بانك جهاني به تاخيرهاي مكرر پروژه‌هاي خود در ايران اعتراف كرد خبرگزاري فارس: بانك جهاني در سند جديدي آخرين وضعيت پيشرفت چهار پروژه خود در ايران به ارزش 703 ميليون دلار را منتشر و به تاخير هاي مكرر پروژه هاي خود كه به علت عدم تامين مالي در پي كارشكني آمريكا حاصل شده است، اعتراف كرد.



A0390852



به گزارش خبرنگار اقتصاد بين الملل فارس، بر اساس اين سند جديد كه فارس به نسخه اي از آن دست يافته است، بانك جهاني طي گزارشي آخرين وضعيت چهار پروژه در دست اجراي اين بانك در ايران تا تير 1388 را اعلام كرد و افزود: زمان تصويب اين پروژه ها حداكثر مربوط به سال 2005 است و بانك جهاني از اين سال به بعد يعني طي 4 سال گذشته هيچ پروژه جديدي را براي ايران تصويب نكرده است.
رئيس بانك جهاني به طور سنتي از سوي دولت امريكا انتخاب مي شود و اكثريت در هيئت مديره اين بانك نيز متعلق به كشورهاي غربي است.
يكي از پروژه هايي كه هم اكنون توسط بانك جهاني در ايران در دست اجرا است پروژه مديريت جامع آب و خاك البرز است كه در سال 2005 در اين بانك به تصويب رسيده و قرار است در اكتبر 2012 تكميل شود.
هدف اين پروژه ترويج مديريت جامع و علمي آب و خاك در ايران است. اين پروژه در چهار بخش به پيش مي رود. بر اساس آن كانال انتقالي به طول 18.6 كيلومتر 85 درصد تكميل شده است و سيستم سد راس كلا نيز با 30 درصد پيشرفت روبرو شده است.
بانك جهاني 120 ميليون دلار اعتبار براي اين پروژه در نظر گرفته كه 21 ميليون دلار از اين مبلغ هزينه شده است.
پروژه دوم پروژه عرضه آب اهواز و شيراز نام دارد كه در سال 2004 تصويب شده و قرار بوده در اكتبر 2007 به اتمام برسد اما با تاخير مواجه شده و مهلت تكميل آن تا 30سپتامبر 2009 تمديد شده است.
57 درصد اين پروژه مربوط به انتقال آب و 43 درصد مربوط به فاضلاب است.
اهداف اين پروژه عبارتند از: ارتقاء سطح زندگي در شهرهاي اهواز و شيراز به ويژه در مناطق فقير، تقويت و توسعه ظرفيت شركتهاي آب و كمك به افزايش كيفيت عملكرد آن ها، و فراهم آوردن زمينه انجام اصلاحات در بخش توزيع آب شرب در آينده.
بانك جهاني با اشاره به تاخير انجام شده در اجراي اين پروژه اذعان مي كند پروژه مذكور به تمامي اهداف خود دست نيافته است.
مبلغ اختصاص يافته براي اين پروژه 279 ميليون دلار اعلام شده كه 64 درصد از اين رقم براي شيراز و 46 درصد براي اهواز در نظر گرفته شده است.
اين گزارش مي افزايد: پروژه مذكور در شيراز رضايتبخش بوده و تقريبا تمامي قراردادهاي مربوط تكميل شده است. در عين حال اهداف زيست محيطي اين پروژه هنوز تامين نشده است.
در اهواز اجراي پروژه مذكور به دليل تغيير طرح هاي اوليه و افزايش هزينه ها با كندي همراه بوده است.
بانك جهاني در اين زمينه نوشته است: در 12 ماه گذشته پيشرفت هايي مشاهده داده اما اين پيشرفت ها بسيار دير انجام شده و در نتيجه اهداف پروژه تا حد زيادي تحقق نيافته است.
پروژه اصلاح مسكن و ارتقاء شهري مصوب سال 2004 با اعتبار اختصاص داده شده 80 ميليون دلاري و پروژه انتقال آب در شهرهاي شمالي مصوب سال 2005 با اعتبار 224 ميليون دلار دو پروژه ديگر بانك جهاني در ايران هستند.
اين دو پروژه نيز با تاخير مواجه شده و زمان آن ها تمديد شده است. پروژه اصلاح مسكن و ارتقاء شهري قرار بود در ماه مي 2007 به اتمام برسد كه مهلت آن تا 31 دسامبر 2009 تمديد شده است.
پروژه انتقال آب در شهرهاي شمالي نيز قرار بود كه تا دسامبر 2008 به پايان برسد اما تا دسامبر 2010 به بهره برداري نخواهد رسيد.
ارتقاء سطح زندگي در مناطق حاشيه اي 5 مركز استان از جمله اهداف اجراي پروژه اصلاح مسكن و ارتقاء شهري عنوان شده است.
بر اساس گزارش بانك جهاني اجراي اين پروژه با پيشرفت خوبي همراه است. در سال گذشته منابع لازم به سرعت براي اجراي اين پروژه اختصاص داده شد. شهرهايي كه پروژه مذكور در آنها به اجرا گذاشته شده است عبارتند از: بندر عباس، كرمانشاه، زاهدان، سنندج، و تبريز.
ارتقاء سطح زندگي در 4 شهر رشت، انزلي، ساري و بابل و كمك به كيفيت عملكرد شركتهاي آب در گيلان و مازندران نيز از جمله اهداف پروژه انتقال آب در شهرهاي شمالي عنوان شده است.
اين پروژه آغاز كندي داشته است اما در 12 ماه گذشته از سرعت خوبي برخوردار شده است.تاكنون 64 قرارداد به ارزش 175 ميليون دلار در اين زمينه منعقد شده است. پيش بيني شده است اين پروژه تا حد زيادي به اهداف مورد نظر دست پيدا كند.