اسید نیتریک
اسید نیتریک خالص (HNO3) در 41.6- درجه سانتی گراد ذوب شده ، تولید مایع بی رنگی می کند، اما نسبت به درجه حرارت و درجه تابش نور بر آن ، گستره رنگ آن از زرد تا قرمز متمایل به قهوه ای متغیر است. این تغییرات نتیجه تجزیه آن طبق واکنش زیر است:
2HNO3 -----> 2NO2 + H2 + 1/2 O2
به این علت ظرفهای محتوی آن ، همیشه تحت فشار کنترل شده می باشد. اسید نیتریک با آب قابل احتراق است و محلول آن آزئوتروپی را تشکیل می دهد که نقطه جوش آن برابر با 121.9 درجه سانتیگراد است که شامل 68.7% وزنی HNO3 می*باشد.
روشهای تهیه اسید نیتریک
امروزه در تولید صنعتی اسید نیتریک ، آمونیاک بعنوان ماده اولیه استفاده می شود. از نظر تاریخی ، اسید نیتریک اولین بار از اثر اسید سولفوریک روی نیترات سدیم (شوره شیلی ) بدست آمد. واکنش در کوره هایی با دمای 150 تا 170 درجه سانتی*گراد صورت می گیرد. اسید بدست آمده ، دارای غلظت 95 تا 97 درصد است.
روش بریک لند ( Brikeland )
در این روش می توان اسید نیتریک را از اکسید نیتریک مطابق واکنش زیر بدست آورد.
N2 + O2 -----> 2NO + 43Kcal
تبدیل NO به HNO3 با اکسیداسیون و هیدراتاسیون انجام می گیرد. در این فرایند بخاطر کم بودن غلظت NO ، علاوه بر هزینه انرژی الکتریکی ، مقداری گاز نیز باید در جریان باشد. ضمنا دمای بالا نیز باعث واکنش عکس و تجزیه NO می شود.
سنتز اسید نیتریک از آمونیاک
امروزه اسید نیتریک بطور صنعتی از آمونیاک تهیه می شود. برای این کار لازم است که ماده اولیه را با هوا به اکسید نیتروژن تبدیل کرد.
4NH3 + 5O2 -----> 4NO + 6H2 + 216,24Kcal
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)