نمایش نتایج: از شماره 1 تا 3 , از مجموع 3

موضوع: مروري بر جاذبههاي گردشگري سبزوار

  1. #1
    سرپرست
    شعار بلد نیستم
    تاریخ عضویت
    Feb 2010
    محل سکونت
    ایران زمین
    نوشته ها
    25,693
    تشکر تشکر کرده 
    20,666
    تشکر تشکر شده 
    10,290
    تشکر شده در
    4,519 پست
    حالت من : Motarez
    قدرت امتیاز دهی
    4891
    Array

    مروري بر جاذبههاي گردشگري سبزوار

    مروري بر جاذبه هاي گردشگري سبزوار
    شب، ستاره، سكوت ،كوير...

    100909343917

    انتظاري بيپايان، چشمان تشنه و خيره مانده به ابرهاي رهگذر، اين راز زيبايي و صبر كوير است. ميگويند كوه با نخستين سنگ و انسان با نخستين درد زاده شد؛ اما كوير، اين دشت آرام و پرهياهو دوباره از نو معني ميكند فلسفه هستي را. دغدغه بودن دوباره جان ميگيرد.

    بادها پر شتاب بر كالبد نرم دشت ميوزند، آن گاه آرام چشم فرو ميبندي كه مبادا چشمانت غرق اين همه شكوه شوند. اين جاده است كه تو را بياراده با خود ميبرد. جاده همچون شلاقي بر پهناي دشت فرود آمده است. هر كس به تمنايي از آن عبور ميكند. يكي پي مراد خويش است تا آن نظربند سبز را بر دستانش گره زند و ديگري طالب شفاست. اما چند فرسخ مانده به آن مراد، سرزميني است پر ماجرا. جايي كه آزادگان برخاستند، سر بهدار دادند؛ اما تن به خفت ندادند. شما به حاشيه كوير مركزي ايران پا گذاشتهايد. سبزوار.

    اگر از تهران به سمت سبزوار حركت كردهايد، درست 5 كيلومتر مانده به شهر، منارهاي سر به فلك كشيده خواهيد ديد. نقشي از نياكانمان كه به ميراث گذاشتهاند. مناره خسروگرد. از اين مناره در سياحتنامهها و كتابهاي جغرافياي تاريخي به طور مرتب ياد شده است.

    مناره خسروگرد در شمار زيباترين منارههاي تاريخي آغاز قرن ششم هجري قمري معرفي شده است.
    ارتفاع آن چيزي حدود 38 متر است. در بدنه آجري آن دو كتيبه كوفي و تزيينات لوزي شكل قرار دارد. گويا خشت خشت اين بنا با تو سر سخن دارند، سخني از ناملايمات روزگار و تند باد حوادث.

    به گفته كارشناسان، اين مناره از بقاياي مسجد جامع خسروجرد بوده است كه تيمور آن را خراب كرده و در موقع شورش افغانها آسيب زيادي ديده است، اما نادرشاه افشار به تعمير آن همت گماشت.

    اين مناره براي جهتيابي، كرايه احشام و راهنمايي مسافران و ديدباني و نيز طبق احتمال براي اذان گفتن استفاده ميشده است.

    حالا به سبزوار ميرسيم؛ شهري كه تا به حال فقط وصفش را در تاريخ شنيده بوديم. ورودي شهر نه تنها زيبا نيست، بلكه تا حدودي چهره اين شهر تاريخي را مخدوش كرده است. همين بي توجهي به زيباسازي موجب شده است سيل مسافران و زوار حضرت رضا از كنار شهر عبور كنند و تنها با ديدن تابلوي آن، نام بزرگ مرداني همچون سربداران و ملاهادي سبزواري را به ياد آورند.


    هفت پيكر با شكوه

    در ورودي شهر سبزوار اولين ميداني كه پديدار ميشود، ميدان سربداران است كه با 7 پيكره به نشانه هفت مبارزي كه كه حافظ رسم مردانگي و ايثار بودند، به زائران و مسافران شهر خوشآمد ميگويند.

    اين مجسمهها شامل هفت پيكر بلند قامتي است كه دايره وار دور اين ميدان ايستادهاند تا يادآور ظلم ستيزي اين قوم از گذشتههاي دور باشند. حسين ماستياني تنها مجسمهساز اين شهر ساخت اين مجسمهها را به عهده داشته است.

    ماستياني خوشنويس، طراح و نقاش نيز هست كه بر خلاف ديگر هنرمندان، ديارش را ترك نكرد.

    سبزوار مجسمههاي ديگري هم دارد. مجسمه حاج ملاهادي سبزواري در باغ ملي و مجسمه مادر در ميدان مادر.

    شهر در يك عصر بهاري كاملا آرام است. نسيم نه چندان ملايمي غبار كوير را به ارمغان ميآورد. شهر مفاهيم بزرگي در خود نهان دارد، مفهومي به بزرگي ملا هادي سبزواري...

    سفري دروني در محضر استاد

    اندكي تامل كنيد، بيشتر فكر كنيد. يك سفر ذهني عميق! دشوار است؛ اما شيرين و اين زندگي بزرگ مرد اين شهر يعني حاج ملاهادي سبزواري فيلسوف و عارف نامي بود. به آرامگاه او آمديم. درست در ضلع جنوبي ميدان كارگر سبزوار. آرامگاه، حياطي نسبتا بزرگ و دلنشين دارد كه هنوز رنگ و بوي مردمان قديم و اصيل را در خود دارد. دلنشين و خوشايند.

    بناي اين آرامگاه در سال 1289 - 1212هجري قمري بنا شده است. بنا به روايتي اين مكان ملك شخصي آن مرحوم بوده است. در همان آغاز ساخت قرار بوده است كه مدرسهاي در جوار آن ساخته شود، اما در نهايت به ساخت چند حجره اكتفا شد.

    بناي مقبره كه به اسرار شهرت دارد، داراي پلاني مستطيل شكل است كه شكل دروني آن 4 صفحه دارد و برگوشهها، حجرهها يا اتاقهاي مربع شكلي تعبيه شده است. در نماي بيروني ايوانها و ايوانچههاي متعددي تعبيه شده كه به اتاقهاي مجاور يا درون آرامگاه ارتباط دارند. اين بنا به دليل مرمتهاي صورت گرفته تازه به نظر ميرسد. گويا در بازسازي دقت چنداني براي حفظ هويت تاريخي آن صورت نگرفته است.

    كاشيكاريهاي رنگارنگ زيبا بر زمينه لاجوردي و گنبدي فيروزهاي رنگ، به بنا جلوه و شكوه خاصي بخشيده و آن را در شمار بناهاي زيبا و با شكوه سبزوار قرار داده است.


    سجده بر آستانه معبود

    صبوري، مهرباني و باور عميق نشان مردمان سبزوار است. آنها به اماكن مذهبي سخت علاقهمندند و وجود اماكن مذهبي شاهدي بر اين مدعاست. اين موضوع به نوعي بخشي از هويت شهر نيز محسوب ميشود. مسجد آدينه يا پامنار كه در انتهاي خيابان بيهق واقع شده است، كهنترين مسجد سبزوار محسوب ميشود. ساخت اين مسجد به سال 317 هجري قمري باز ميگردد، اما در طول تاريخ خود شاهد اتفاقاتي همچون زلزله و تغييراتي در معماري بوده است.

    ورودي مسجد از انتهاي ايوان بلندي به دروني راه مييابد. اين ورودي مستقيما به شبستان مسجد منتهي ميشود. صحن مسجد كه وسعت كمي دارد، در سمت جنوب واقع شده است. در زير كف صحن پاديا و چهار ايواني است كه مربوط به دوره قاجاريه است.

    درگوشه شمال غربي مسجد، منارهاي به ارتفاع بيش از 20 متر قرار دارد كه به احتمال زياد همان مناره كهن مسجد آدينه سبزوار است و مسجد نام خود را از آن گرفته است. اين مناره آجري و داراي تزيينات و كتيبه آجري است. پلان مسجد قابل مقايسه با مساجد اوليه فهرج يزد و تاريخانه دامغان است. اما دخل و تصرفاتي كه در آن صورت گرفته، باعث شده كه بنا ظاهري نوساز داشته باشد. در يكي دو دهه پيش نيز تزييناتي با كاشيهاي منقوش، مسجد را آراسته است. كاش اندكي بيشتر در مرمت و نگهداري اين بناها دقت ميشد.

  2. کاربر مقابل از sorna عزیز به خاطر این پست مفید تشکر کرده است:


  3. #2
    سرپرست
    شعار بلد نیستم
    تاریخ عضویت
    Feb 2010
    محل سکونت
    ایران زمین
    نوشته ها
    25,693
    تشکر تشکر کرده 
    20,666
    تشکر تشکر شده 
    10,290
    تشکر شده در
    4,519 پست
    حالت من : Motarez
    قدرت امتیاز دهی
    4891
    Array

    پیش فرض

    هتلهاي قديم

    سفر يعني هيجان. هيجان زماني اوج ميگيرد كه به يك هتل بسيار قديمي برويد. هتلي متعلق به گذشتههاي خيلي خيلي قديم! به ذهنتان كه رجوع كنيد، حتما به ياد فيلمهاي تاريخي ميافتيد، درست فكر كرديد كاروانسرا. جايي كه مسافران خسته لنگر ميانداختند و شبها دور هم براي يكديگر نقل ديار و فرهنگ خويش ميكردند. در ضلع غربي ميدان زند سبزوار يكي از اين كاروانسراها قرار دارد. كاروانسراي فرامرز خان، لابد سازنده بنا بوده. فرامرزخان سبزواري اين كاروانسراي چهار ايواني رابراي استفاده زوار حضرت رضا (ع) در كنار شاهراه خراسان ساخته است.

    ورودي اين رباط از بخش جنوبي و از طريق يك هشتي به ايوان جنوبي منتهي ميشود. صحن رباط روباز بوده و علاوه بر 4 ايوان اصلي غرفههايي نيز مشرف بر صحن ساخته شده است. در انتهاي غرفهها حجرههاي تعبيه شده كه در پشت اتاقهاي شمالي، شرقي و غربي سالنهايي درازي قرار دارد كه مسافران اسبها و شترهاي خود را در آن نگهداري ميكردند.

    اما حالا ديگر نه از آن مسافران خبري است و نه صداي زنگوله شتران و شيهه اسبها به گوش ميرسد. در حال حاضر، اين مكان به عنوان موزه مردمشناسي سبزوار مورد استفاده قرار گرفته است.

    راستي جايگاه اسبها نيز كه در كنار كاروانسراي فرامرزخان است، در حال ويران شدن است. هر جوري شده وارد آن شديم و چندين سانت غبار و سيمان كف آن را پوشانده بود. متولي ندارد، بنابراين بازاريان و كسبه محل هم از آن به عنوان انبار مصالح ساختماني استفاده ميكنند.

    حالا اگر دوست داريد باز هم كاروانسرا ببينيد، بايد از شهر خارج شويد و 30 كيلومتر مسافت را طي كنيد. مطمئن باشيد پشيمان نخواهيد شد؛ چون شما در مسير جاده تاريخي ابريشم قرار گرفتهايد. كاروانسراي تاريخي ريوند از جمله كاروانسراهاي بين راهي شهرستان سبزوار است كه در دوران حكومت صفويه در حاشيه جاده ابريشم سابق ساخته شده است.

    اين كاروانسرا يكي از منحصر به فرد ترين كاروانسراهاي سبزوار است كه داراي هشتي، حياط مركزي، حجره ها، اصطبل و شاه نشين است و آب انباري نيز در روبهروي كاروانسرا براي استفاده مسافران ايجاد شده است. كاروانسراي ريوند را ميتوان اوج هنر و معماري ايراني و مجموعهاي بيبديل از آجركاريهاي زيبا دانست. كارشناسان معتقدند با توجه به قرار گرفتن كاروانسرا در ضلع جنوبي محور تهران به مشهد، اين اثر تاريخي قابليت تبديل به يك مجموعه رفاهي و گردشگري را داراست.

    حالا كه از شهر بيرون آمدهايد، سري هم به كاروانسراي زعفرانيه واقع در روستاي زعفرانيه كيلومتر 24 جاده سبزوار، نيشابور بزنيد. اينجا از جمله معدود كاروانسراهاي برجاي مانده از دوره سلجوقي است كه در دورههاي صفويه و قاجاريه بازسازي شده است.

    صبوري، مهرباني و باور عميق نشان مردمان سبزوار است آنها به اماكن مذهبي سخت علاقهمندند و وجود اماكن مذهبي شاهدي بر اين مدعاست
    سردر بسيار رفيع، آجركاري بسيار زيبا، 4 برج در چهارگوشه بنا و 3 نيم برج در حد وسط برجها، تزئينات مقرنسهاي گچبري اين بنا را منحصر به فرد كرده است. كاروانسراي زعفرانيه سبزوار، ازجمله كاروانسراهاي دشت با حياط مركزي است كه به سبك 4 ايواني احداث شده و داراي شاهنشين، ايوان حجرات، ايوانچه، اصطبل هشتي و تمام عناصر كالبدي يك كاروانسراست. آبانبار اين كاروانسرا رو به روي ورودي، در فاصله كمي از آن قرار گرفته است. كاروانسراهاي ديگري نيز وجود دارد اگر طالب و مشتاق هستيد برويد و لذت ببريد.

    نشاني از پير حاجات

    تنها براي اين كه باورتان شود، سبزواريها چقدر وفادار و با مرام بودهاند، سري به آرامگاه ملاحسين واعظ كاشفي بزنيد. نشاني آن هم خيابان نظامالملك (شهدا) است، اما اگر كسي به شما بگويد اصل آرامگاه وي در هرات است، چه فكر ميكنيد. مطمئن باشيد سر كار نيستيد اين بنا تنها يك نماد است به ياد آن استاد بزرگ كه ملقب به پير حاجات بود. بناي مذكور در سال 1356 به سفارش انجمن آثار ملي بنا شده است. آرامگاه حاج ميرزا ابراهيم شريعتمدار را نيز فراموش نكنيد.



    آذربرزين مهرساسانيان هنوزپا برجاست

    در فصل 17 بند هش بند 8 اين گونه ميخوانيم كه: « آذربرزين مهر تا زمان گشتاسب در گردش بوده، پناه جهانيان ميبود. تا زرتشت انوشه روان دين آورد. گشتاسب دين پذيرفت.»

    شما به آتشكده آذربزرين آمدهايد، در ارتفاعات شمالي روستاي مهر و ريوند، 30 كيلومتري سبزوار. حالا شاهد يكي از زيباترين 4 طاقيهاي دوران ساساني هستيد.

    اين آتشكده در 30 كيلومتري شمال غربي سبزوار و بر ارتفاعات قرار گرفته است كه از لحاظ موقعيت جغرافيايي در يكي از صعبالعبورترين مناطق واقع شده است. از لحاظ فرم و تكنيك چيدن سنگها به طاق نعليشكل بناهاي هم عصر خود همچون دروازههاي شمال و جنوبي تخت سليمان شبيه است. درست همين جا پيوند ناگسستني اين فرهنگ كهن بوم را در سراسر ملك ايران زمين شاهد خواهيد بود. فرهنگي كه نشان از نيكپنداري تمام ايرانيان دارد.



    ابوالحسن بيهقي تاريخنگاري نام آشنا

    حتي اگر كسي تاريخ بيهقي را نخوانده باشد، اما كمتركسي پيدا ميشود كه با اين نام آشنا نباشد. او نيز از اهالي همين ديار است. همين جا هم مانده است. آرامگاه او همچو نامش بلندمرتبه است بيهقي بر فراز تپهاي، باز هم حوادث روزگار و مردمانش را رصد ميكند. در مركز بخش ششتمد، در جنوب شرق سبزوار به فاصله 36 كيلومتر، زادگاه و مدفن ابن فندق (ابوالحسن زيد بيهقي) مورخ، اديب و فقيه مشهور قرار دارد و در محوطه باغ اين آرامگاه، يك كتابخانه به ياد آن دانشمند شهي، احداث شده است.

  4. کاربر مقابل از sorna عزیز به خاطر این پست مفید تشکر کرده است:


  5. #3
    سرپرست
    شعار بلد نیستم
    تاریخ عضویت
    Feb 2010
    محل سکونت
    ایران زمین
    نوشته ها
    25,693
    تشکر تشکر کرده 
    20,666
    تشکر تشکر شده 
    10,290
    تشکر شده در
    4,519 پست
    حالت من : Motarez
    قدرت امتیاز دهی
    4891
    Array

    پیش فرض

    باغ اسكويي

    گوشه و اطراف شهر محصور از آثار تاريخي است كه در زمان كوتاه نميتوان به همه جا سرك كشيد. البته شما هم نميتوانيد بسادگي از اين همه شكوه چشمپوشي كنيد. پس تنها 4 كيلومتر به سمت غرب شهر حركت كنيد تا به باغ اسكويي برسيد. اين باغ در روستاي ابارش قرار دارد. چيزي حدود 10 هكتار است و يك عمارت در ميان باغ بنا شده است. عمارت مزبور در دو طبقه ايجاد شده و مشتمل بر طبقه زيرزمين مشتمل بر هشتي، حوضخانه، آبانبار، مطبخ و بادگيرخانه است و طبقه اول از فضاهايي مانند تالار ستوندار شرقي و شمالي، تالار پذيرايي، حجرههاي نشيمن و... تشكيل شده است. ازجمله عناصر تزييني اين بنا ميتوان به آجركاريهاي نماي بنا، گچبري، طاق حوضخانه و نقاشي روي گچبريهاي حوضخانه اشاره كرد. قدمت اين باغ و عمارت ميان آن به دوره قاجار باز ميگردد، مالك باغ نيز خاندان اسكويي بودند.


    زماني يخدان بودند

    تعدادي يخدان مخروطي شكل قديمي در اطراف شهر بويژه در محله آب قصبه، گلشن، جنوب نقابشك و جنوب 30 هزار متري وجود دارد كه در گذشتهها آب باران زمستان به آنجا هدايت ميشد و به صورت يخ براي تابستان ذخيره ميشد، اما امروز اين يخدانها كه ميتواند يكي از جاذبههاي شهر سبزوار باشد، به محل انباشته شدن زباله و رفت و آمد معتادان تبديل شده است.


    سبزوار به وسعت تاريخ

    ما خيلي جاها نرفتيم، آن را هم توصيف نكرديم. تاريخ سبزوار با ادب و فرهنگ و دلاوري گره خورده است. از نظر جغرافيايي نيز همين را بدانيد كه بافت اقليمي شهرستان، دشت و بيابان است از نظر آب و هوايي نيمهبياباني و بياباني است. در حاشيه كوير مركزي ايران قرار گرفته و به لحاظ جغرافيايي تاريخي، به عنوان جانشين ولايت بيهق قديم، قلمداد ميشود.
    شب و ستاره و كوير...

    از خوردن كمه جوش غافل نشويد

    يكي از غذاهاي محلي و لذيذ اين شهر كمه جوش است كه طرفداران بسياري دارد.
    حالا اگر دوست داريد مزه اين غذا را بچشيد دست به كار شويد و مواد لازم آن را يادداشت كنيد.

    كمه چيزي شبيه به كشك و ماست چكيده است كه تنها در اين شهر بايد آن را جستجو كنيد و روش فرآوري آن متفاوت از ماست چكيده است.

    اگر موفق به تهيه كمه كه اصليترين ماده تشكيلدهنده اين غذاست شديد، ديگر مشكلي نيست، با گوجهفرنگي، تره خرد شده، نعنا خرد شده، گردو خرد شده، زردچوبه، فلفل، روغن و نمك به ميزان لازم ميتوانيد آن را آماده كنيد.


    طرز تهيه: ابتدا پيازها را ريز خرد و در كره و روغن طلايي ميكنيم. سپس تره خرد شده و نعناع را اضافه كرده ميگذاريم تا آبش كشيده شود. آن گاه زردچوبه، نعناع خشك و گردو را ريخته تفت ميدهيم و گوجهفرنگي را هم به آن اضافه ميكنيم كه خوب سرخ و پخته شود.

    حالا كمه را كه از قبل در مخلوط كن با مقداري آب مخلوط كردهايم تا به حالت دوغ درآيد، به مواد اضافه ميكنيم و در حال هم زدن ميگذاريم تا به مرحله جوش نزديك شود، اما نجوشد. در آخر نمك و فلفل قرمز اضافه ميكنيم و همراه نيمرو يا بادمجان سرخ شده و البته سبزي خوردن، پياز و نان خشك مخصوص اين شهر غذا را سرو ميكنيم.

    در قديم، اين غذا با قرمه تهيه ميشد. قرمه گوشت سرخ شدهاي بود كه در ميان روغن نگهداري ميشد. ميتوان در صورت تمايل از قرمه يا گوشتچرخ كرده نيز براي اين غذا استفاده كرد. از هر چه بگذريم، خوردن صفاي ديگري دارد.

  6. کاربر مقابل از sorna عزیز به خاطر این پست مفید تشکر کرده است:


برچسب ها برای این تاپیک

علاقه مندی ها (بوک مارک ها)

علاقه مندی ها (بوک مارک ها)

مجوز های ارسال و ویرایش

  • شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
  • شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
  • شما نمیتوانید فایل پیوست در پست خود ضمیمه کنید
  • شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید
  •  

http://www.worldup.ir/