04997501508418270929
اینجا بزرگترین نویسنده این دیار زندگی می کرده!

آری سه بار به لاله زار قدیم سفر کردم و گریستم، با بغضی که انگار همه این سالها در گلویم مانده بود. بار اول زمانی که با انتظامی در باغ فردوس نشستیم به گفتگو در مورد لاله‎زار (که بخشی از آن در «بانی فیلم» منتشر شد)، از همان اول لاله‎زار شروع کردیم و آمدیم بالا و به یکایک سالن‎های تئاتر و سینما سر زدیم، پیرمرد رفته بود به سالهای جوانی، با همان لهجه تهرانی اصیل و دوست داشتنی‎اش چنان پر احساس از دوران شکوه لاله‎زار روایت می‎کرد که گویی دست مرا گرفته و صاف برده در لاله زار قدیم، چشمهایش پر بود از یادآوری آن روزگار، چنان که من نیز خود را رها کردم و همپای او اشک ریختم.

40337838651150699840
لاله زار قدیم (میانه دهه بیست)

بار دوم، وقتی بود که رضا (شخصیت رمانم «از پائولو کوئیلو متنفرم») دست غزل عشقش را گرفت و برد به لاله‎زار قدیم، در تاریکی سینما به تماشای زخم خوردن رضا موتوری، به تماشای انتقام‎گیری قیصر، به تماشای شکوه اجراهای نوشین بر روی سن تئاتر تهران، به شنیدن پیش‎پرده خوانی مرتضی احمدی و عزت‎الله انتظامی و به زیارت شمایل هدایت آن هنگام که آراسته و آرام چوب سیگارش را لای انگشتان کشیده‎اش گرفته و قدم زنان از خانه پدری‎اش در خیابان کوشک وارد لاله زار نو می‎شد و اول لاله‎زار نو می‎پیچید سمت کافه نادری… و لحظه لحظه‎ در سفر شخصیت‎های رمانم به لاله‎زار قدیم همراهی شان کردم و گریستم.

40337838651150699840
میدان توپخانه اول لاله زار

و اما آخرین‎بار همین چند روز پیش بود، در غروب دلگیر شنبه، روز بد بی‎حوصلگی (که با خبر بد دیگری بی‎حوصله‎تر بودم)، پشت رل ماشین، برای اولین بار ترانه «کوچه ملی» را شنیدم، موسیقی زیبا و نوستالژیک ترانه مقدمه را چید تا با اولین خط شعر ترانه: «هنوز عکس فردین به دیوارشه» (۱) بغض کنم، خط‎های بعدی شعر که خوانده می‎شد، دوباره در لاله‎زار قدیم بودم و گریه می‎کردم، در همان روزگار شکوه لاله‎زار. این سفر را مدیون یغما گلرویی بودم که شاخک هایش برای درک گذشته، زمانه ای که شاید او نیز چون در روایت دیگران جسته باشد، اما چنین هنرمندانه آنها را در دل ترانه‎اش گنجانده که واسطه‎ای باشد برای زنده شدن گذشته در پیش روی ما.

17715810719474310503
روز جشن در لاله زار قدیم!

25144454269165474058
اول خیابان لاله زار در آستانه روزهای شکوه

23718363887916427308
میدان توپخانه اول لاله زار، اواخر دهه سی