دستمان بسته شود لایحه یارانه ها را پس می گیریم دستمان بسته شود لایحه یارانه ها را پس می گیریم
سياست ايران:محمود احمدینژاد رئیسجمهور که صبح امروز سهشنبه بدون اطلاع قبلی به صحن علنی مجلس رفته بود، گفت: این لایحه مهمترین لایحه اقتصادی در 30 سال اخیر است و کار بزرگی باید در کشور انجام شود چرا که ...
با اجرای لایحه هدفمند کردن یارانهها، تقریبا همه روابط و مناسبات اقتصادی کشور دگرگون میشود.
برخیها در مجلس طوری صحبت میکردند که انگار قرار است یارانهها حذف شود
رئیسجمهور با بیان اینکه ما در اجرای لایحه هدفمند کردن یارانهها به دنبال حذف یارانهها نیستیم، اظهار داشت: من مذاکرات نمایندگان را گوش دادم و در جریان کارها هستم اما برخی دوستان از موضعی صحبت میکردند که انگار بنا است یارانهها حذف شود. در حالی که هرگز قرار نیست یارانهای حذف شود و قرار است یارانهها به درستی توزیع شود.
احمدینژاد با بیان اینکه امروز بدترین شکل توزیع یارانهها رادر کشور داریم، گفت: یارانه دارو به صنف دارو داده میشود و بعدا به مردمی که باید یارانه را دریافت کنند، میگوییم در صف بایستید تا حق خود را بگیرید و یا یارانه شیر را به صنف شیر میدهیم و به مردمی که نیاز دارند میگوییم در صفهای یک کیلومتری بایستید تا بخشی از یارانه خود را دریافت کنید و یا یارانه نان را به صنف نان،آرد و کارخانجات میدهیم و به مردم میگوییم در صفها بایستید تا نانی گیرتان بیاید.
میخواهیم مردم برای به دست آوردن یارانه خود به دنبال اصناف ندوند
وی افزود: این شکل توزیع یارانهها بدترین نوع توزیع یارانه در کشور است؛ چرا که هیچ هدفی را در کشور دنبال نمیکند و در بخش انرژی نیز این شکل بد توزیع یارانه وجود دارد و مثلا یارانهها را پخش میکنیم و میگوییم هر کسی که بیشتر به دست آورد و در جیبش گذاشت، یارانه نوش جانش باشد و یا مثلا یارانه کود شیمیایی را به دست توزیعکننده میدهیم بعد به مردم کشاورز میگوییم که تلاش کنید تا بخشی از این یارانه نصیبتان شود.
رئیسجمهور ادامه داد: همیشه باید مردم بدوند تا آن حقی که برایشان است را بدست آورند و ما باید این روش غلط را تغییر دهیم و این یک کار بزرگ است و مدیریت تولید،بهرهوری و همه اینها اسیر سیستم توزیع یارانه است و این روش غلط باید زیر و رو شود و این یک کار بزرگ است.
احمدینژاد با بیان اینکه در هدفمند کردن یارانهها باید به چند نکته توجه کنید، گفت: این کار باید فراگیر و در کل کشور انجام شود و باید همه ملاحظات در آن دیده شود و اگر در یک مسئله وارد شویم و در گوشهای دیگر و مسئلهای دیگر عقب بمانیم این فاصله دوباره مناسبات را بر هم میزند و تقاضاها به یک بخش منتقل میشود و روابط ناسالم دوباره شکل میگیرد و باید همه کشور را هماهنگ با هم پیش ببریم.
باید مردم را در مدیریت هدفمند کردن یارانهها مشارکت بدهیم
وی افزود: باید مردم رادر اجرای این کار شراکت بدهیم یعنی خود مردم در اجرای طرح وارد شوند. مشارکت و احساس مسئولیت کنند.
رئیسجمهور در ادامه اظهار داشت: باید اکثریت قاطع مردم با این طرح همراه باشند و اگریک عده کمی از مردم تحت مدیریت و پوشش قرار گیرندو اکثر مردم خارج از دایره این طرح بمانند طرح موفق نمیشود.
احمدینژاد همچنین گفت: در مدیریت این طرح نیازمند ثبات هستیم و یکی از مشکلات اصلی سرمایهگذاری در کشور ما عدم وجود ثبات شرایط در بازار و مقررات اقتصادی است و کسی که میخواهد سرمایهگذاری کند باید بداند تا 10 سال آینده کشور چه وضعیتی دارد و دولت نیز وقتی که میخواهد با یک سرمایهدار گفتگو کند، باید به او بگوید که چه تصویری در برابرشان قرار دارد.
اگر تصمیمات درباره هدفمند کردن یارانهها هر سال عوض شود، کشور به هم میریزد
وی تاکید کرد: اجرای این طرح نیازمند انعطاف است و اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها با ساختن یک مدرسه، یک سد تفاوت دارد اما در این طرح تصمیمی گرفته میشود که اگر قرار باشد، ظرف 6 ماه الی یک سال تغییر کند، همه کشور به هم میریزد.
رئیسجمهور با اشاره به جلسات مجلس برای بررسی طرح هدفمند کردن یارانهها گفت: مجلس چند هفته وقت گذاشت و زحمت کشید و این طرح را با پیشنهادات خوبی که مطرح شد، بررسی کرد.
احمدینژاد با بیان اینکه یک نکته کلیدی در این طرح وجود دارد، گفت: اختیارات دولت در این لایحه نکته مهمی است؛ چرا که ما با اجرای این طرح همه مناسبات اقتصادی و زندگی مردم را سیال میکنیم و دولت باید بتواند این موضوع را به نفع مردم مدیریت کند.
دولت با بی اختیاری مطلق نمیتواند زیر بار اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها برود
وی افزود: با اینکه دولتهای قبل اختیارات مطلقی برای اجرای این طرح داشتند زیر بار این مسئولیت سنگین نرفتند، چه طور این دولت با بیاختیاری مطلق میتواند زیر بار این کارعظیم برود و برخی دوستان گفتند که این طرح را در بودجه سالیانه ببریم و اگر بنا بود این لایحه به بودجه سالیانه برود، دیگر قانون مجزایی نیاز نداشتیم؛ چرا که هر مسئلهای میتواند به بودجه سالیانه برود و مگر در حال حاضر قانون حمل ونقل عمومی در بودجه سالیانه قرار ندارد و شما مصلحت دیگری دیدید و به گونه دیگری تصمیم گرفتید و برنامههایی که ما داشتیم متوقف شد.
رئیسجمهور ادامه داد: دولت نمیتواند در هدفمند کردن یارانهها در بازه زمانی یک ساله تصمیمگیری کند و مثلا کسی که میخواهد یک کارخانه بسازد 5 سال مقدمات ساختش طول میکشد و 7 الی 10 سال بازپرداخت زمان نیاز دارد و زمانی که با وزیر صنایع صحبت میکند و امکانات میخواهد تا کارخانه را راهاندازی کند، وزیر صنایع تنها امسال را تضمین میکند و باید منتظر بماند و ببیند که در لایحه بودجه چه تصمیمی گرفته میشود وآیا میتوان اینگونه در کشور سرمایه گذاری کرد؟
دولت باید این انعطاف را داشته باشد که نابسامانیهای احتمالی را مدیریت کند
احمدینژاد گفت: ممکن است با اجرای این طرح در بخشهایی از بازار نابسامانی بوجود آید و دولت باید این انعطاف را داشته باشد که بلافاصله وارد شود و این نابسامانی را مدیریت کند و اگر انعطافی وجود نداشته باشد و اختیاری در دست دولت نباشد زمانی که بازار به هم میریزد دولت میگوید یا باید لایحه به مجلس ببرم و یا منتظر بماند که چه میشود و این گونه مسائل امکان پذیر نیست.
وی با بیان اینکه کار سنگینی در حال اجرا است،گفت: شما یک کار سنگین وگسترده را انجام میدهید و اگر در آخر آن به بودجه سالیانه ببندید، این کار امکان پذیر نیست و مردم را ما به روی لبه تیغ میبریم ولی دولت ابزاری در دستش ندارد که مردم را حمایت کند.
رئیسجمهور با اشاره به اجرای طرحهایی از این دست در سایر کشورها گفت: در کشورهایی که طرحی این چنینی اجرا شده است، به طور مستقل بوده و به بودجه سالیانه متصل نشده و برخی گفتند اجرای آن به طور مستقل خلاف قانون اساسی است و مثلا ما در حال حاضر حساب ذخیره ارزی داریم ومگر این حساب در بودجه سالیانه وارد میشود بلکه یک هیئت امنایی دارد که حساب وارد و از طرف دیگر هزینه میشود.
دولت به دنبال فشار بر مردم نیست
احمدینژاد گفت: برخی دوستان میگویند شاید دولت هر کاری که دلش خواست کرد و آیا اعتماد دوستان به دولت چنین چیزی است؟ و مثلا دولت این گونه است که کارها را به هم میریزد و آیا مصوبه مجلس هفتم در سهمیهبندی بنزین را فراموش کرده ایم که یک خط نوشته شد که باید بنزین سهمیهبندی شود اما ما متوجه بودیم که چه بار سنگینی بر دوش دولت است؛ دولت با کمترین تنش و با اینکه خودش روش دیگری را پیشنهاد کرده بود و روش دوستان را قبول نداشت و معتقد بود که با کارت سوخت و به صورت پلکانی میتوان مسئله را حل کرد تا هم سهمیهبندی نشود و هم مردم به مشکل برنخورند. اما اصرار شد که باید سهمیهبندی اجرا شود و ما هم اجرا کردیم. و مگر دولت میخواهد به مردم فشار بیاید و یا کشور به هم بریزد و دولت خواهان سرمایهگذاری و تولید و آرامش مردم است.
وی افزود: اگر شما اجازه بدهید و دولت این طرح را اجرا کند من اعلام میکنم که اگر به درستی طرح هدفمند کردن یارانهها اجرا شود و دولت اجازه و انعطاف داشته باشد وضع مردم بهتر میشود چرا که در حال حاضر ما سوء استفاده و اصراف داریم و اگر این دو را با هم جمع کنیم وضع مردم بهتر میشود و این استدلالی منطقی است.
با هدفمند کردن صحیح یارانهها وضعیت مردم بهتر میشود نه بدتر
رئیسجمهور با بیان اینکه از گذشته در ذهن برخی حذف یارانهها بود گفت: این ذهنیت یعنی حذف یارانهها وجود داشته است و این ذهنیت هنوز وجود دارد و خیال میکنند با هدفمند کردن یارانهها وضعیت مردم بدتر میشود در حالی که با اجرای این طرح وضعیت مردم نیز بهتر میشود. چرا که حداقل 20 الی 30 درصدی که در حال هدر رفتن است، و برخی از آن سوء استفاده میکنند احیا و به زندگی مردم برمیگردد.
احمدینژاد گفت: ما نمیگوییم صندوق اما باید یک حسابی باشد تا دولت بتواند نسبت به آن تصمیم بگیرد و اگر ما هر سال معطل قانون بودجه سالیانه بشویم، دولت با قوانین ثابت میتواند برنامهریزی درازمدتی داشته باشد و با کاری که هر سال زیر و رو میشود دولت چگونه میتواند برنامهریزی سالیانه داشته باشد و این امر امکان ناپذیر است.
با متصل شدن هدفمند کردن یارانه ها به لایحه بودجه، همه زحمت ها به هدر میرود
وی خطاب به نمایندگان گفت: اگر این لایحه به بودجه سالیانه متصل شود، تمام زحمات شما در این مدت به هدر میرود و بودن یا نبودن این لایحه هیچ فرقی نمیکند و من با کمال اخلاص و البته با عرض معذرت میگویم بندهای که تصمیم گرفتم این کار را انجام دهم و دو سال است که همه جور فشاری را تحمل کردهایم و برخی افراد هر چه فحش و ناسزا بود و دلشان خواست به ما گفتند اما ما صبر کردیم و گفتیم که ما زیر بار این مسئولیت میرویم اما به شما میگویم که اگر این لایحه به بودجه سالیانه متصل شود دولت زیر بار این مسئولیت نمیرود.
رئیسجمهور گفت: ما در دولت بحث کردیم و تصمیم گرفتیم و این تصمیم را من به رئیس مجلس میدهم و اگر این لایحه در بودجه سالیانه برود، ما لایحه را پس میگیریم و اجرای این طرح با این کار امکانپذیر نیست.
احمدینژاد خطاب به نمایندگانی که در اعتراض به پس گرفتن لایحه هدفمند کردن یارانهها در صورت متصل کردن آن به بودجه سالیانه در صحن مجلس با فریادهای خود سخنانی را بیان میکردند گفت: مگر شما میخواهید با اجرای این طرح مردم را به مشکل بیاندازید؟ و من تصور میکنم که شما آقای عباسپور باید نکاتی را در این جلسه رعایت کنید و آن آقایانی که در انتهای جلسه نشستهاند و من تصور میکنم که شما همیشه میتوانید در این جلسه صحبت کنید و شما آقای عباسپور همیشه میتوانید صحبت کنید.
وی با بیان اینکه دولت اختیاراتی دارد، گفت: من به دوستمان گفتم که اختیار دولت در این لایحه کجا قرار دارد و این بار سنگین را بر دوش دولت قرار دادهاید اما دولت برای قرار گرفتن زیر این بار کجا قرار دارد و این حرف، حرف منطقی است که دولت میخواهد زیر بار سنگین هزاران تنی برای اصلاح اقتصاد برود اما چه چیزی در دست دارد و آن اختیارات را به من بگویید تا من طبق آن عمل کنم و ما مگر میخواهیم کشور را به هم بریزیم؟ ما میخواهیم وضعیت مردم را بهتر کنیم.
گفتند برای هدفمند کردن یارانهها لایحه بده و حالا که لایحه دادیم، میگویند باید به بودجه سالانه متصل شود
رئیسجمهور گفت: بنده دوست، برادر و دلسوز شما هستم و میدانید که بنده در متن اجرای کشور هستم و این من هستم که با اصرار ایستادهام تا این لایحه اجرا شود. شما بروید و قانون برنامه دوم، سوم و چهارم را مشاهده کنید و ببینید که دولتها برای اجرای این طرح، اختیارات مطلق داشتند یعنی به دولت گفته شده بود که بروید این کار را انجام دهید و خود دولت تشخیص میداد چه کاری انجام دهد و به آنها نگفته بودند که برای این کار قانون بنویس یا آن را به بودجه سالیانه بیاور و ما خواستیم همان قانون برنامه را اجرا کنیم ولی دوستان با اصرار از ما لایحه خواستند و حالا که لایحه را به مجلس آوردهایم این لایحه را به بودجه سالیانه متصل کردند و معنای این کار این است که این لایحه به درد نمیخورد و ما باید مردم را داخل فضایی ببریم که سال به سال برای آنها تصمیمگیری شود.
سکوت در برابر خطرات احتمالی برای مردم را خیانت می دانیم
احمدینژاد با اشاره به وظایف خود به عنوان رئیس قوه مجریه گفت: من از زحمات شما تشکر میکنم، اما وظیفه من این است که اگر در جایی خطری را دیدم اعلام کنم؛چرا که ما نمیتوانیم به مردم خیانت کنیم و به مردم دروغ بگوییم و اگر این لایحه در بودجه سالیانه برود قابل اجرا نیست و این طرح زمین میخورد و من بعید میدانم کسی در مجلس به دنبال زمین خوردن این طرح باشد.
وی افزود: کسانی در بیرون مجلس هستند که دوست دارند این طرح بزرگ زمین بخورد تا فهرست اتهامات و تهمتهای خود را علیه دولت تکمیل کنند.
رئیسجمهور با بیان درخواستی از نمایندگان گفت: ما با یکدیگر جلو آمدهایم و از نمایندگان تقاضا داریم این گره کوچک را با همان تدبیری که خود میدانید باز کنید و من حتی به مقام معظم رهبری گفتم که اگر این لایحه به بودجه سالیانه متصل شود،قابل اجرا نیست و از ایشان خواستم تا ما را کمک کند چرا که با این روش قابل اجرا نیست و این حرف را دولتی میزند که خود داوطلب اجرای آن شده و سنگینترین بارها را در 4 سال گذشته و دردولت دهم برداشته است.
با دست بسته نمی توانیم چنین بار سنگینی را به دوش بکشیم
احمدینژاد گفت: نمایندگان مقایسهای بین این دولت و دولتهای قبلی داشته باشند و ببینند چه اختیاراتی به آنها داده شده بود اما آنها حاضر به انجام این کار نشدند و ما در حال حاضر چگونه میتوانیم به قول عزیزی دستمان بسته و وزنههای سنگینی به ما آویخته شده و ما را به دریا میاندازند و میگویند حالا با این وضعیت از ته دریا مروارید صید کن و بیاور و این امر امکان پذیر نیست.
وی در پایان اظهار داشت: من از همه دوستان خواهش میکنم که برای اجرای این طرح عجله نکنند چرا که بالاخره 20 سال این طرح اجرا نشده و اجازه دهید این لایحه تا مدتی پخته شود و این مدتی که زحمت کشیدهاید و یک هفته دیگر به آن اضافه کنید و کمیسیون تخصصی بررسی لایحه یک سال است که وقت گذاشته و باز هم وقت بگذارد تا راهی آسان و امکان پذیر فراهم شود و مردم به بستری وارد شوند که تا 10 الی 15 سال شرایط را بدانند و مردم با همان شرایط تصمیم بگیرند و کشاورزی، تولید و صنعت ما اصلاح شود و باز هم به شما میگویم که اگر این لایحه به بودجه سالیانه برود همان مردمی که شما دلسوزی آن رامیکنید صدمه خواهند دید.
رئیس جمهور در بخش دوم سخنان خود در صحن علنی مجلس شورای اسلامی ضمن تشکر از لاریجانی که بر نگرانی وی صحه گذاشت، گفت: در موضوع حساب ذخیره ارزی نیز که مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفت و روند قانونی خود را طی کرد، نگرانیای وجود نداشت و در این کار هم بهتر است در یک حسابی باشد که جاری باشد.
وی با بیان اینکه کاری که راهحل ساده دارد، چرا باید آن را بپیچانیم، افزود: برای قانون حمل ونقل قرار بود دو ردیف متمرکز شهری و برون شهری بیاوریم تا بتوانیم آن را مدیریت کنیم؛ ما دو ردیف آوردیم که دستخوش تغییرات اساسی شد و مدیریت از دست دولت خارج شد.
رئیس جمهور خطاب به نمایندگان مجلس ادامه داد: شما هم معترضید چرا که هیچکدام از حمل و نقل شهرهای ما در سه سال به سامان نرسید چرا که نتوانستیم مدیریت کنیم، سوال کنیم و فقط ما مکلف بودیم پولی را به کسی بدهیم و آن هدفی که شما مدنظر دارید محقق نخواهد شد.
وی تصریح کرد: امسال در قانون بودجه هدفمند کردن یارانهها را آورده بودیم و در قانون بودجه 88 با توافق و تفاهم یکدیگر این موضوع وجود داشت اما دستخوش تغییرات اساسی شد.
احمدینژاد تاکید کرد: شما زحمت کشیدید و 99 درصد راه را آمدهایم و این یک گره کوچک است؛ نمایندگان مجلس انتخاب شوند و نظارت کنند و ما هم دست انها را میبوسیم اما بگذارید این کار در یک روال درست به پیش برود و مردم یک آرامش پیدا کنند و ما به سرمایهگذاران، اقتصادیون، کشاورزان و متن مردم بگوئیم از الان تا 10 سال دیگر ما این مقدار به شما خدمات می دهیم، بیمه می کنیم و غیره.
رئیس جمهور گفت: بالاخره مجلس اختیار دارد و در قانون بودجه نیز نمایندگان طرح می دهند که البته به حاضرین مجلس بستگی دارد و ممکن است نظرات تغییر کند که این جنس و زیبایی کار مجلس است.
وی با بیان اینکه از آقای لاریجانی خواهش می کنم که این موضوع را اصلاحکنند، افزود: بدانید با قاطعیت و دقت اجرا می کنیم به طوری که به امید خدا همه مردم راضی باشند چرا که افتخاری برای مجلس هشتم باشد و ما نیز بر تصمیم مجلس افتخار می کنیم؛ متواضعانه خواهش می کنم که اگر این نشود، معذوریم چون میبینیم که در حال حرکت به سمت دره هستیم و مجبورم این نامه (نامه پس گرفتن لایحه) را تقدیم کنم.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)