آغاز گمانهزني در تپههاي سنگ چخماق شاهرود
جام جم آنلاين: پژوهش ميداني تپه هاي سنگ چخماق شاهرود به منظور پي بردن به توالي فرهنگي اين محوطه بر اساس مواد کاوش شده آغاز شد.
سرپرست گروه باستان شناسي در گفتگو با مهر در شاهرود گفت: تپه هاي سنگ چخماق شاهرود در دهه ???? توسط هيئت ژاپني به سرپرستي سهايچي ماسودا به طور گسترده کاوش شد اما گزارش نهايي آن به رغم گذشت بيش از ?? سال از کاوشها هيچگاه منتشر نشده است.
کوروش روستايي افزود: دانسته هاي ما از نتايج اين کاوشها تنها چند خبرنامه کوتاه است.
به گفته وي اين محوطه متشکل از دو تپه غربي و شرقي است که تپه غربي داراي آثار دوره نوسنگي بي سفال "هزاره هفتم يا هشتم قبل از ميلاد" و تپه شرقي داراي آثار دورهي نوسنگي با سفال "هزاره ششم قبل از ميلاد" است.
وي با بيان اينکه اهميت تپه هاي سنگ چخماق در پي بردن به روند يک جانشيني انسان در دوره نوسنگي و اهلي سازي حيوانات و آغاز کشاورزي است، گفت: اين محوطه يکي از کهنترين محوطه هاي دوره نوسنگي در فلات مرکزي و شمال شرق فلات ايران است.
سرپرست گروه باستان شناسي با اشاره به اينکه نام تپه هاي سنگ چخماق با نام فرهنگ موسوم به "جِيتون" نيز گره خورده است، اظهار داشت: نام فرهنگ جيتون برگرفته از نام تپه اي کوچک در جنوب ترکمنستان، در نزديکي عشق آباد است که کهنترين فرهنگ جوامع يک جانشينِ دوره نوسنگي در اين منطقه به شمار مي رود.
به گفته وي، برخي از پژوهشگران از جمله فيليپ کوهل بر اين باورند که مراحل شکل گيري فرهنگ جيتون را بايستي در فلات ايران جستجو کرد.
روستايي با بيان اينکه 15 محوطه داراي فرهنگ چخماق "جيتون" در شمال و شمال شرقي ايران شناسايي شده است، گفت: اين در حالي است که بسياري از بخشهاي اين منطقه به طور نظاممند بررسي و شناسايي باستان شناختي نشده است.
وي يادآور شد: با به دست آمدن بقاياي جانوري و گياهي باستاني اميد است بتوان معيشت اقتصادي مردمان اين دوره را بازسازي کرد.
گمانه زني بر روي تپه هاي باستاني سنگ چخماق شاهرود "متعلق به هزاره هشتم تا ششم قبل از ميلاد" توسط هيئت باستانشناسي اعزامي پژوهشکده باستانشناسي ميراث فرهنگي آغاز شده که تا خردادماه ادامه دارد.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)