تجارت ایران و عراق به 4 میلیارد دلار رسید



210090509 orig
بر اساس آمار، روابط تجاری ایران و عراق بعد از تهاجم آمریکا به عراق در سال 2003 در حدود 30 درصد افزایش داشته است.



به گزارش شبکه ایران، روابط اقتصادی ایران و عراق که بزرگ‌ترین‌های کشورهای شیعه‌ در جهان هستند روز به روز در حال گسترش است و اجناس ایرانی این روزها در اکثر مغازه‌های عراقی دیده می‌شوند.
روزنامه «اینترنشنال هرالد‌تریبیون» چندی پیش در گزارشی که به بررسی روابط اقتصادی تهران – بغداد پرداخته، می‌نویسد: "بعد ازجنگ دو کشور ایران و عراق در خلال سال‌های 1988 – 1980 صدام حسین، دیکتاتور سابق عراق کنترل شدیدی بر روی تجارت مرزی دو کشور داشت ولی بعد از سقوط صدام، روابط تجاری دو کشور بشدت افزایش یافته است. عراق در حال وابسته شدن به وارد کردن احتیاجات خود از سوی ایران و سایر کشورهاست. "
بر اساس آمار، روابط تجاری ایران و عراق بعد از تهاجم آمریکا به عراق در سال 2003 در حدود 30 درصد افزایش داشته است. آمار بخش اقتصادی سفارت آمریکا در عراق نشان می‌دهد که سوریه در حدود 22 درصد و ترکیه 21 درصد واردات عراق را به خود اختصاص داده‌اند و ایران نیز که طولانی‌ترین مرز را با عراق در میان همسایگان این کشور دارد احتمالا در جایگاه سوم قرار می‌گیرد.
"محمد نهاوندیان"، رئیس اتاق ایران نیز با تاکید بر توسعه تجارت تخصصی میان دو کشور ایران و عراق یاد‌آور می‌شود: "به جای نگاه کوتاه مدت و مقطعی باید نگاه بلند مدت و استراتژیک را دنبال کنیم و در تجارت و سرمایه‌گذاری آمادگی‌های لازم را ایجاد کنیم. تجارت ایران و عراق باید مبتنی بر گشایش اعتبارات اسنادی باشد و این به معنای آن است که باید جنبه تجارت رسمی را مورد تاکید قرار دهیم. باید در سرمایه‌گذاری، پایدار بودن تجارت میان دو طرف را تضمین و شهرک‌های صنعتی با سرمایه‌گذاری مشترک تاسیس کنیم."
بنابر این گزارش از سهم 20 میلیارد دلاری صادرات غیر نفتی ایران در سال گذشته، 4 میلیارد دلار آن به عراق اختصاص داشته که این حجم از صادرات، میزان 20 تا 23 درصد از کل صادرات غیرنفتی ایران را به خود اختصاص می‌دهد که نشان دهنده زمینه‌های مساعد و اراده بالای دو طرف برای گسترش روابط است.
به گفته سرپرست دفتر هماهنگی امور تجاری عراق وجود عواملی چون منابع نفتی عراق، فراهم شدن زمینه برای توسعه تجارت از طرف ارگان‌ها و مسوولان ایران در عراق، بررسی عوامل ترقی تجارت با عراق توسط کارشناسان ایرانی و برنامه توسعه تجارت ایران و عراق با 28 فصل و 220 فعالیت اقتصادی از مواردی است که زمینه فعالیت تجار ایرانی را در عراق بیش از پیش فراهم می‌آورد.
ایجاد شهرک‌های صنعتی با سرمایه‌گذاری مشترک، تسهیل روند ترانزیت کالا و صدور روادید برای فعالان اقتصادی دو کشور، کاهش مراحل اداری در امر تجارت و تاسیس شرکت‌های سرمایه‌گذاری مشترک از دیگر مواردی است که به گفته رئیس اتاق ایران، باعث تسریع روند توسعه روابط اقتصادی میان دو کشور خواهد شد.
برهمین اساس، مقرر شده است تا شرکت بازرگانی دولتی ایران همکاری‌های جدی در زمینه ایجاد کارخانه‌های آرد، سیلوسازی و تحویل آرد از محل ورود موقت گندم به عراق و انتقال تجربیات به این کشور صورت دهد.
همچنین توافقاتی نیز بین عراق با کشتیرانی ایران مبنی بر استفاده از ظرفیت‌های کشتیرانی برای حمل واردات کالاهای مربوط به دولت و بخش خصوصی این کشور انجام گرفته است.