صبحانه را شاهانه باید خورد
اگر میخواهید تغذیهتان را اصلاح کنید، صبحانهتان را مثل شاهان بخورید و شامتان را مثل گدایان!
صبحانه را تنها بخور، ناهار را با دوستات و شام را با دشمنات»؛ حتی این ضربالمثل قدیمی هم نشان میدهد که صبحانه یکی از مهمترین وعدههای غذایی است که همیشه به آن تاکید میشده و نقش مهمی در تامین انرژی و شادابی و سرحالی افراد در طول روز داشته و دارد...
اگرچه این روزها کمتر کسی است که از تاثیر صبحانه بر سلامت بیخبر باشد، با این حال بعضیها مشغله زیاد و وقت کم و حتی کاهش وزن را بهانه میکنند و خوب صبحانه نمیخورند.
بعضیها هم خیلی به این وعده مهم غذایی اهمیت نمیدهند و فقط گاهی وقتها آن هم اگر فرصت کنند، صبحانه میخورند. هر کسی به راحتی میتواند تجربه کند که نخوردن صبحانه چهقدر در میزان انرژی، قدرت بدنی و توان فیزیکی، تمرکز و قدرت ذهنی و خلق و خویاش تاثیر دارد اما برای اینکه هیچ شک و شبهه و دلیل و بهانهای برای نخوردن صبحانه باقی نماند، بهتر است نتایج تحقیقات انجام شده درباره خوردن صبحانه را، که همه آنها تاثیر مثبت این وعده غذایی بر سلامت را تایید میکنند، بخوانید.
● صبحانه و کاهش وزن
بعضیها برای کاهش وزن و دریافت کالری کمتر وعده غذایی صبحانه را حذف میکنند اما نتایج تحقیقات پژوهشگران دانشگاه مینهسوتا درباره چاقی و اضافه وزن نشان داده است افرادی که صبحانه میخورند لاغرتر از افرادی هستند که این وعده غذایی را حذف میکنند. این محققان میگویند: «هرچند گروهی که صبحانه میخورند کالری بیشتری مصرف میکنند، اما از آنجا که به دلیل خوردن صبحانه پرانرژیتر هستند و احساس بیحالی نمیکنند، فعالیت بیشتری داشته و کالری بیشتری میسوزانند.» به عقیده آنها بهتر است در وعده صبحانه غذاهای سالم خورده شود اما خوردن یک صبحانه ساده و حاضری هم بهتر از حذف این وعده است. به گفته این محققان حدود ۲۵ درصد از افراد گروه مورد مطالعه در این بررسی به ویژه دختران نوجوان به دلیل کاهش وزن صبحانه نمیخوردند.
نوجوانانی که مراقب وزن بدن و اندام خود هستند، ممکن است تصور کنند حذف صبحانه به کاهش وزن کمک میکند، اما نتایج تحقیقات حاکی از آن است که ممکن است عکس این موضوع صادق باشد. بررسی بیش از دو هزار نوجوان به مدت پنج سال نشان داد، وزن بدن نوجوانانی که صبحانه نمیخوردند به طور متوسط دو کیلو و ۳۰۰ گرم بیشتر از کسانی بود که صبحانه را حذف نکرده بودند. همچنین در این بررسی مشخص شد میزان فعالیت بدنی در افرادی که صبحانه میخورند در مقایسه با آنهایی که صبحانه نمیخورند بیشتر است.
بررسیها نشان میدهد خوردن صبحانه سالم، باعث میشود رژیم غذایی ما در طی روز هم سالمتر باشد و وزن متعادل داشته باشیم. نتایج مطالعهای که توسط محققان کانادایی انجام شده است نشان داده است که خوردن صبحانه با محتوای انرژی کمتر، سبب میشود وزن افراد در محدوده طبیعی باقی بماند و احتمال خوردن هلههولهها و تنقلات پرکالری و با ارزش غذایی کم در بین آنها کمتر شود. همچنین در این مطالعه نشان داده شده که صبحانهخورها، غذاهای مناسبتری را برای خوردن در طی روز انتخاب میکنند. غذاهایی که علاوه بر تامین انرژی مورد نیاز بدن، از گروههای متنوع غذایی تشکیل شدهاند و به اندازه کافی حاوی ویتامینها، فیبرها و مواد معدنی لازم برای سلامت نیز باشند. این نتایج، مستقل از میزان ورزش و فعالیت بدنی افراد به دست آمده و نشان میدهد اگر محتویات صبحانه با دقت و وسواس کافی انتخاب شده باشد، میتواند در طول روز بر رفتارهای تغذیهای ما تاثیر مثبت داشته باشد. به نظر میرسد افرادی که از خوردن صبحانه طفره میروند، در ساعات دیگر روز، انواع خوراکیها و تنقلات بیارزش را جایگزین میکنند و در مجموع کالری بیشتری دریافت میکنند. این محققان تاکید کردهاند که هرچه برای صبحانه بخوریم، مفید است و بهتر از حذف این وعده مهم و نخوردن صبحانه است، اما اگر صبحانه کالری کمتری داشته باشد، تاثیر بیشتری در حفظ سلامت خواهد داشت. آنها نان سبوسدار، غلات کامل، میوه و سبزیجات را اجزای یک صبحانه سالم اعلام کردهاند.
در مطالعه دیگری که توسط محققان دانشگاه کمبریج انجام شد نیز بررسی حدود ۷ هزار فرد میانسال نشان داد کسانی که صبحانه مفصلی میخورند کمترین اضافهوزن را دارند.
● صبحانه و زندگی سالم
صبحانه مهمترین وعده غذایی است. پژوهشگران میگویند اهمیت صبحانه حتی میتواند از آنچه تاکنون تصور میشد بیشتر باشد، چون مشخص شده افرادی که صبحانه را از رژیم غذاییشان حذف میکنند زندگی ناسالمتری دارند. متاسفانه بعضیها به بهانه مشغله زیاد و نداشتن وقت کافی صبحانه نمیخورند و برخی هم برای کاهش وزن، این وعده غذایی مهم را حذف میکنند. اما پژوهشگران فنلاندی میگویند: «افرادی که صبحانه نمیخورند، معمولا بیشتر از دیگران سیگار میکشند و کمتر از دیگران ورزش میکنند.»
همچنین احتمال چاقی و اضافه وزن در افرادی که صبحانه نمیخورند بیشتر است. علت این موضوع میتواند این باشد که آنها برای جبران کمبود انرژی در طول روز تنقلات بیشتری مصرف میکنند.
پژوهشگران دانشگاه هلسینکی در یک مطالعه با بررسی ۵۵۰۰ نوجوان و والدین آنها دریافتند در خانوادههایی که پدر و مادر صبحانه را حذف میکنند، فرزندان نیز از این رفتار ناسالم پیروی میکنند. این در حالی است که الگوهای نامنظم غذایی در اوایل و اواسط دوره بلوغ ارتباط نزدیکی با عادات ناسالمی مانند سیگار کشیدن دارد. بررسی نتایج این تحقیق نشان داد در نوجوانان و بزرگسالان کشیدن سیگار، ورزش و تحرک فیزیکی کم، سطح پایین تحصیلات، مصرف الکل و وزن بالا با حذف صبحانه ارتباط دارد و این ارتباط در تمام طول بزرگسالی دوام خواهد داشت. همچنین در این بررسی مشخص شد افرادی که صبحانه را حذف میکنند، کمتر از کسانی که صبحانه میخورند به سلامتی خود اهمیت میدهند.
● صبحانه و تمرکز حواس
بررسیها نشان داده است مصرف صبحانه تمرکز حواس و قدرت یادگیری را افزایش میدهد و دانشآموزانی که صبحانه مصرف میکنند در درسهایی مثل ریاضی موفقتر هستند. تغذیه صحیح، قدرت یادگیری افراد به ویژه کودکان را بالا میبرد و نخوردن صبحانه اثرات منفی در یادگیری آنها دارد. خوردن صبحانه موجب ثابت ماندن قند خون شده و سبب میشود مغز غذای کافی برای انجام فعالیتهای روزانه داشته باشد. کارشناسان تغذیه تاکید میکنند که صبحانه، نقش بسیار مؤثری در سلامت جسمی و فکری دانشآموزان دارد و دانشآموزانی که صبحانه نمیخورند، کمدقت، خسته و بیحوصلهاند و نمیتوانند کمبود انرژی، ویتامینها و املاح معدنی را با خوردن وعدههای غذایی دیگر جبران کنند.
گرسنه بودن و نخوردن صبحانه در کوتاه مدت به عملکرد طبیعی مغز لطمه وارد میکند. اگر مدت زمان صبحانه نخوردن طولانی شود، مغز قادر به انجام فعالیت طبیعی نیست و یادگیری مختل میشود. با بالا رفتن قند خون، استیل کولین ساخته میشود که در تقویت حافظه نقش اساسی دارد. کودکانی که از خوردن صبحانه امتناع میکنند، در انجام تکالیف خود دچار مشکل میشوند و قدرت ابتکار آنها کاهش پیدا میکند. اگر نخوردن صبحانه بهصورت عادت شود، عوارض طولانیمدت را ایجاد میکند و سلامت افراد را به خطر میاندازد.
نخوردن صبحانه علاوه بر کاهش حافظه و قدرت یادگیری عوارض عصبی مانند سستی، بیحالی، خستگی، عصبانیت، بیحوصلگی و افسردگی را نیز در پی دارد.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)