پلیس دور جدیدی از مبارزه با استفاده کنندگان از ماهواره را شروع کرده و می گوید تنها مجری قانونی است که 18 سال پیش تصویب شده
به گزارش خبر سختگیریها برای جمع آوری ماهواره ها این روزها افزایش یافته، این یعنی تمام اقدامات الکترونیک که گفته می شد برای مقابله با امواج ماهواره ای انجام شده، بی تاثیر بوده و پلیس ترجیح می دهد دوباره برای جمع کردن دیشها و ریسیورها، به خانه مردم برود. هر چند پلیس ترجیح می دهد بگوید هیچ سختگیری جدیدی در کار نیست و دارد قانون مصوب سال 73 را اجرا می کند که در ماده 2 آن تصریح شده "وزارت کشور موظف است با استفاده از نیروهای انتظامی و یا نیروی مقاومت بسیج در اسرع وقت نسبت به جمعآوری تجهیزات دریافتاز ماهواره اقدام نماید."
با این حال، برخی مطالعات جامعه نشان می دهد در تهران، نزدیک به نیمی از خانواده ها، مشتری پر و پاقرص ماهواره ها هستند. تحقیقات سال جاری که توسط صدا و سیما انجام شده نشان می دهد سالانه 10 درصد از جمعیت تهران، به استفاده کنندگان از تجهیزات ماهواره ای می پیوندند و چندان باکی از ماده 9 قانون منع استفاده از ماهواره که می گوید استفادهکنندگان، علاوه بر ضبط و مصادره اموال مکشوفه به مجازات نقدی از یک میلیون تا سه میلیون ریال محکوم میگردند، ندارند. نتایج تحقیقات صدا و سیما نشان می دهد بیشتر افرادی که ماهواره نگاه می کنند، ترجیح می دهند از شبکه های فارسی زبان استفاده کنند .
سنتیها: مخالفان سنتی ماهواره
بستر قانونی مقابله با تجهیزات دریافت ماهواره، در سال 73 شکل گرفت و از آن روز تاکنون، برخوردهای قهرآمیز با این وسیله ارتباطی، جزء وظایف ضابطان دادگاه بوده، ولی سئوال اینجاست که با وجود گذشت نزدیک به 18 سال از تصویب و اجرای این قانون، آیا بینندگان ماهواره کم شده اند؟
به نظر می رسد طیف سنتی تر جامعه، بیشترین مخالفت را نسبت به این پدیده ارتباطی دارد. از برخی مراجع که در فتاوای خود، با استفاده از این وسیله را جایز ندانسته اند تا برخی استادان دانشگاه و نمایندگان مجلس که مشکلاتی مانند طلاق، بالا رفتن سن ازدواج و آسیبهای اجتماعی مثل خشونتهای خانوادگی و خیابانی را زیر سر رسیورها می بینند.
با این همه، در مجلس هفتم، برخی از نمایندگان با ارائه طرحی، خواستار بازنگری در قوانین مربوط به ماهواره شدند که با مخالفت فراوان شورای نگهبان روبرو شد و پس از بازگشت به صحن علنی، از دستور کار خارج شد.
جایی که قانون، از تحولات عقب می مانند
قانون مصوب سال 73 با این فرض بنیان گذاشته شده بود که در مقابل اشاعه ماهواره در جامعه را بگیرد، ولی افزایش 10 درصدی سالانه استفاده از این وسیله، فرض مزبور را عملا باطل کرده استم. تحقیقات صدا و سیما نشان می دهد به طور متوسط، استفاده کنندگان از ماهواره، 125 دقیقه در روز، پای گیرنده های خود می نشینند و بیشتر تمایل به دلیل فیلم، سریال و کلیپهای موسیقی دارند.
اگر فرض را بر تطبیق نسبی این تحقیقات با واقعیات جامعه در نظر گرفت، می توان این چنین نتیجه گیری کرد که قانون منع استفاده از ماهواره، با واقعیات جامعه فاصله گرفته است. از طرف دیگر، به نظر می رسد برخی دغدغه های امنیتی و سیاسی، باعث می شود نمایندگان مجلس، تمایلی برای تغییر در شکل و ساختار بستر حقوقی ممنوعیت ماهواره، نداشته باشند، زیرا با توجه به اتفاقات سال گذشته و انتهای امسال، به نظر می رسد پیامهای مخالفان نظام، از طریق این وسیله و همچنین بسترهای تبادل اطلاعات مانند اینترنت، به گوش برخی از ساکنان داخل کشور می رسد.
اکنون می طلبد سیاستگذاران و به خصوص نمایندگان مجلس با یافته راهکاری به جز برخوردهای سخت افزاری پلیسی، رفتار شهروندان را به سمت و سوی عدم استفاده از ماهواره هدایت کنند، چون با وجود جریمه 300 هزار تومانی و منع قانونی حضور پلیس در حریم خصوصی افراد و خانه ها برای جمع آوری تجهیزات دریافت ماهواره، به نظر نمی رسد استقبال مردم از ماهواره، کم شود.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)