اتاق باران؛ دستاورد محققان کشور برای کاهش آلودگی اتاق باران؛ دستاورد محققان کشور برای کاهش آلودگیپژوهشگران کشور با طراحی و ساخت دستگاهی توانستند از انتشار مونواکسید کربن و اکسید نیتروژن کارخانه های سیمان و گچ به محیط زیست جلوگیری کنند.فاطمه اختیار کشکی- مجری طرح در گفتگو با خبرنگار مهر، کارایی بالا و ساده و ارزان بودن را از ویژگیهای این دستگاه نام برد و افزود: این طرح در عین کارایی منحصر به فرد، بسیار ساده، ارزان و قابل اجرا در کارخانه های مختلف صنعتی است و قادر به جدا کردن گرد و غبار از هوا و کاهش آلودگی های زیست محیطی می شود.
وی نحوه جداسازی گرد و غبار از هوا را به روش بارانی ذکر کرد و اظهار داشت: دستگاه طراحی و ساخته شده بر روی خروجی دودکش کارخانه ها نصب می شود و گرد و غبار و ذرات خروجی گازهایی مانند so2 (دی اکسید کربن)، nox (اکسید نیتروژن)، co2 (گاز کربنیک) و co (مونواکسید کربن) وارد دستگاه می شود.

اختیاری با بیان اینکه ذرات منتشر شده از کارخانه ها بسته به نوع سوخت مصرفی کوره ها دارد، اضافه کرد: داخل کلاهک دستگاه "فن" خاصی تعبیه شده است که با الکترو موتور کار می کند. این فن باعث می شود که گرد و غبار و ذرات معلق را مکیده و داخل اتاق باران هدایت می کند.

مجری طرح به عملکرد اتاق باران اشاره کرد و ادامه داد: در داخل اتاق باران آبی که با فشار از آب پخش کن خارج می شود موجب حل شدن برخی از این گازها در آب شده و سیلسکاتهای و ترکیبات آهکی خیس و سنگین و در نتیجه ته نشین می شوند.

به گفته وی چون گازهای حل شده اکسیدهای نافلز هستند در آب خاصیت اسیدی پیدا می کنند و باعث می شوند که مقداری از سیلیکاتها و ترکیبات آهکی در آب حل شوند و آن مقداری که حل نشده باشند به صورت سوسپانسیون در آب معلق باقی می مانند.

اختیاری با بیان اینکه محصول این اتاق آب گل آلود است، خاطر نشان کرد: این آب آلوده به حالت سرریز وارد صافی شنی می شود. صافی شنی از سه لایه شن درشت، شن متوسط و ماسه بادی تشکیل شده است که ذرات جامد معلق در آب رسوب می کند و آب نسبتا تمیز وارد مخزن می شود.
این محقق با تاکید بر اینکه با استفاده از این دستگاه می توان از ورود آبهای آلوده و ذرات به محیط زیست جلوگیری کرد، گفت: این دستگاه قابل کاربرد در کارخانه های تولید سیمان، گچ و کائولن است.