گرفتگي يا خشونت صدا چيست؟
هر گونه تغيير وضعيت صوت از حالت نرمال را گرفتگي يا خشونت صدا ميگويند که معمولا ثانويه به اختلالات حنجره و طناب هاي صوتي است . در حالت نرمال به هنگام تنفس طناب هاي صوتي از يکديگر فاصله گرفته و باز ميشوند و هنگام حرف زدن و آواز خوانده به يکديگر نزديک شده وهوايي که از ريه به سمت بالا ميايد آنها را به ارتعاش در آورده و باعث توليد صوت ميشود . تورم طنابهاي صوتي يا وجود برجستگي روي آنها مانع رسيدن طناب هاي صوتي به يکديگر شده و نحوه ارتعاش طنابهاي صوتي را تغيير ميدهد و در نتيجه صدا تغيير ميکند.

علل خشونت صدا:
لارنژيت حاد – علل فراواني براي گرفتگي صدا وجود دارد . خوشبختانه اکثر آنها علل جدي و خطرناکي نيستند و در مدت کوتاهي بر طرف ميشوند. شايعترين علت خشونت صدا حاد است که معمولا بدليل تورم طنابهاي صوتي در اثر سرماخوردگي يا بدليل استفاده بيش از حد از حنجره مثل داد و فرياد زدن و جيغ کشيدن ايجاد ميشود .

ندول طناب صوتي خشونت صداهاي طولاني مدت معمولا ناشي از استفاده طولاني مدت ،زياد و نامناسب از حنجره است ، مثل حالتي که در خواننده ها ، قاري هاي قرآن ، معلمان ، دوره گرد ها و بچه هايي که حين بازي خيلي جيغ ميکشند ديده ميشود. اين نحوه استفاده از حنجره باعث ايجاد ندول طناب صوتي ميشود که به آن ندول خوانندگان هم گفته ميشود. اگر اين وضعيت ادامه يابد و ندول بزرگتر شود ممکن است باعث پوليپ طناب صوتي شود . هم ندول و هم پوليپ طناب صوتي خطرناک نبوده و سرطاني نيستند.
رفلاکس معده به مري - رفلاکس نيز يکي از علل شايع خشونت صدا است . به طور نرمال بين مري و معده دريچه اي است که فقط اجازه عبور مواد غذايي از مري به معده را فراهم مي سازد . در مواردي که اين دريچه شل شود محتويات معده به مري وارد ميشود که به آن رفلاکس گفته ميشود. چون حنجره و مري در يک قسمت در مجاورت هم هستند ،رفلاکس ميتواند باعث تحريک و التهاب حنجره و طناب صوتي گردد.اکثر مبتلايان به رفلاکس از سوزش سر دل و ترش کردن رنج ميبرند. گرفتگي صداي اين افراد صبحها بيشتر است و در طي روز خشونت صداي آنها کمتر ميشود. مبتلايان به رفلاکس ممکن است احساس کنند چيزي داخل گلويشان گير کرده است ، يا ا ز ترشحات غليظ حلقشان ناراحت باشند ، يا تمايل به تخليه مکرر ترشحات حلقشان داشته باشند .
دود سيگار- استعمال دخانيات نيز ميتواند منجر به گرفتگي صدا شود و از آنجائيکه دخانيات علت اصلي سرطانهاي حلق و حنجره است اگر فردي سيگاري دچار خشونت صدا شود حتما بايد به متخصص گوش حلق و بيني مراجعه نمايد.
ساير علل علل ناشايع ديگري نيز ميتوانند منجر به خشونت صدا شوند که ميتوان از آلرژي ، مشکلات تيروئيد ، اختلالات نورولوژيک و ضربه به حنجره نام برد .گاهي اوقات بعضي از خانمها در طي دوران پريود خود دچار گرفتگي صدا ميشوند.

اگر به خشونت صدا مبتلا شديد به چه کسي بايد مراجعه کنيد:
خشونت صداي ناشي از سرماخوردگي يا آنفلوآنزا توسط پزشک عمومي ، متخصص اطفال ، و متخصص داخلي نيز قابل درمان است اما در موارد زير حتما بايد به متخصص گوش حلق و بيني مراجعه کنيد:
- خشونت صدايي که بيشتر از 2 هفته طول کشيده است بخصوص اگر بيمار سيگاري باشد.
- وقتي علت واضحي براي ايجاد گرفتگي صدا وجود نداشته باشد.
- اگر خشونت صدا با سرفه هاي خوني همراه باشد.
- اگر اشکال در بلع نيز وجود داشته باشد.
- اگر همراه با گرفتگي صدا برجستگي هايي حتي خيلي کوچک در گردن ظاهر شده باشد.


درمان
درمان خشونت صدا بستگي به علت ايجادي آن دارد . در اغلب موارد با استراحت صوتي ، نوشيدن مايعات و مصرف داروهاي خلط آور و اجتناب از سيگار مشکل بر طرف ميشود. در مواردي نيز ممکن است متخصص گوش حلق و بيني شما را براي ياد گرفتن نحوه استفاده از حنجره به گفتار درمان ارجاع دهد. در موارد کمي مثل پوليپ و يا سرطان حنجره ممکن است لازم باشد که تحت عمل جراحي قرار گيرد.

******************************
اقداماتي که از خشونت صدا جلوگيري کرده يا باعث بهبود آن ميشود:
- اگر سيگاري هستيد آنرا ترک کنيد.
- در صورت امکان از کسي که سيگار ميکشد فاصله داشته باشيد.
- ازمصرف موادي که باعث کاهشن آب بدن ميشود مثل الکل و کافئين اجتناب کنيد.
- روزانه مقادير فراواني آب بنوشيد.
- -هواي محيط کار و منزل شما مرطوب باشد.
- از صدايتان به مدت طولاني و به ميزان زياد استفاده نکنيد.
- هنگام صحبت در مقابل يک جمع بهتر است از ميکروفون استفاده کنيد.
- وقتي دچار خشونت صدا شديد از صحبت کردن زياد و از خوانندگي خودداري کنيد.