1008946479
كالیبره كردن مانیتور: اتاق تاریك دیجیتال
در نمایش تصاویر به ‌صورت دیجیتال، بخصوص در عكاسی، كالیبره كردن مانیتور برای نمایش رنگ واقعی هر فایل امر مهمی است. در واقع كالیبره شدن درست مانیتور، یك الزام در صنعت چاپ به ‌شمار می‌رود، بخصوص كه یكی از ابزارهای لازم و حیاتی برای موفقیت در اتاق تاریك دیجیتال است.
این هفته می‌خواهیم نكات كوچكی را كه باعث می‌شود رنگ‌های موجود در مانیتور به رنگ‌های واقعی نزدیك‌تر شوند، با هم بررسی كنیم.
مانیتور و كالیبره سخت‌افزاری
مانیتور باید در نور محیط باشد و نباید زیر نور مستقیم و قدرتمند باشد. نقاط تاریك صفحه باید به چشم نیز تاریك برسند. برای رزولوشن تصویر، بالاترین رزولوشن را انتخاب كنید، مگر آن كه متن خیلی كوچك به‌ نظر برسد. اگر از مانیتور LCD استفاده می‌كنید، راهنمای آن را بخوانید و به‌ دنبال رزولوشن پیش‌فرض آن (Native) بگردید و كامپیوتر را با این رزولوشن تنظیم كنید.
مطمئن باشید كه مانیتور كامپیوترتان در حالت high color یا 24 بیت تنظیم شده است. در ویندوز اكس‌پی می‌توان با كلیك‌راست روی دسكتاپ و انتخاب گزینه Properties این را متوجه شد. برای ویندوز ویستا و 7 روی صفحه دسكتاپ كلیك‌راست كرده و گزینه Screen Resolution را انتخاب كنید. اگر وضعیت نمایشی شما 16 بیت است، نمی‌توان عملیات كالیبره كردن را انجام داد. پیش از شروع حداقل 15 یا 30 دقیقه بگذارید مانیتور كار كند تا به ‌اصطلاح گرم شود. همچنین مطمئن شوید كه بازتابش، نماد نور یا تابش آفتاب روی مانیتور وجود ندارد. اتاق نباید خیلی تاریك باشد؛ ولی نور آمبینس محیط نباید خیلی در نمایش دخالت كند. مرحله بعدی چاپ یك تصویر با یك پرینتر حرفه‌ای است. یك عكس در روز روشن و از شخصی كه پوستی با رنگ معمولی دارد، انتخاب و آن را با بالاترین كیفیت ممكن و بهترین كاغذ روغنی پرینت كنید. حال بگذارید تصویر در یك جای خشك و خنك، خشك شود. یادتان باشد آن را زیر نور آفتاب قرار ندهید. سپس كنترل‌های روشنایی و كنتراست مانیتور خود را باز كنید و به نشانی زیر بروید:‌
http:‌/‌‌/‌www.photofriday.com‌/‌calibrate.php
این وب‌سایت ابزار رایگانی برای كالیبره كردن تصویر است. حالا فایلی را كه پرینت كرده‌اید، باز كنید و تصویر دیجیتال را درست كنار تصویر پرینت‌ شده قرار دهید. سطوح رنگی مانیتور، روشنایی و كنتراست را با آن مقایسه كنید تا به حداكثر وجه تشابه برسید. این مرحله از ماجرا كاملا زمان‌بر است، بنابراین عجله نكنید و خوب تمام طیف‌های رنگی را بررسی كنید.
برای كالیبره كردن می‌توانید از نرم‌افزارهایی چون QuickGamma،،Apple ColorSync یا Monica استفاده كنید.
اگر دقت رنگ مانیتور یك امر حیاتی در حرفه‌تان است، بهتر است یك كالری‌متر نیز تهیه كنید (دستگاهی كه رنگ واقعی را از مانیتور می‌خواند). همچنین بهتر است هر 2 یا 4 هفته یك‌بار كالیبره كنید.
پروفایل‌های ICC
پروفایل‌های ICC راه مطمئنی برای كالیبره‌ كردن به‌ شمار می‌آیند. این پروفایل‌ها در ‌واقع فایل‌هایی هستند كه برای هر دستگاه به‌طور خاص ساخته شده‌اند و اطلاعات كافی در مورد نحوه تولید رنگ آن دستگاه را در برمی‌گیرند. ابزارهای كالیبره كردن مانیتور، اسكنرها، پرینترها و دوربین‌های دیجیتال از پروفایل‌های ICC استفاده می‌كنند تا تمام این دستگاه بتوانند به یك زبان (از نظر رنگ) با یكدیگر صحبت كنند.
با كالیبره كردن نرم‌افزاری، می‌شود چند تصویر مشابه را دید و ایرادهایشان را برطرف كرد. پس از كالیبره كردن نهایی مانیتور، می‌توان یك پروفایل ICC برای آن ایجاد كرد. حتی احتمال دارد بتوان با پروفایل‌های عمومی بهترین نتیجه را گرفت.
كالیبره كردن پرینتر
برای كالیبره كردن پرینتر باید از یك فتومتر استفاده كرد كه برای تشخیص رنگ چاپ شده به‌كار می‌رود. همچنین می‌توان از طریق چارت رنگی كه شامل رنگ‌های مشخص CMYK می‌شود، رنگ‌های تشخیص داده شده توسط فتومتر را با رنگ‌های چاپ شده توسط پرینتر مقایسه كرد. ایجاد یك پروفایل كالیبره برای هر تركیب دیجیتال به كاغذی، الزامی است. همچنین می‌شود به‌ جای فتومتر از یك اسكنر كالیبره استفاده كرد.
كالیبره كردن مانیتور، پرینتر، دوربین دیجیتال و اسكنر الزامی است. بسته به نوع حرفه شما و این كه اهمیت رنگ‌ها در حرفه‌تان چقدر باشد، عمل كالیبره كردن می‌تواند از یك اجرای كوچك چند دقیقه‌ای به یك پروسه كاملا جدی و با هزینه بالا بدل شود.
منبع: کلیک جام جم