رانا؛ پیکان جدید یا رقیب 206؟
با تولید رانا آیا بازار فروش 206 صندوق دار تحت تاثیر قرار نمی گیرد و این مساله به ضرر ایران خودرو نیست؟
هفت صبح: «پیکان جدید» این لقبی بود که چند سال پیش به «رانا» داده بودند؛ محصولی که سال 87 در زمان مدیریت «منطقی» بر ایران خودرو و زمزمه های تولید آن آغاز شده بود.
در آن مقطع می گفتند قیمت آن حدود 11 میلیون تومان خواهد بود و به یک خودروی فراگیر در کشور تبدیل می شود. پس از اینکه چندبار رونمایی این خودرو به تعویق افتاد، بالاخره در 29 فروردین 88 با حضور مسوولان، رانا معرفی شد. سال 88 اعلام کرده بودند تا پایان سال رانا با تیراژ 150 هزار دستگاه در سال روانه بازارهای داخلی و خارجی خواهد شد.
اما این وعده هرگز محقق نشد. بعد از رفتن منطقی و آمدن مهندس نجم الدین اعلام شد تولید انبوه رانا از شهریور 90 آغاز خواهد شد که این وعده هم عملی نشد. این ماجرا تا خردادماه امسال هم کش پیدا کرد تا اینکه گفتند از همین ماه پای سومین خودروی ملی به خیابان ها باز خواهد شد.
در همین مدت بحث افزایش قیمت رانا هم پیش آمد. خودرویی که قرار بود با قیمت 11 میلیون به دست خریداران برسد به رقم 15 میلیون تومان نزدیک شد. به این دلیل که از نظر مسوولان ایران خودرو تولید رانا با آن قیمت قبلی صرفه اقتصادی ندارد.
چند روز پیش مسوولان ایران خودرو در نتیجه این مساله گفتند «باتوجه به افزایش قیمت یک تا 1/5 میلیون تومانی محصولات مشابه رانا، این شیفت قیمت شامل رانا نیز می شود. اگر رانا با این مبلغ و تیراژ 150 هزار دستگاهی تولید می شد، به محدوده 11 میلیون تومانی می رسیدیم. اما فعلا قرار است در مرحله اول 50 هزار دستگاه از این خودرو تولید شود.»
از درون گود
برای پاسخ به این سوال که قیمت نهایی این خودرو دقیقا چقدر خواهد بود با مهندس نوروزبیگی مسوول روابط عمومی ایران خودرو تماس می گیریم که او هم روی این مساله تاکید می کند قیمت نهایی زیر 15 میلیون تومان خواهد بود، اما رقم دقیقی اعلام نمی کند. او در مورد موتور و ویژگی های فنی این خودرو می گوید در چند کلاس مختلف و موتورهای متفاوت عرضه و مصرف سوخت پایینی خواهد داشت.
مهندس تقوی نژاد معاون استراتژی و برنامه ریزی ایران خودرو هم این مساله را تایید می کند که قطعا قیمت نهایی این خودرو زیر 15 میلیون تومان خواهد بود. او این نکته را هم توضیح می دهد که مدل دیگری از این خودرو با امکانات پایین تر در رده قیمتی 13 تا 14 میلیون تومان عرضه خواهد شد.
این مقام مسوول ایران خودرو در پاسخ به این سوال که آیا برای تولید این خودرو از پلتفرم 206 استفاده شده می گوید: «خیر، پلتفرم رانا متعلق به ایران و صددرصد داخلی است. فقط می شود گفت نوع ارتقایافته 206 است.»
اما سوالی که پیش می آید آیا نیت ایران خودرو از تولید رانا جایگزین کردن آن با 206 است و آیا مشکل شدن تامین قطعات 206 زمینه تولید رانا را فراهم آورده؟
تقوی نژاد در پاسخ به این سوال می گوید: «مشکل تامین قطعات 206 کاملا حل شده و ما اکنون مشکلی در این زمینه نداریم. باتوجه به اینکه برنامه داخلی سازی قطعات ایران خودرو از سه سال پیش با سرعت آغاز شده در تولید قطعات 206 هیچ مشکلی نداریم. به طوری که سال گذشته 81 درصد قطعات 206 داخل کشور تولید می شد و این رقم امسال به 92 درصد رسیده است.»
سوال دیگر این است که با تولید رانا آیا بازار فروش 206 صندوق دار تحت تاثیر قرار نمی گیرد و این مساله به ضرر ایران خودرو نیست؟ او در جواب به این سوال هم توضیح می دهد: «باتوجه به اینکه 206 صندوق دار حدود 18 میلیون تومان است، ما قیمت نهایی این خودرو را سه میلیون زیر قیمت آن در نظر گرفتیم. در عمل این دو خودرو در دو رده قیمتی متفاوت قرار خواهد گرفت، تلاش ما این است واکنش بازار به رانا را بسنجیم. اگر مردم استقبال کردند تمرکزمان را روی تولید رانا خواهیم گذاشت چون خودروی ملی محسوب می شود اما باتوجه به اینکه بعضی از مردم به برند پژو تمایل دارند تولید 206 را هم ادامه خواهیم داد.»
به گفته تقوی نژاد ابتدا 85 تا 90 درصد قطعات این خودرو تولید داخل بوده که باتوجه به برنامه وسیع ایران خودرو این رقم تا پایان امسال باید به 100 درصد برسد. او در ادامه توضیح می دهد که این خودرو باوجود اینکه هنوز در بازار داخل توزیع نشده است مشتری بین المللی پیدا کرده و همین حالا دو کشور آفریقایی به اضافه ترکیه به ایران خودرو سفارش خرید داده اند.
ظاهر رانا چطور است؟
کمپانی های داخلی ثابت کرده اند در تولید خودروهای ملی حداقل در طراحی ظاهر آن خیلی خلاقیت به خرج نمی دهند و همیشه نیم نگاهی به خودروهای دیگر دارند. در مقطعی گفته می شد طراحی سمند در قسمت جلو با نیم نگاهی به خودروی «گل» انجام شده است. سایپا هم که چند سال پیش تیبا را در حالی به عنوان دومین خودروی ملی معرفی کرد که در طراحی آن ردپای ریو و پراید مشخص بود. حالا درمورد رانا هم همین موضوع صدق می کند.
اگر تصویر 206 صندوق دار و سمند را کنار رانا قرار دهیم به وضوح مشخص می شود قسمت جلوی آن شباهت انکارناپذیری به سمند دارد و استایل خودرو از کنار کاملا شبیه 206 صندوق دار است. حالا باید دید طراحان داخلی توانایی ارایه ایده های نو برای خودروهای ملی ندارند یا محافظه کاری مدیران شرکت ها باعث می شود به سمت الگوهایی کشش داشته باشند که قبلا امتحان خود را پس داده اند و خیلی حوصله ریسک کردن در این زمینه را ندارند.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)