع 63درصد مخاطبان معتقدند حذف صفر باعث افزایش تورم میشود.
- 20درصد افراد از تاثیر حذف صفرها بر افزایش قیمت املاك و مستغلات اطلاعی ندارند، 24درصد میزان تاثیر آن را زیاد می دانند و 24درصد می گویند تاثیر كمی دارد و حدود یك سوم افراد هم می گویند تاثیر ندارد.
- فقط 9درصد از پاسخگویان اطلاعات ارایه شده توسط بانك مركزی در خصوص حذف صفر را كافی میدانند و 57 درصد آن را كافی نمی دانند. 32درصد نیز گفته اند تا حدودی كافی بوده.
نكته آخر اینكه ای كاش بانك مركزی ایران كه از نهادهای اساسی حوزه اقتصاد كشور است در مورد موضوع تبدیل پول ملی، بیشتر با نخبگان و اقتصاددانان كشور مشورت و نتایج این گفتمان ها و مشورت ها را به اطلاع مردم می رساند. چه نیازی بود كه این سایت نظرسنجی، با این عجله و پر از اشكال و ایراد علمی و فنی و غیر فنی در اختیار مردم قرار گیرد؟!
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)