سنگ مضجع

003
قدیمی ترین سنگی که بر مزار حضرت رضا علیه السلام دیده شده ، سنگ مرمری با ابعاد 20 در 40 و قطر 6 سانتی متر می باشد که در اوایل قرن ششم بر مزار امام نصب شده است . این سنگ از نفایس بسیار ارزشمند موزه ی آستان قدس رضوی است که از نظر تاریخی و نوع خط ، کوفی شکسته است و اهمیت فوق العاده ای دارد .
دومین سنگ مرقد امام علیه السلام ظاهراً سنگی از جنس مونسار ( مرمر سفید آهکی ) می باشد که به جای آن سنگ قبلی بر مزار امام جای داشته ، آگاهی چندانی از چگونگی آن به دست نیامده است .
سومین سنگ مزار حضرت، سنگی مرمر بسیار ممتاز از معدن توران از پشت یزد است . این سنگ به رنگ سبز چمنی با ابعاد 2/20 در 1/10 و قطر یک متر و وزن 3600 کیلوگرم ، که هم زمان با تعویض و نصب ضریح پنجم در سال 1379 هجری شمسی در حرم مطهر درون ضریح بر مزار مرقد امام علیه السلام نصب شده است . سنگ پیشین مضجع شریف به لحاظ قدمت و آسیب دیدگی هم زمان با تعویض و نصب ضریح جدید با حضور آیت الله خامنه ای تعویض گردید و به جای آن سنگ جدید با محتوای الهام بخش هنری و آیات الهی ، بر مضجع نورانی امام علیه السلام نصب شد .
بر سطح این سنگ جدید ، علاوه بر کلمات مقدس و الهام بخش ، تاریخ ولادت و شهادت امام هشتم علیه السلام نقش بسته است . عین متن کتیبه ی سطح سنگ جدید مرقد عبارت است از : هذا هو المرقد الشریف للامام التقی النقی الصدیق الشهید وارث الانبیاء و المرسلین ، ثامن الائمه المعصومین من اهل بیت رسول رب العالمین ، حجه الله علی الخلق اجمعین ، سیدنا و مولانا ابی الحسن الرضا علی بن موسی بن جعفر بن محمد بن علی بن الحسین بن علی بن ابیطالب صلوات الله اجمعین . ولد بالمدینه فی الحادی عشر من ذی القعده عام 148 و استشهد بطوس فی آخر صفر سنه 203 من الهجره النبویه . و قد جدد هذا المضجع المطهر عام 1418 هـ ـ ق .
و نیز دو بیت زیر از اشعاری که حضرت به قصیده دعبل ملحق فرموده اند حک شده است که : و قبر بطوس یا لها من مصیبه ـ الحت علی الاحشاء بالزفرات ـ الی الحشر حتی یبعث الله قائما ـ یفرج عنا الغم و الکربات . ( قبری در طوس است چه عجب مصیبتی است . مصیبت آن با ناله های دردناک ، آتش حسرت را تا روز قیامت در درون می افروزد ، تا این که خداوند قائمی را برانگیزد و اندوه و سختی ها را از ما برطرف سازد ) .
علاوه بر این ها آیاتی از کلام الله مجید نیز زینت بخش این سنگ شده است : در ضلع بالای سر مبارک امام علیه السلام آیه ی مبارکه ی : یا ایتها النفس المطمئنه ارجعی الی ربک راضیه مرضیه فادخلی فی عبادی وادخلی جنتی ، پیش روی امام علیه السلام آیه ی مبارکه ی : انما یرید الله لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیرا ، پشت سر مبارک آیه ی مبارکه ی : سلام علی آل یاسین انا کذلک من المحسنین انا من عبادنا المومنین و در پایین پای مبارک آیه ی مبارکه ی : یا ایها الذین امنوا اطیعوا الله و اطیعوا الرسول و اولی الامر منکم حک شده است .
زیر خط های کتیبه هم نوشته شده است : سلام علی آل طه و یس ـ سلام علی آل خیر النبیین ـ سلام علی روضه حل فیها ـ امام یباهی به الملک و الدین
قال الرضا علیه السلام ( اصول کافی ؛ ج اول ص 200 ) : ان الامامه زمام الدین و نظام المسلمین و صلاح الدنیا و عز المومنین
امامت و رهبری ، رشته داری دین و نظام بخشی مسلمانان است و موجب اصلاح دنیا و عزت و سربلندی مومنان است .