هم اکنون در کشورهای پیشرفته بخش مهمی از فعالیت های مربوط به کتاب را کتاب های صوتی تشکیل می دهند و استفاده از کتاب های صوتی هنگام استراحت، سفر با اتومبیل، اتوبوس، مترو، هنگام انتظار و... به امری بسیار متداول تبدیل شده. کافی است کلمه ی AudioBook را در google جستجو کنید ولی متاسفانه هم اکنون در کشور ما مراکز زیادی وجود ندارد که به طور تخصصی در این زمینه کار کنند و به نشر و توزیع کتاب های صوتی مخصوصا در سطح اینرنت بپردازند...
در بین سایت ها و وبلاگ های فارسی چند سایت و وبلاگی هستند که جسته و گریخته به فعالیت در زمینه ی کتاب های صوتی می پردازند ولی برای پیشرفت فرهنگ کتابخوانی در کشورمان مخصوصاً در زمینه ی کتاب های صوتی و مخصوصاً در سطح اینترنت به فعالیت و تلاشی بیش از این احتیاج است.
در راستای این هدف فایلی که ضبط و اجرای کتاب های صوتی را به طور مختصر و مفید توضیح می دهد آماده شده تا دوستانی که فرصت و توانی ضبط کتاب های صوتی را دارند از آن استفاده کرده و به ساخت و اجرای کتاب های صوتی بپردازند.
از نظر ما صدای همه ی شما قشنگ هست، اصلاً نگران تن صدا یا تپق زدن نباشید، همین که شما با هر لحن و لهجه و صدایی به اجرا و ساخت کتاب های صوتی بپردازید صدای شما برای همیشه جاودانه شده و برای بسیاری خاطره ای ماندگار خواهد شد!
برای اجرا و ضبط کتاب های صوتی می توانید از نرم افزار های مناسب ضبط صدا استفاده کنید. در لینک زیر آموزش ضبط و ویرایش صدا با نرم افزار Wave Pad به طور مختصر و مفید همراه با تصاویر مناسب شرح داده شده است. نرم افزار Wave Pad را نیز می توانید از لینک زیر دانلود کنید.


لینک کمکی پیوست شده است .




در ضمن در ساخت کتاب های صوتی به نکات زیر توجه داشته باشید:
  • جهت احترام به قوانین Copyright از صوتی کردن کتاب هایی که در ابتدا یا انتهای آن ها این جمله آمده خودداری کنید: "کلیه حقوق نشر، چاپ، صوتی، الکترونیکی برای ناشر محفوظ است" ولی صوتی کردن کتاب هایی که در آن ها صرفاً جمله ی "کلیه ی حقوق نشر برای ناشر محفوظ است" بلامانع می باشد.

  • درضمن توجه داشته باشید جهت احترام به قوانین Copyright در درصورت درخواست انتشارات، نویسنده یا مترجم مبنی بر حذف کتاب نشر شده، نوشته شده یا ترجمه شده توسط آن ها از روی سایت، کتاب صوتی مورد نظر سریعا از مکان انتشار حذف گردد .
تاریخچه کتاب های صوتی



پیشینه کتاب گویا در جهان به سال 1931 برمی‌گردد که در آن سال گنگره آمریکا، برنامه کتاب سخنگو را در دستور کار قرار داد. این پروژه که «کتاب برای نابینایان» نام داشت، در ابتدا در راستای کمک به نابینایان برای مطالعه صورت گرفت. بنیاد نابینایان اولین بار کتاب سخنگو را در سال 1932 تولید کرد و سال بعد برای اولین بار تولید انبوه کتاب سخنگو آغاز گشت.

در سال 1933 جی. پی هارینگتون که در رشته مردم‌شناسی کار می‌کرد، آمریکای شمالی را درنوردید تا تاریخ قبایل بومی آمریکایی را روی دیسک‌های آلومینیومی با استفاده از گرامافونی که با برق اتومبیل کار می‌کرد ضبط کند. کتاب سخنگو سنت قصه‌گویی را که هارینگتون سال‌ها پیش تحقیقاتی درباره آن انجام داده بود، زنده می‌کرد. تا سال 1935 که پس از آن کنگره تصویب کرد کتاب‌های سخنگو برای شهروندان نابینا به رایگان ارسال شود، پروژه «کتاب برای نابینایان بزرگسال» به طور جدی دنبال می‌شد.

ابتدا برخی از کتاب‌های آموزشی و درسی روی کاست پیاده شد و به دنبال آن کتاب‌های ادبی و داستان و حکایات ارائه شدند. در سال 1970 شرکت کتاب گویا شروع به اجرای طرح اجاره کتاب صوتی کرد و خدمات فروش محصولات خود را به کتابخانه‌ها توسعه داد. به این ترتیب کتاب گویا هر چه بیشتر جایگاه خود را میان مردم باز کرد و طرفداران بسیاری یافت. در اواسط دهه 1980 نشر کتاب گویا، فعالیتی با گردش مالی بالغ بر چندین میلیارد دلار در سال بود.

با پدید آمدن سی‌دی، طرفداران آثار صوتی بیشتر شد. با توسعه اینترنت، تکنولوژی‌های ارتباطی، فرمت‌های جدید فشرده صوتی و دستگاه‌های پخش صوتی MP3 که به راحتی قابل حمل هستند، محبوبیت کتاب‌های سخنگو به شکل شگفت‌انگیزی رو به افزایش گذارد. این رشد با دسترسی به خدمات دانلود کتاب‌های گویا شدت یافت.

همگانی شدن دستگاه‌های پخش موسیقی مانند آی‌پودها نیز کتاب‌های سخنگو را برای عموم افراد قابل دسترس‌تر ساخت.

امروزه صنعت نشر کتاب سخنگو در دنیا، صنعتی بزرگ با گردش مالی قابل توجه است که توجه شایسته به آن می‌تواند برای ارتقاء فرهنگ مطالعه کتاب و همچنین تلفیق دنیای نشر سنتی با امکانات و الزامات نشر روز و بهره مندی از آن در کشور ما نیز مفید باشد.


مزایای استفاده از کتاب سخنگو

استفاده از کتاب سخنگو مزایای بسیاری دارد. در ادامه این بحث به طور خلاصه به بعضی از این مزایا اشاره می‌شود:

1. استفاده بهینه از زمان‌های غیر کارآمد و امکان انجام همزمان کارها:
گوش دادن به کتاب سخنگو لذت بخش است، اما برتر از آن این که می‌توان با استفاده از آن زمان‌هایی را که به طور عادی از دست رفته محسوب می‌شوند، به بهترین زمان برای مطالعه تبدیل کرد. افرادی که در طول روز زمان زیادی را صرف رفت و آمد به محل کار خود می‌کنند، از طرفداران پر و پا قرص کتاب سخنگو هستند. گوش کردن به کتاب سخنگو به آنها کمک می‌کند در طول مسیر کمتر استرس داشته باشند و زمان برایشان سریع‌تر بگذرد و از همه مهم‌تر این که کتاب‌های دلخواه خود را نیز مطالعه کرده باشند. بر اساس تحقیقات اخیر هر شهروند آمریکایی برای رفتن به سر کار و برگشتن از آن، حدود یک ساعت و سیزده دقیقه وقت صرف می‌کند که معادل چهارصد و چهل ساعت یا یازده هفته کاری در سال می‌شود. در صورتی که از همین زمان برای گوش دادن به کتاب گویا استفاده شود، کتابهای بسیاری در طول سال به همین سادگی مطالعه خواهد شد. به طور یقین زمانهای از دست رفته برای مردم ما بیشتر از اینهاست.

اگر خواندن را دوست دارید، اما آن قدر مشغول کارهای دیگر هستید که به کتاب خواندن نمی‌رسید، گوش کردن به کتابهای گویا راهی ویژه و فوق‌العاده برای پر کردن بسیاری از زمانهای غیر مولد است که عموماً همه ما در طول روز چند ساعتی از آن را داریم. هنگام ورزش، انجام کارهای شخصی، نظافت و ... از جمله این زمانهاست.

2. آموزش:
کتاب سخنگو برای اهداف آموزشی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد و ابزاری ارزشمند برای یادگیری محسوب می‌شود. با کتاب سخنگو برخلاف کتاب سنتی، فرد می‌تواند هنگام انجام کارهای دیگر نیز به یادگیری بپردازد. کارهایی که نیاز به فکر و توجه چندانی ندارند، همزمان با گوش کردن به کتاب سخنگو و یادگیری امکان پذیر هستند.

3. سالمندان، بیماران و ناتوانان و معلولین:
کتاب گویا برای این دسته از افراد فوق‌العاده است. افرادی که به هر دلیلی از فعالیتهای معمول محروم هستند، با گوش دادن به کتاب سخنگو، می‌توانند بخش زیادی از اوقات خود را به بهترین شکل پر کنند و از آن لذت ببرند.

4. افرادی که اختلال بینایی دارند:
کتاب گویا برای نابینایان و کسانی که اختلال بینایی دارند، یک موهبت محسوب می‌شود. کتاب گویا به آنها این امکان را می‌دهد تا از انواع کتاب‌های مورد علاقه‌شان بهره‌مند شوند. کتاب‌های گویا می‌تواند به این افراد کمک کند تا دانش و معلومات خود را افزایش دهند، و زندگی‌شان را از جهت شخصی و حرفه‌ای غنی‌تر کنند.

5. ایجاد علاقه به کتاب در کودکان:
مهمترین مهارتی که یک کودک می‌تواند کسب کند، مهارت خواندن است. کتاب گویا می‌تواند به راحتی آنها را برای زبان آموزی تحریک و تشویق کند و عشق به یادگیری را در آنها افزایش دهد. کودکان می‌توانند همزمان که به کتاب نگاه می‌کنند، به قصه گوش دهند و دایره لغات و مهارت‌های ارتباطی‌شان را افزایش دهند. اگر شما می‌خواهید عشق به مطالعه را در کودکان‌تان افرایش دهید،کتاب سخنگو شروع فوق‌العاده‌ای خواهد بود.

کاملاً ثابت شده که درگیر چیزی شدن با بیش از یک حس، می‌تواند به درک بهتر آن کمک کند. کتاب گویا می‌تواند به کودکان کمک کند تا کلمات را هم از طریق شنیدن و هم از طریق دیدن یاد بگیرند. از آن جایی که آنها می‌توانند کلمه را ببینند و همین طور بشنوند که چگونه به طور مستقل یا در متن استفاده می‌شود، این کار کمک می‌کند تا دو برابر سریع‌تر از روشهای دیگر بیاموزند.

امتیازات زیادی برای انتخاب کتاب گویا برای مطالعه وجود دارد. مواردی که ذکر شد، شاید کافی باشد تا شما را تشویق کند تا شروع به کشف دنیای هیجان‌انگیز کتاب‌های سخنگو کنید.