لیلهالرغائب
در انتهای این مقاله، شایسته استبحث مختصری هم دربارهی«لیلهالرغائب » -بهدلیل اهمیت آن- داشته باشیم.
در زمان «لیلهالرغائب» اختلاف وجود دارد. برخی، معتقدند که لیلهالرغائب، شبجمعهای از ماه مبارک رجب است که پنجشنبهی آن هم، از ماه مبارک رجب باشد.
و بعضی دیگر، میگویند که شب نخستین جمعهی ماه مبارک رجب، لیلهالرغائباست، چهپنجشنبهی آن، از ماه مبارک رجب باشد و چه نباشد.
برای روشن شدن مطلب، ابتدا، عبارت سید را از اقبالاش (4) نقل میکنیم:
فصل 10: فی مانذکره من عمل اول جمعه من شهر رجب. اعلم! ان مقتضیالاحتیاطللعباده و طلب الظفر بالسعاده، اقتضی ان نذکر، عمل هذهاللیله الجمعه فی اوللیله من هذاالشهرالشریف، لجواز ان یکون اول لیله منه، الجمعه.
فیکون قد اذکرناک فی اول الشهربها الی حین حضور اول لیله جمعه منه لتعملبها.
وجدنا ذلک فی کتب العبادات مرویا عنالنبی(ص) و نقلته انا من بعض کتباصحابنا،رحمهمالله، فقال فی جمله الحدیث عنالنبی(ص) فی «ذکر فضل شهر رجب»،ماهذا لفظه:
« ولکن لا تغفلوا عن اول لیله جمعه منه! فانها لیله تسمیها الملائکه«لیلهالرغائب �� �. و ذلک انه اذامضی ثلث اللیل، لم یبق ملک فیالسماوات والارض،الا یجتمعون فیالکعبه و حوالیها و یطلعالله علیهم اطلاعه فیقول لهم: «یاملائکتی! سلونی ماشئتم!». فیقولون: «ربنا! حاجتنا الیک ان تغفر لصوامرجب.». فیقول اللهتعالی:«قد فعلت ذلک.».
ثم قال رسولالله(ص): «مامن احد صام یومالخمیس اول خمیس من رجب، ثم یصلیبین العشاء و العتمه...» الحدیث.
همان طور که مشاهده میکنید، تامل در عبارت سید، میرساند که «لیلهالرغائب»یک مطلب است و روزه و نماز آن دوازده رکعتبین نماز مغرب و عشا، مطلبی دیگر.
توضیح اینکه، شب نخستین جمعه از ماه مبارک رجب، لیلهالرغائب است چه پنجشنبهیآن جزء ماه مبارک رجب باشد و چه نباشد و آن روزه و نماز، مربوط به نخستینپنجشنبهی ماه مبارک رجب است.
به عبارت دیگر، رابطهی منطقی بین این دو مطلب، عام و خاص من وجه است. درنتیجه، مثلا اگر جمعهای، ابتدای ماه مبارک رجب بود، شب آن، «لیلهالرغائب»است، اما زمان انجام دادن آن نماز و روزه نیست و پنجشنبهای را که میآید، بایدروزه داشتو آن نماز را خواند.
حال، اگر کسی بپرسد: «درآن شب، چه اعمالی را باید انجام داد؟» خواهیم گفتکه احیای آن شب، همراه با دعا و قرائت قرآن و ... پسندیده است.
البته، این احتمال را هم میتوان داد که اگر پنجشنبه، جزء ماه مبارک رجب نبود،ولی روز بعد از آن -که جمعه باشد- ابتدای ماه مبارک رجب باشد، روزهی پنجشنبه،ساقط میشود، ولی آن دوازده رکعت نماز پابرجا است و باید بین دو نماز مغرب وعشا خوانده شود و آن شب هم، «لیلهالرغائب» است.
عارف کامل، جناب آقای حاج میرزا جواد آقا ملکی تبریزی، در کتاب مراقباتاشفرموده است:
والجمود علیالظاهر، انما یقتضی ان یقال: ان العمل بذلک فی ما اذا لم یکناولالشهر جمعه. و اما اذا کان الاول جمعه، یکون العمل للجمعهالثانیه ولولمینطبق بلیلهالرغائب. و لیس فیالروایه تصریح باشتراط ذلک بلیلهالرغائب.
و لکن الذی یقوی فیالنفس، ان یکونالعمل للجمعه الاولی و لکن بالغاءالصوم اذااتفقت الجمعه فی اولالشهر او بالغاء قید رجب من صوم خمیس فی هذهالصوره. (5)
همانطور که مشاهده میکنید، این بزرگوار، احتمال دیگری را تقویت کردهاند و نظرمبارک شان این است که اگر جمعه، نخستین روز ماه مبارک رجب باشد، بدون روزهگرفتن پنجشنبه، آن دوازده رکعت نماز، خوانده میشود و آن شب هم «لیلهالرغائب»است.
پینوشتها:
1- الاقبال، ج3، ص211.
2- زادالمعاد، تصحیح میرزا علی آقا شیرازی، صص 8-9.
3- اصول کافی، کتاب الدعاء، باب الرغبه والرهبه...، ح4.
4- الاقبال، ج3، ص 185-186 .
5- المراقبات، ص46.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)