پاسخ به 8 سؤال مهم دوره سالمندی

دكتر معصومه همتی مسلك پاك،عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی ارومیه براین مطلب تأكید می‌كند كه سالمندی می‌تواند دوران سرزندگی، نشاط، عزم و اراده، بزرگی، عزت و شكوه باشد و به 8 سؤال اساسی و مهم سلامتی سالمندان این‌گونه پاسخ می دهد:

۱- چگونه بهداشت فردی خود را رعایت كنیم؟

مسواك زدن حتی در موارد استفاده از دندان مصنوعی ضروری است. (اگر نصف قاشق چایخوری نمك را در یك لیوان آب حل كنید این محلول برای قرقره و شست‌و‌شوی دهان مناسب است)‌، به‌طور مرتب استحمام نموده و لباس‌های خود را تعویض كنید. موها را تمیز و ناخن‌ها را كوتاه و پاكیزه نگه‌دارید. بدن خود را خصوصاً در فصول سرد سال گرم نگه‌دارید. اگر پوست شما زخمی شد با ضدعفونی كردن آن از عفونی شدن زخم جلوگیری كنید.

۲ – توصیه‌های لازم برای برخورداری از تغذیه متعادل برای سالمندان كدامند؟
از پرخوری و كم خوری اجتناب كنید. سه وعده غذای اصلی و دو وعده سبكتر در بین آنها معمولاً مناسب است.
از سبزیجات و میوه جات متنوع استفاده كنید. سالمندان سعی كنند گوشت قرمز را كمتر و به جای آن گوشت مرغ و ماهی بخورند. شكر و نمك را كمتر مصرف كنند. شیر و فراورده‌های آن را در برنامه غذایی روزانه فراموش نكنند. روزانه حداقل هشت لیوان مایعات ترجیحاً آب بنوشند.

۳ – آیا ورزش برای سالمندان مفید است؟
نرمش و پیاده‌روی منظم و مداوم بهترین ورزش در دوران سالمندی است خصوصاً اگر دسته جمعی با همسن و سالان انجام پذیرد. فعالیت‌های بدنی سبك در پیشگیری از بیماری‌های شایع دوران سالمندی از جمله بیماری‌های قلبی، دیابت، پوكی استخوان و بیماری‌های مفاصل، فشار خون و افسردگی‌ها بسیار مفید هستند. سعی كنید ۳۰ دقیقه صبح و ۳۰ دقیقه شب پیاده روی كنید(در صورت وجود بیماری لازم است ورزش با مشورت پزشك انجام گیرد)‌

۴ - چگونه می‌توان از خواب راحت برخوردار بود؟
برای داشتن خوابی راحت در سراسر شب بهتر است سر وقت بطور منظم و با لباس راحت به رختخواب بروید. اگر از میزان خواب شما كاسته شده، نگران نباشید این پدیده در سنین بالا طبیعی است. از خوابیدن در روز به مدت طولانی اجتناب كنید. چرت زدن در طول روز باعث بی‌خوابی در شب می‌شود. از مصرف خودسرانه داروها خصوصاً داروهای خواب آور خودداری كنید. از نوشیدن چای و قهوه در ساعات قبل از خواب خودداری كنید.نوشیدن یك لیوان شیر گرم قبل از خواب توصیه می‌شود.

۵ - مصرف دخانیات در دوران سالمندی چه مضراتی دارد؟
مصرف دخانیات خطر بیماری‌های قلبی و عروقی، بیماری قند، ناراحتی ریوی و گوارشی را افزایش می‌دهد.

۶ - برای داشتن اجابت مزاج طبیعی در دوران سالمندی چه توصیه‌ای می‌كنید؟
اگر از ایجاد نفخ شكم به دنبال میوه جات و سبزیجات ناراحت هستید می‌توانید میوه جات و سبزیجات را پخته مصرف كنید تا نفخ كمتری ایجاد كند(یا این‌كه برای كاهش نفخ شكم از داروهای خانگی مثل عرق نعناع استفاده كنید)، از داروهای ملین جهت اجابت مزاج استفاده نكنید زیرا این داروها مانع كاركردن طبیعی روده‌ها می‌شوند. در صورت مشاهده خون در مدفوع و یا سیاهرنگ شدن مدفوع به پزشك مراجعه شود. برای اجابت مزاج راحت‌تر موارد زیر را رعایت كنید: استفاده از میوه جات و سبزیجات، انجام تمرینات ورزشی یا پیاده روی، نوشیدن آب بخصوص بعد از برخاستن از خواب، رفتن به توالت هر روز در موقع معین.

۷ – چگونه می‌توان از بروز حوادث پیشگیری كرد؟

از حركتهای ناگهانی و سریع اجتناب كنید مخصوصاً هنگام برخاستن از رختخواب ابتدا كمی بنشینید و بعد بایستید. از كفش و دمپایی مناسب استفاده كنید تا احتمال لیزخوردن كمتر شود. مثلاً دمپایی ابری برای حمام مناسب نیست. هنگام عبور از پله‌ها برای اطمینان بیشتر از نرده‌ها كمك بگیرید. از راه رفتن در مكانی كه نور آن كم است پرهیز كنید. برای داشتن دید بیشتر پس از معاینات پزشكی از عینك مناسب استفاده كنید.

۸ - فعالیت‌های اجتماعی یك سالمند چگونه باید باشد؟

با برقراری دوستی با دیگران و مشاركت در كارهای اجتماعی و انسان دوستانه سلامتی را نزد خود و دیگران تأمین كنید. زندگی و تماس نزدیك با اعضای خانواده در حفظ شادابی و سلامت شما امری حیاتی است. با انجام فرایض دینی، تفحص در امور مذهبی، رفتن به مساجد و زیارت اماكن مذهبی اعتقادات مذهبی خود را هر چه بیشتر تقویت كنید كه موجب آرامش دل و تسلای روح می‌شود.