دوشنبه 21 دي 1388

جام جم آنلاين:

گروهي از دانشمندان انگليسي در تحقيقات خود نشان دادند که گياهان به شدت نسبت به تغييرات دما حساس هستند و اين تغييرات را از طريق ژن ها حس مي کنند.



100900611739




محققان مرکز جان اينز در انگليس دريافتند که گياهان به طور شگفت انگيزي به دما حساس هستند و مي توانند تغييرات بسيار جزئي دما حتي به اندازه يک درجه سانتيگراد را درک کنند.
نتايج اين کشف مي تواند توضيح دهد که گياهان چگونه مي توانند به تغييرات آب و هوايي واکنش نشان دهند. همچنين با کمک اين تحقيقات مي توان گياهاني براي کشاورزي ايجاد کرد که بيشترين تحمل گرمايي را در دماي بالا داشته باشند.
اين محققان با بررسي گياه Arabidopsis thaliana نشان دادند يک عنصر کليدي در حساسيت گياهان به دما وجود دارد.
اين عنصر کليدي يک پروتئين تخصصي به نام H2A.Z است که به شدت به دور ساختار نوکلئوزوم DNA پيچيده مي شود. زماني که دما بالا مي رود H2A.Z به DNA اجازه مي دهد که به طور گسترده اي خود را باز کرده و نوکلئوزوم را ذوب کند. به اين ترتيب اين ساختار تغيير يافته نوکلئوزوم مي تواند وارد سايتهاي فعال کننده هاي مختلف DNA شود.
اين محققان در اين خصوص توضيح دادند:«نتايج بررسيهاي ما حاکي از آن است که سطح فعاليت اين پروتئين به دما پاسخ مي دهد. اين نتايج، مکانيزمي را نشان مي دهند که از طريق آن مي توان بر روي بيان ژنتيکي گياه اثر گذاشت و اجازه نداد که اين پروتئين در نوکلئوزومها نفوذ کند. به اين ترتيب ژنها مي توانند دماي بيشتري را تحمل کنند».
براساس گزارش ساينس ديلي ، کشف اين مکانيزم ها مي تواند کاربردهاي بسياري براي توسعه يک سياست امنيت غذايي داشته باشد. با کمک اين سياستها مي توان گياهان خوراکي را کشت داد که نسبت به دماهاي بالاتر نيز مقاوم باشند.