معده
بخشي از دستگاه گوارش است كه در قسمت بالاي شكم در زير ديافراگم واقع شده است. از بالا به مري و از پايين به رودةكوچك منتهي ميشود.
ورود غذا به معده باعث ايجاد حركات موجي در عضلات ديوارة معده ميشود. در همين زمان شيرة اسيدي معده كه توسط غدد معده ترشح ميشود باعث هضم اوليه غذا در معده ميشود. پس از 3 ساعت اين مخلوط غذائي وارد روده ميشود تا هضم غذا ادامه يابد.
سرطان چيست؟
همانند بسياري از بافتها معده از انواع متفاوت سلولها تشكيل شده است. به طور طبيعي سلولها دائماً در حال تكثير شدن هستند تا بتواند جاي سلولهاي پيرومرده را بگيرند زماني كه تقسيم سلولها از كنترل خارج شود و سلولي بيرويه تقسيم شود تودهاي سلولي ايجاد ميگردد كه “تومور” ناميده ميشود.
تومورهاي بدخيم، سرطان ناميده ميشوند كه ميتوانند بافت اطراف تهاجم كرده باعث تخريب ارگانها و بافت اطراف خود شوند كه در مورد معده ميتواند به مري يا روده كوچك تهاجم كند. همچنين ممكن است سلولي از اين توده بدخيم جدا شده به سيستم لنفاوي يا جريان خون وارد شود و بدين ترتيب در جاهاي دور از محل اولية سرطان باعث ايجاد تودة بدخيم ديگري شود اين گسترش تومور متاستاز ناميده ميشود در مورد سرطان معده شايعترين محل متاستاز كبد ميباشد.
عوامل خطر:
سرطان معده در مردان 2 برابر زنان و در افراد در سنين بالاي 55 سال ميشود.
اگر شما داراي هر يك از عوامل خطر زير هستيد نسبت به جمعيت عادي جامعه شانس بيشتري براي ابتلا به سرطان معده داريد.
1ـ عفونت معده با هليكوباكتر
2ـ سابقة فاميلي مثبت از سرطان معده
3ـ كشيدن سيگار
4ـ مصرف غذاها و گوشت دودي و نمكسود، كنسروها
5ـ مصرف كم ميوهجات و سبزيجات
در صورتيكه شما داراي عوامل خطر بالا و علايم همراه هستيد بايد با مراجعه به پزشك با انجام آزمايشهاي غربالگري و رژيم غذايي در پيشگيري و تشخيص زودرس اين سرطان به خود كمك كنيد.
علائم:
تشخيص زودرس سرطان معده دشوار است زيرا در مراحل اوليه سرطان معمولاً علائمي وجود ندارد يا اگر دارد بسيار غير اختصاصي است. به طوريكه مورد توجه اكثر بيماران قرار نميگيرد. اين علائم عبارتند از:
1ـ سوء هاضمه يا سوزش سردل
2ـ احساس درد يا ناراحتي در شكم
3ـ تهوع و استفراغ
4ـ اسهال يا يبوست كه طول بكشد
5ـ نفخ شديد و غير معمول پس از صرف غذا
6ـ بياشتهايي
7ـ ضعف و خستگي
8ـ خونريزي به صورت استفراغ خوني يا خون در مدفوع
هر كدام از علائم ميتواند به وسيلة سرطان يا در اثر يك ناراحتي گوارشي ساده مثل زخم معده بوجود آيد اما افراد با اين علايم بايد به پزشك متخصص مراجعه كنند تا از علت اين علائم آگاه شوند.
راههاي تشخيص:
1ـ گرفتن شرححال و وجود يا عدم وجود سابقه سرطان معده در فاميل
2ـ تست خون مخفي در مدفوع
3ـ گرفتن راديوگرافي
4ـ آندوسكوپي
درمان:
درمان بيماران بر اساس وضعيت بيمار، اندازة توده و محل آن و ميزان تهاجم به بافت اطراف و مرحلة بيماري صورت ميگيرد كه شامل جراحي، شيميدرماني و يا همراه با پرتو درماني است.
بسياري از بيماران مبتلا به سرطان دچار كاهش اشتها ميشوند. تهوع، استفراغ و همچنين عمل جراحي باعث سيري زودرس آنها ميشود ولي تغذيه مناسب در اين بيماران براي بازسازي بافت جديد ضروري است. رژيم استاندارد، پروتئين و تأمين كالري كافي از طريق مشورت با يك كارشناس تغذيه اهميت بسيار دارد.
توصيه ها:
1ـ نكشيدن سيگار و قليان از عوامل مهم در جلوگيري از ابتلا به سرطان معده است.
2ـ انجام فعاليت ورزشي منظم
3ـ استفاده از رژيم غذايي حاوي ميوه و سبزيجات
4ـ حدالامكان از غذاهاي تازه و غير كنسروي استفاده كنيد.کنسروها و کمپوتها حاوی مواد نگهدارنده(نيترات) هستند که نقش مهمي در ايجاد سرطان دارند.
05-مصرف غذاهای چرب وسرخ کردنی را به حداقل برسانيد.
6-بيشتر از گوشت کم چربي و ماهي استفاده کنيد.
7-از مصرف غذاهای پر نمک بپرهيزيد.
اهمیت بیماری
این بیماری در مردان دو برابر زنان می باشدو در مجموع چهارمین سرطان شایع در جهان می باشد
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)