نقش آسپیرین در تسکین دردها و جلوگیری از دیگر بیماریها آسپرین در سال ۱۸۹۹ میلادی کشف شد . و امروز آسپیرین دارویى است که مدت ها است اثرات ضد درد، ضد تب و ضد التهابى آن به اثبات رسیده پزشکان اکنون از آسپیرین در مصارف دیگرى بهره مى برند که در زیر به تفصیل برایتان عرضه مى داریم.
• آسپیرین و تسکین دردها
آسپیرین یکى از پرمصرف ترین داروها در تسکین دردهاى خفیف تا متوسط با علل گوناگون به شمار مى رود.
*آسپیرین در تسکین دردهاى ناشى از آرتریت روماتوئید و استئو آرتریت به کرات استفاده مى شود. همچنین دردهاى ناشى از التهاب تاندون ها به خوبى به آسپیرین جواب مى دهند و به راحتى تسکین پیدا مى کنند.
آسپیرین در تسکین دردهاى شدید مثل انفاکتوس قلب و دردهاى کلیوى و یا کیسه صفرا بى تاثیر است و نباید در این موارد آن را مصرف کرد.
*در بیماران سرطانى جهت تسکین دردهاى آنها از آسپیرین به همراه ضد دردهاى مخدر دیگر استفاده مى کنند که به خوبى دردهاى این عزیزان را کنترل مى کند.
•آسپیرین و سکته ها
از آسپیرین جهت پیشگیرى از بروز سکته هاى قلبى و مغزى در افراد مسن استفاده مى کنند. بسیارى از افرادى که از درد سینه و بیمارى هاى قلبى رنج مى برند جهت پیشگیرى از بروز سکته در آنها از آسپیرین استفاده مى کنند.
•آسپیرین و بیماران دیابتى
به بیماران دیابتى آسپیرین مى دهند چون این بیماران در معرض ابتلا به آب مروارید هستند و مصرف آسپیرین در آنها از بروز این عارضه مى تواند پیشگیرى کند.
• آسپیرین و سرطان ها
کسانى که سابقه خانوادگى سرطان کولون دارند، مى توانند از آسپیرین بهره هاى فراوانى ببرند چرا که مصرف درازمدت دوز پائین آسپیرین باعث کاهش میزان بروز سرطان کولون در افراد مستعد مى شود.
• پیامدهاى مصرف آسپیرین
عوارض گوارشى:
مهم ترین عارضه آسپیرین همین عوارض گوارشى است که مى تواند بیمار را بسیار آزار دهد.
بیمار به دنبال مصرف آسپیرین دچار آشوب معده مى شود که به همین دلیل توصیه مى شود آسپیرین را همراه غذا با یک لیوان آب یا شربت هاى ضد اسید مصرف کنند تا دچار این عارضه نشوند. علاوه بر این به سبب آسیبى که آسپیرین به مخاط معده وارد مى کند مصرف کنندگان آن باید مراقب زخم معده ناشى از آسپیرین باشند.
احساس تهوع، سوزش سر دل و خونریزى هاى گوارشى از جمله عوارض بحث برانگیز آسپیرین به شمار مى روند. از این رو در صورت مشاهده هرکدام از اینها سریعاً مصرف آن را قطع کنید و به پزشکتان این نکته را اطلاع دهید.
عوارض عصبى:
سرگیجه، گیجى، وزوز گوش را در حین مصرف آسپیرین جدى بگیرید. از این رو پس از مصرف آسپیرین از انجام کارهاى پرخطرى که نیاز به تمرکز دارند برحذر باشید.
عوارض حساسیتى:
اگر آسپیرین مصرف کردید و دیدید که کهیر زدید تعجب نکنید که این مورد از عوارض تقریباً شایع آسپیرین به شمار مى رود. بروز کهیر، خس خس سینه و خونریزى هاى زیرپوستى از جمله دیگر عوارض آسپیرین به شمار مى روند که نباید به راحتى از کنار آنها گذشت.
یادمان باشد که:
۱- این دارو را ترجیحاً بین دماى ۱۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد در ظروف مقاوم به هوا و در محیط خشک نگهدارى کنید مگر اینکه کارخانه سازنده دستور دیگرى بدهد. اگر دارویتان به صورت شیاف است از یخ زدن آن جلوگیرى کنید و آن را در مکان خنک نگهدارى کنید.
۲- اگر از عوارض گوارشى آسپیرین رنج مى برید این دارو را با یک لیوان پر از آب یا شیر و همراه غذا استفاده کنید. از خرد کردن و جویدن آسپیرین برحذر باشید که سبب آسیب هاى وخیمى در ناحیه دهان و مرى مى شود.
۳- بیماران مبتلا به آسم، پولیپ بینى، تب یونجه و کهیر مزمن باید با احتیاط این دارو را مصرف کنند و حتماً قبل از مصرف با پزشک معالجشان مشورت کنند.
۴- به کودکان و نوزادان تا آنجایى که مى شود آسپیرین ندهید که سبب مسمومیت شدیدى مى شود و عوارض وخیمى را به دنبال دارد.
۵- قبل از مصرف دارو را بوکنید و در صورت استشمام بوى سرکه همه داروها را دور بریزید چون دارو فاسد شده است.
۶- خانم هاى باردار هرگز این دارو را خودسرانه مصرف نکنند چرا که مصرف خودسرانه این دارو در دوران باردارى و خصوصاً ۳ ماهه سوم عواقب خطیرى بر روى مادر و جنین به همراه دارد.