کهن ترين آثار سفالي (قبل از تاريخ)
دكتر سيد محمود مير اسكندري
کهن ترين اشياء سفالي بدست آمده در کاوش هاي باستان شناسي ايران ، آثار مکشوفه از گنج دره تپه در استان کرمانشاه است که تاريخ آن به هزاره هشتم قبل از ميلاد مي رسد. در مرحله دوم پيشرفت سفالسازي ، مناطق گوناگون و مراکز متعددي به وجود آمدند ، مهمترين اين مراکز عبارتند از چشمه علي نزديک تهران ، زاغه در دشت قزوين و تپه سيلک در کاشان مي باشند که سفالهاي مکشوفه از نقاط مذکور ، اختلاف زيادي با سفالهاي قديمي تر دارند. سفال اين مراکز بسيار خشن و داراي مغز نرم است که موادي مانند کاه خرد شده و سبزيجات ريز براي چسبندگي به مخلوط اوليه يعني آب و خاک افزوده اند. چرخ سفالگري هنوز مورد استفاده قرار نگرفته و حرارت کوره ها هنوز قابل کنترل نبوده است. در نتيجه کوره به آن درجه حرارت نمي رسيده تا سفال کاملاً سخت و يکرنگ شود. گاهي مغز سفال به علت کمي درجه حرارت خاکستري متمايل به سياه باقي مانده است. شکل ظروف عموماً ساده با کف گود و بدنه کروي است که به صورت کاسه ساخته شده اند. نقوش تزئين روي سفال نيز با رنگي قرمز ترسيم شده و نقوش غالباً هندسي هستند. ساخت اين نوع ظرف عموماً به هزاره 5 و 6 قبل از ميلاد مي رسد. مرحله بعد ، سفالگري تکامل بيشتري پيدا مي کند و گرچه مي رساند که هنوز چرخ سفالگري به کار نگرفته بودند ولي ظروف سفالين با ظرافت و دقت بيشتري ساخته شده و در کوره ها حرارت کاملتري ديده اند. نقوش روي سفال نيز تغيير پيدا کرده اند و علاوه بر نقوش هندسي از نقوش حيوانات نباتات به صورت بسيار سمبليک و مسبک استفاده شده است. يکي از مراکز مهم و عمده اي که اين نوع سفال از آن بدست آمده تپه سيلک نزديک کاشان را مي توان نام برد ماده اي که براي چسبندگي خميره سفال به مخلوط خاک و آب اضافه مي نمودند ، شن نرم و پودر شن بوده که علاوه بر ظرافت و سختي سفال، قابليت کشش انعطاف خمير را زياد مي کرده و سفالگران را قادر مي ساخته تا ظروفي با درجه حرارت بسيار ظريف و نازک بسازند.
همچنين در اين دوره در فرم و شکل نيز تکاملي حاصل شده و ساخت ظروف با کف مقعر و بدنه محدب رايج گرديده است. در هزاره چهارم قبل از ميلاد با اختراع چرخ سفالگري و استفاده از آن در شکل بخشيدن به ظروف سفالين تحولي جديد در صنعت سفالگري آغاز مي گردد. با استفاده از چرخ سفالگري علاوه بر آنکه شکل ها متنوع تر و جدار ظروف يکنواخت تر، شده توليد آن افزايش يافته است
. تزئينات روي ظروف نيز تنوع بيشتري پيدا کرده و ظروف سفالين با تزئين جديدتر عرضه گرديده است. حدود هزاره دوم پيش از ميلاد، آثاري از ديگر نقاط باستاني ايران بدست آمده که نمايانگر ويژگيهاي هنر سفالسازي اين سرزمين است. ظروف ساخته شده اين دوره عموماً شامل سبو و کوزه هاي ساده و فاقد تزئين به رنگ هاي خاکستري و دودي براق، قرمز، نخودي و آجري است. ساختن ظروف سفالين به شکل مجسمه انسان و حيوانات در اين دوره رايج گرديده است. سفالسازي در دوره هاي مختلفي رايج بوده که عبارتند از : دوره مادها - دوره هخامنشي ، دوره اشکاني ، دوره ساساني ، دوره اسلامي که شامل ، سفال اوايل اسلام ، سفال قرون وسطي، سفال قرون متاخر. (دوره آل بويه و ساماني) 2 (سلجوقي ، ايلخاني ، خوارزمشاهي) 3 (صفوي ، قرن حاضر).
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)