آیین فروردینگان در آرامگاه یزد + عکس



آخرین نیوز: جشن فرودگ و آیین فروردینگان در یزد، دیروز، آدینه، ١٩ فروردین‌ماه در آرامگاه یزد، برگزارشد.
فروردین است و روز فروردین / شادی و طرب را کند تلقین
ای دو لب تو چو مِی، مراده / کان باشد رسمِ روز فروردین

بر یاد خدایگان، شهِ عالم / کارسته زوست ملکِ داد ودین(مسعود سعد سلمان)

هم میهنان زرتشتی در هر ماه، هنگامی که نام روز با نام ماه برابر می‌شود، آن روز را جشن می‌گیرند و هریک از این جشن‌ها را به مناسبتی برگزار می‌کنند که بی‌گمان برای زندگی اجتماعی انسان‌ها سودمند است و پیشرفت روزافزون جامعه را به‌همراه خواهد داشت. در همه‌ی این جشن‌ها آرمان‌هایی سپند و ورجاوند چون ستایش پروردگار، گردهم‌آیی، شادی و دادودهش دیده می‌شود.

نخستین جشن ماهانه در هر سال، جشن فروردین‌گان نام دارد که روز فروردین از ماه فروردین برابر با نوزدهم است و به آن «فُرودگ» هم می‌گویند. این جشن، درپیوند با فروهر پاک درگذشتگان و نیاکان است، از این‌رو زرتشتیان، برای شادی روان و فَروَهر درگذشتگان خود، به آرامگاه‌ها می‌روند.

در این جشن، هر کس؛ گُل، گیاه، میوه، «لُرک»(ترکیبی از میوه‌های خشک مانند؛ خرما، انجیر، سنجد، کشمش، بادام، برگه‌خشک میوه‌ها، ...) با خود می‌آورد.

بانوان آش، سیرُگ، سیروسِداب و دیگر خوراکی‌ها را آماده می‌کنند. سُرایش«آفرینگان دهمان»، «کَرده‌ سروش»، «همازور دهمان» و همچنین بخش‌هایی از «فروردین‌یَشت» و برگزاری دیگر آیین‌های مذهبی به‌وسیله‌ی دستوران و موبدان سپیدپوش، بی‌گمان شادی روان و فروهر درگذشتگان را درپی خواهد داشت. باشندگان نیز با نیایش‌های خود و با روشن کردن شمع و گذاشتن مواد خوشبوکننده بر روی آتش پاک و سپند، بر روان و فروهر درگذشتگان درود می‌فرستند. دهموبدان، هنگام آفرینگان‌خوانی، میوه‌ها را با کارد به اندازه‌های کوچک بریده و پس از پایان مراسم، همراه با لُرک، بریده‌هایی از سیرُگ و اندکی آش بین باشندگان پخش می‌کنند.


03
آیین فرودگ در یزد

01
آیین فرودگ

04


18


19

در بیشتر آیین‌های زرتشتی، سفره‌ای پهن می‌شود و بر آن داده‌هایی نهاده می‌شود که هرکدام فلسفه‌ای در خود دارد.

لرک که کم‌و بیش بر سر همه‌ی سفره‌های آیینی دیده می‌شود، هفت‌گونه میوه‌ی خشک‌شده است.

بر لرک و میوه‌ای که بر سفره است، اوستا خوانده می‌شود و آنگاه در میان باشندگان، پخش می‌شود. به این گونه همه در آن‌چه بر سفره بوده و بر آن اوستا خوانده شده هم‌بهره می‌شوند.

البته بخشی از این هم‌بهرگی به زمانی بازمی‌گردد که هر کسی با میوه‌ای و یا کیسه‌ای لرک به آرمگاه می‌اید و لرک و میوه‌ی خود را بر خوان و سفره‌ای می‌گذارد که دیگران گذاشته‌اند. این‌گونه همه با هم هم‌بهره(همراه) هستند.


12
اوستاخوانی موبدان

14
پخش لرک

10


02
آرامگاه یزد

06

آرامگاه یزد
07


11

13

22

15

17

20

16

09