previos page menu page next page


صحيفه نور، جلد سوم، صفحه 94

تاريخ: 19/8/57

مصاحبه امام خمينى با خبرنگاران آلمانى، فرانسوى، ايتاليائى، اسپانيائى

سؤال: حضرت آيت الله لطفاً درباره آن قسمت از قانون اساسى 1906 كه طبق نظرتان بايد تغيير پيدا كند و جمهورى اسلامى بوجود آيد، توضيحاتى بفرمائيد.

جواب: قانون اساسى دو مرحله داشته است:

1- مرحله پيش از كودتاى رضاخان، در آن وقت طورى بوده است كه ايرانى‏ها و مسلمين نمى‏توانسته‏اند طرح حكومت اسلامى را بدهند از اين جهت براى تقليل ظلم استبدادهاى قاجار و پيش از قاجار بر اين شدند كه قوانين وضع شود و سلطنت به صورت سلطنت مشروطه درآيد. در عين حال در قوانين پيش‏بينى اين مسائل شده است. تمام مسائلى را كه الان ما مطرح مى‏كنيم مى‏توانيم به متمم قانون اساسى استناد كنيم. اين يك مرحله است از قانون اساسى.

2- مرحله‏اى بود كه پس از كودتاى رضا شاه انجام گرفت و به قانون اساسى اضافه شد. در آنوقت رضاشاه كودتا كرد و به دنبال او قضايائى واقع شد و بالاخره به اين منتهى گرديد كه رضا شاه با قدرت سرنيزه و قلدرى قانون اساسى را تغيير دهد و يك مجلس موسسان با زور و قلدرى تاسيس كرد و ملت به هيچ وجه با او موافق نبود. در مجلسى كه ملت هيچ گونه دخالتى در آن نداشت، موادى از قانون اساسى را تغيير داد، سلطنت قاجار را منقرض و سلطنت پهلوى را تصويب نمود. بنابر اين، قانون اساسى در مرحله اول با حفظ متمم آن، براى همين مسائلى كه ما طرح كرده‏ايم مى‏تواند مستند ما باشد. در مرحله دوم، مساله سلطنت رضا شاه و سلسله پهلوى اصلاً قانونيت نداشته و اين سلسله بر خلاف قانون اساسى بر اين مملكت تحميل شده است. رضا شاه را انگليسى‏ها بر ما تحميل كردند و بعد هم كه متفقين به ايران آمدند محمدرضا شاه را تحميل نمودند.

سؤال: حضرت آيت الله! شما در برنامه‏هاى خودتان و براى حل مشكلات اقتصادى، گويا نظر داده‏ايد كه مى‏خواهيد بانك‏ها را ببنديد، آيا در شرايط كنونى در اين دوران از وضع اقتصادى ممكن است ما بانك‏ها را ببنديم؟

صحيفه نور، جلد سوم، صفحه 95

جواب: چنين مساله‏اى اصلاً نبوده است، بنابراين سؤال شما اساسى ندارد.

سؤال: حضرت آيت الله! از چندى پيش شاه نسبت به بعضى از مخالفين خود نظر مساعدى را نشان داده است، چرا شما نظر موافق شاه را رد كرده‏ايد؟ و همين طور مى‏پرسند كه شما با آقايان مهندس بازرگان و دكتر سنجابى در اينجا ملاقات‏هائى داشته و مذاكراتى كرده‏ايد، نتيجه مذاكرات چه بوده است؟

جواب: اما مسائلى كه شاه هميشه طرح مى‏كند و به صورت‏هاى مختلف در مى‏آورد، تمام اينها براى فريب ملت است. ملت كه اكنون رشد پيدا كرده و خيانت‏ها و جنايت‏هائى كه در اين 50 سال در ايران شده ملاحظه كرده است، خدعه‏ها را نمى‏پذيرد و اينكه ما نپذيرفتيم، براى اينكه ملت نمى‏پذيرد ما هم نمى‏پذيريم و تمام اينها خدعه است.شاه مى‏خواهد با اين خدعه‏ها بر تخت سلطنت مستقر شود و بعد از چندى كارهاى خود را و بلكه بدتر از آن را شروع كند. و اما مذاكرات با آقايان بازرگان و سنجابى، بله اينها آمدند و من مسائل ايران را و مصالح ملت را به آنان گفته‏ام و آنان هم مخالفتى ابراز نداشتند.

سؤال: حضرت آيت الله! چندى است كه اقليت‏هاى مذهبى مثل يهوديان، مسيحيان و زرتشتيان احساس ترس و ناراحتى مى‏كنند، وضعيت آينده آنها را در يك حكومت اسلامى چگونه مى‏بينيد و چه نظرى داريد؟ بخصوص كه در كشورهاى غربى اينگونه برخوردها را با اقليت‏ها به عنوان يك نوع نژادپرستى تلقى مى‏كنند.

جواب: تمام مطالبى كه اخيراً پخش شده تبليغاتى است كه شاه بر ضد اين نهضت به راه انداخته است. اسلام نسبت به اين اقليت‏ها احترام قائل است و اين شاه است كه مى‏خواهد با اين حرف‏ها نهضت ما را آلوده كند. بايد غرب متوجه باشد كه اسلام نسبت به اقليت‏هاى مذهبى بسيار با احترام رفتار مى‏كند. من بارها گفته‏ام كه آنان در ايران آزادانه مراسم خود را انجام مى‏دهند و ما موظفيم از آنان نگهدارى نمائيم.

سؤال: نظر حضرت آيت الله در مورد روى كار آمدن دولت نظامى جديد و دستگيرى هويدا نخست وزير اسبق و همچنين تصميمى كه نخست وزير ازهارى در مورد ثروت خاندان پهلوى اعلام كرده است، چيست؟

جواب: تمام اينها تشبثاتى است كه هيچ كدام ارزش و واقعيت ندارد. هويدا از شركاء شاه و يك‏

صحيفه نور، جلد سوم، صفحه 96

شريك ضعيفى بود كه در خيانت‏ها با شاه شركت داشت و شاه ظاهراً هويدا را براى نجات خودش دستگير كرده است. غرض اين است ملت را فريب دهد كه مى‏خواهد اصلاحات كند، چنانچه قضيه ثروت خاندان پهلوى و اينكه مى‏خواهند تعديلى بكنند، بيش از فريب هيچ نيست. اول بايد از خود شاه سؤال كنند و او را در مورد اينهمه ثروتى كه از ايران خارج كرده و در بانك‏هاى خارجى همه را متمركز نموده است محاكمه نمايند و بعد خاندانش را. او و خاندان او جناياتى را كه مرتكب شده‏اند قابل كنترل نيست و اينها هم نمى‏خواهند كارى بكنند، اينها مى‏خواهند فريب دهند.

اما دولت نظامى هم كه صورت ديگرى از شاه است، صورت قلدرى شاه است، اين هم نهضت را و ناآرامى مردم را تشديد كرده و مى‏كند. از ايران هم اين چنين گزارش رسيده است.

سؤال: آيا حضرت آيت الله خيال دارند پس از پيروزى انقلاب و بازگشت به ايران در راس حكومت قرار بگيرند و مسووليت رسمى در دولت جديد بپذيرند يا خير؟

جواب: خير، ما مسووليت هدايت را داريم، اشتغال به كارهاى ديگر خير.

سؤال: به نظر حضرت آيت الله چه چيزى در ايران بايد عوض شود و برنامه سياسى شما چيست؟

جواب: تمام خرابكارى‏هاى محمدرضا شاه بايد اصلاح شود. قراردادهائى كه بر ضرر ملت است، پيش ملت اعتبار ندارد. برنامه سياسى ما ابتدا آزادى، دموكراسى حقيقى و استقلال به تمام معنى و قطع ايادى دولت‏هايى كه تصرفاتى در داخل مملكت كرده‏اند مى‏باشد.

سؤال: حضرت آيت الله! سياستى را كه شما در آينده در قبال دولت آلمان خواهيد داشت، چگونه ارزيابى مى‏كنيد؟ آيا به نظر شما سياست كنونى كه بين ايران و آلمان هست تغيير پيدا خواهد كرد؟

جواب: آلمان هم مثل ساير كشورهاست و هر قراردادى با آلمان اگر به ضرر ملت ما باشد اعتبار ندارد و ما با آلمان و ساير كشورها با احترام متقابل عمل مى‏كنيم و اجازه ظلم به آنها نمى‏دهيم، چنانچه به آنها ظلم نخواهيم كرد.

سؤال: اينها اصرار دارند كه در مورد 14 هزار آلمانى كه مى‏گويند در ايران وجود دارند، شما در آينده

صحيفه نور، جلد سوم، صفحه 97

با آنها چه كار خواهيد كرد؟

جواب: اگر آنها به كارهاى عادى خودشان بپردازند و يا در خدمت دولت، طورى كه مصلحت ايران است عمل كنند مجازند كه در ايران بمانند.

سؤال: حضرت آيت الله! فرموده‏ايد كه نظام آينده ايران يك جمهورى اسلامى است، نقش ساير احزاب سياسى مخالف شاه كه غير اسلامى هستند، در اين جمهورى چه خواهد بود؟

جواب: فعاليت‏هاى احزاب اگر چنانچه مضر نباشند آزاد است.

سؤال: تاثير استقرار يك جمهورى اسلامى موفق را در ايران بر روى مناطق مسلمان نشين روسيه شوروى چگونه مى‏بينيد؟ آيا به نظر حضرتعالى دليل مخالفت روس‏ها با جنبش اسلامى به خاطر نگرانى آنها از تاثيرات يك جنبش موفق در ايران بر روى مناطق مسلمان نشين نيست؟

جواب: درست نمى‏شود پيش‏بينى كرد كه چه تاثيرى دارد لكن مخالفت شوروى با نهضت ما و موافقت با شاه بدين جهت است كه مى‏خواهد در ايران دست و نفوذ داشته باشد و در امور داخلى ما دخالت كند. حكومت اسلامى نه به او و نه به دولت‏هاى ديگر اجنبى چنين اجازه‏اى نخواهد داد.

سؤال: به نظر حضرتعالى در صورت ادامه مبارزات كنونى، نقش ارتش و آينده ارتش چگونه خواهد بود؟ آيا حضرتعالى تصور مى‏فرمائيد كه با شيوه‏هاى كنونى مبارزه، جنبش موفق شود، يا اينكه امكان دارد مجبور باشيد شيوه‏هاى ديگرى را هم اتخاذ كنيد؟

جواب: ما اميد اين را داريم كه با همين شيوه حاضر، نهضت موفق شود. همچنين اميد اين را داريم كه ارتش به خود آمده و به ملت بپيوندند و اگر چنانچه از اين شيوه مايوس شديم ممكن است راجع به شيوه فعاليت نهضت تجديد نظر كنيم.


previos page menu page next page