حقوق شهروندي به زبان ساده

مجازات اعدام براي عاملان تقلب منجر به مرگ در مواد آرايشي و خوراكي


خبرگزاري فارس: چنانچه موادغذايي فاسد موجب بيماري و آسيب مصرف‌كننده شود قانونگذار مجازات‌هاي شديدتري براي افراد سودجو در نظر گرفته تا جايي كه اگر اين مواد موجب مرگ مصرف‌كننده شود مجازات سازنده يا تهيه‌كننده يا مخلوط‌ كننده مواد اعدام است.

A0702650


به گزارش خبرنگار انتظامي فارس،‌ گاهي اوقات امنيت غذايي و بهداشت مواد خوردني و آشامدني جامعه توسط افرادي سودجو به طرق مختلف مورد آسيب واقع مي‌شود. قانونگذار براي اين گونه افراد و جلوگيري از وقوع اين تخلفات راهكارهايي ارائه كرده و تكاليفي را بر دوش نهادهاي نظارتي سازمان بهداشتي كشور قرار داده است كه به آن مي‌پردازيم.

برابر قانون عرضه يا فروش موادغذايي فاسد يا فروش و عرضه جنسي كه موعد مصرف آن گذشته و به كار بردن اسانس‌ها و مواد اضافي غيرمجاز در مواد خوردني و آشاميدني و يا مخلوط كردن مواد خارجي به جنس به منظور سوء استفاده جرم است، حتي اگر اين مواد به دست مصرف‌كنندگان نرسد يا اينكه رسيده ولي موجب آسيب آنها نشود، مرتكب اين اعمال به 3 ماه تا يك سال حبس محكوم مي‌شود و سازنده يا تهيه‌كننده يا مخلوط‌كننده مواد تقلبي به حبس از 2 تا 5 سال محكوم خواهد شد.

چنانچه اين مواد موجب بيماري و آسيب مصرف‌كننده شود قانونگذار مجازات‌هاي شديدتري براي افراد سودجو در نظر گرفته تا جايي كه اگر اين مواد موجب مرگ مصرف‌كننده شود مجازات سازنده يا تهيه‌كننده يا مخلوط‌كننده مواد اعدام است. البته مجازات‌هايي چون محروميت از اشتغال به كار و كسب نيز در انتظار اين گونه افراد مي‌باشد.

امروزه در جامعه شاهد عرضه مواد آرايشي غيربهداشتي براي زنان هستيم در اين خصوص قانونگذار چه مجازات‌هايي در نظر گرفته است؟
همان طور كه قانونگذار براي توليد و عرضه مواد غذايي غيربهداشتي مجازات در نظر گرفته، در مورد مواد آرايشي غيربهداشتي نيز متخلفان را قابل مجازات مي‌داند. براي مثال اگر مصرف مواد آرايشي موجب نقص زيبايي يا كراهت منظر شود عرضه‌كننده اين مواد به يك تا سه سال حبس و سازنده آنها به 2 تا 10 سال حبس محكوم خواهد شد.

پرسش، اگر عرضه و توليد مواد غيربهداشتي از روي عمد نباشد و در نتيجه بي‌احتياطي توليدكننده و ... باشد آيا باز هم مرتكب قابل تعقيب كيفري است؟
پاسخ: بله، در هر صورت اين افراد داراي مسئوليت كيفري هستند و از سوي دادسرا و دادگاه تعقيب مي‌شوند. البته در موارد غيرعمد مجازات‌ها خفيف‌تر است. در هر حال اين افراد مكلف به پرداخت ديه به شخص مصدوم به ميزان صدمات وارده و مطابق قانون هستند.

پرسش، در صورت كشف اين مواد چه تصميمي در مورد آنها اتخاذ مي‌شود؟

پاسخ: تمام مواد تقلبي يا فاسد يا موادي كه مدت مصرف آنها پايان يافته بلافاصله پس از كشف توقيف مي‌شود و به نظر كارشناسان وزارت بهداشت مي‌رسد. اگر بر مبناي نظر آنان مواد مكشوفه براي مصارف انساني يا حيواني يا صنعتي قابل استفاده نباشد فوراً معدوم مي‌شود.

پرسش،نظارت مأموران بهداشت بر اماكن و مراكز تهيه، توليد و توزيع مواد خوردني و آشاميدني و آرايشي چگونه است؟

پاسخ: مأموران وزارت بهداشت موظف مي‌باشند متخلفين از مقررات بهداشتي را با ذكر موارد تخلف به مسئول بهداشت محل معرفي كنند و مسئول بهداشت با بررسي گزارش و تأييد آن، به صاحب مركز يا مسئول مربوط اخطار مي‌كند تا نسبت به رفع نواقص بهداشتي در مهلت معين شده اقدام كند البته اين امر مانع از ارسال پرونده متخلف به دادگاه نيست. چنانچه موارد تخلف در موعد مقرر برطرف نشود مسئول بهداشت محل مكلف است دستور تعطيل محل و مهر و موم يا لاك و مهر آن را صادر كند و تنها پس از برطرف شدن نواقص و تأييد مسئول بهداشت محل از واحد مربوط رفع تعطيل و فك مهر و موم خواهد شد.