PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : بهره برداری از نیروگاه بخار (1)



Mohamad
03-25-2011, 04:38 AM
بهره برداری از نیروگاه بخار (1)

فهرست :
1- مقدمه
2- مروري بر سيكل هاي اصلي واحد توليد بخار
3- شرح وظايف پرسنل بهره برداري
4- مدارهاي ساده كنترل در نيروگاه بخار
5- آشنايي با ساختمان و كاركرد دستگاههاي
6- روشهاي راه اندازي واحد (سرد ،‌ گرم ،‌ داغ)
7- شرايط پارالل كردن واحد و عمليات بعد از آن
8- بهره برداري نيروگاه در شرايط كاري عادي واحد
9- حفاظتها ،‌آلارمها ،‌اينترلاكها
10- روشهاي از مدار خارج كردن واحد (عادي ، اضطراري)


مقدمه :

نگهداري درست و مناسب از يك سيستم ، عامل مؤثري است در افزايش عمر آن و اثر به سزائي در گرفتن بهره اقتصادي تر از آن دارد. عمده موارديكه در بهره برداري صحيح پرسه دخيل مي باشند عبارتند از ، اشراف كامل و آگاهي وافر بر اصول و نحوه عملكرد سيستم و چگونگي كار با آن ، نظارت دقيق و بي وقفه بر عملكرد آن ، پيش بيني زمان لازم براي سرويس و تعويض قطعاتي كه مدت زمان كاركرد آنها محدود بوده و در صورت عدم تعويض آن قطعات يا سرويس بموقع دستگاهها ، آسيبهاي جبران ناپذيري ممكن است بر پيكره سيستم وارد آيد و نهايتاً رعايت نظمي وسواس گونه و كاري دلسوزانه در جهت حفظ سرمايه هاي مملكت اسلامي و مردم مسلمان. چه بسا بزرگترين صدمه هاي احتمالي ناشي از عدم آگاهي از نحوه كار دستگاهها و يا ناديده گرفتن اصوليكه لازمه عملكرد صحيح آن هستند ،‌ ميباشند. شخص بهره بردار بايست اطلاع كافي از چگونگي كار سيستم داشته باشد و تك تك پارامترهاي آن را زير نظر داشته باشد و در موقع مقرر به قسمتهاي مربوطه سركشي نمايد و در صورت بروز اشكال سريعاً آن قسمت را از سرويس خارج نمايد تا علت ايجاد عيب مشخص و از آسيب بيشتر جلوگيري شود. امروزه در راستاي بهره برداري مؤثر از نيروگاهها اكثر پارامترهاي اصلي توسط ميكروپروسور كنترل مي شوند و كمك شاياني به مسئولين مي نمايد تا بتوانند شرائط مطلوبتري براي كار نيروگاهها فراهم آورند.


1- مروري بر سيكلهاي اصلي واحد توليد بخار


اساس كار نيروگاههاي بخار بدين ترتيب است كه بخار توليد شده در ديگ بخار به طرف توربين هدايت ،‌ و پس از به دوران آوردن محور توربين به داخل كندانسوز كشيده شده و توسط آب خشك كن تقطير و به صورت آب مقطر در مي آيد. در اثر چرخش محور ژنراتور كه به محور توربين متصل است ، در سيم پيچهاي استاتور ژنراتور الكتريسته القاء و از آن جريان كشيده مي شود.

1-1) سيكل ترموديناميكي آب و بخار

ديگ بخار نيروگاهها از يك سري لوله ديواره اي تشكيل شده كه مجموعاً بصورت يك مكعب مستطيل مي باشند. سوخت و هوا از طريق جند مشعل به اين محوطه وارد و با مشتعل شدن سوخت ،‌آب داخل لوله هاي ديواره اي گرم و به بخار تبديل مي شود ،‌ بخار حاصله پس از عبور از لوله هاي ********هيتر كه در محوطه ديگ و در معرض حرارت قرار دارد به صورت بخار اشباع و فوق اشباع در آمده و به طرف توربين جهت انجام كار (چرخش محور توربين) هدايت مي شود.

بخاريكه انرژي خود را روي پره هاي توربين از دست داده است و به آن بخار مرحه گويند ،‌از آخرين قسمت توربين خارج و به داخل كندانسوز كشيده مي شود ، اين بخار به واسطه برخورد با لوله هاي سرد شده توسط آب خشك كن تقطير مي شود و در محفظه اي به نام چاهك داغ و جمع و از آنجا توسط پمپ تغذيه به ديگ بخار برگردانده مي شود اين حلقه تشكيل يك سيكل بسته را مي دهد.

در توربين هاي بزرگ اگر اجازه بدهيم بخار تا انتهاي توربين انيساط پيدا كند ،‌ در طبقات آخر توربين قطرات آب ظاهر مي گردد. براي جلوگيري از اين عمل بخار پس از عبور از قسمت فشار قوي توربين دوباره به ديگ بخار برگردانده مي شود و در لوله هاي ري هيت درجه حرارت آن به مقدار قبل مي رسد و سپس وارد قسمتهاي فشار متوسط و فشار ضعيف توربين مي گردد.

در نيروگاههاي بزرگ بخار براي بالا بردن راندمان حرارتي از حرارت دود خروجي استفاده برده مي شود به اين صورت كه آب در بدو ورود به ديگ بخار وارد لوله هاي اكونومايزر مي شود كه اين لوله ها در مسير دود خروجي قرار دارند و حرارت دود را جذب مي نمايند. اين كار باعث صرفه جويي در مصرف سوحت و جلوگيري از ورود آب سرد به ديگ بخار مي گردد.

به منظور رساندن درجه حرارت آب تغذيه به حد مطلوب براي ورود به بويلر ،‌ بخار از محلهاي بخصوصي از توربين ،‌ زيركش شده و به هيترهاي آب تغذيه فرستاده مي شود. اين عمل سبب گرم شدن آب تغذيه مي گردد. اگر هيتر قبل از پمپ تغذيه قرار گرفته باشد هيتر فشار ضعيف و اگر پس از پمپ باشد هيتر فشار قوي گويند. معمولاً وقتي جند هيتر در مسير آب قرار ميگيرد مقداري افت فشار در مسير اصلي بوجود مي آيد و بدين جهت وجود پمپ بعد از كندانسوز يا قبل از هيترهاي فشار ضعيف لازم مي باشد اين پمپ كه كندانسه پمپ ناميده مي شود آب تغذيه را از كندانسوز گرفته و به طرف پمپ تغذيه اصلي مي فرستد. كندانسه پمپ مي تواند داراي دو مرحله باشد يكي پس از كندانسوز و ديگري در بين هيترهاي فشار ضعيف يا بعد از آنها.

وجود هوا و اكسيژن در آب باعث خوردگي در مسير لوله هاي آب ميگردد و اين گازها بايد قبل از رسيدن به ديگ بخار خارج گردد. گاززدائي توسط دياراتور يا دي گازر انجام مي شود ،‌علاوه بر اين دياراتور وظيفه تانك ذخيره پمپهاي تغذيه را نيز به عهده دارد كه چون اين پمپها از اهميت زيادي برخوردارند براي جلوگيري از آسيب رسيدن به آنها و ايجاد فشار مكش مورد نياز دياراتور در ارتفاع بالاتري قرار داده مي شود.

در برخي از نيروگاهها به لحاظ مسائل تكنولوژيكي آنها از يك مسير باي پاس براي توربين استفاده مي گردد. سيستم باي پاس فشار قوي لوله اصلي بخار را قبل از توربين فشار قوي به لوله ري هيت سرد (خروجي از توربين hp) متصل مي نمايد. اين سيستم كه داراي يك شيرفشارشكن همراه با اسپري آب مي باشد ،‌فشار و – درجه حرارت بخار اصلي را به شرائط بعد از توربين hp مي رساند. در مواردي مانند راه اندازي يا در مواقعي كه اشكالي براي توربين بوجود آيد و نمي توان بخار را وارد توربين كرد از اين مسير باي پاس استفاده شده و بخار به توربين فشار قوي وارد نمي گردد. پس از عبور بخار از ريهيت دوباره توسط يك لوله باي پاس ديگر كه فشار ضعيف مي باشد بدون آنكه وارد توربين ip و lp شود به كندانسوز فرستاده مي شود. در برخي ديگر از نيروگاهها مسير باي پاس مستقيماً به كندانسوز مي رود.

علاوه بر آنكه آب ورودي به ديگ بخار تصفيه شيميائي مي شود در اغلب مواقع در مسير سيكل نيز سيستم تصفيه كمكي ديگري در نظر گرفته مي شود. اين سيستم پاليشينگ پلنت ناميده مي شود كه البته با ساختار تصفيه خانه اصلي تا اندازه اي متفاوت مي باشد.


1-1-1) سيكل ترموديناميكي آب و بخار در بويلرهاي بدون درام

در بويلرهاي يك طرفه يا بدون درام آب پس از گذشت از اكونومايزر و دريافت حرارت دود خروجي وارد قسمت اواپراسيون يا لوله هاي ديواره اي شده و انرژي حرارتي را توسط شعله دريافت مي كند و پس از تبديل به بخار به قسمت ********هيترها هدايت مي شود.

در ابتداي راه اندازي بويلر كه درجه حرارت پائين است و در قسمت آخر لوله هاي ديواره اي مخلوط آب و بخار وجود دارد وجود يك جدا كننده آب و بخار و يا مسيري براي گردش مجدد لازم مي باشد. در بعضي سيستم هاي مخلوط آب و بخار وارد سپريتور يا جدا كننده ها شده و بخار آن وارد ********هيترها و آب وارد تانك ذخيره و سپس وارد سيكل آب مي شود. در بعضي سيستم هاي ديگر آب توسط پمپ گردش دهنده آب دوباره به قسمت اواپراتور هدايت مي شود اين عمل تا بالا رفتن درجـه حرارت و فشار ادامه پيدا مي كند و وقتي شرائط به وضعيت كار عادي رسيد اين سيستم ها از مدار خارج شده و بخار مستقيماً وارد ********هيترها مي گردد و پس از كنترل درجه حرارت وارد توربين مي گردد.

2-1-1) سيكل ترموديناميكي آب و بخار در بويلر درام دار.

درام دو وظيفه اصلي به عهده دارد يكي عمل نمودن به عنوان يك نانك ذخيره و ديگري تقسيم آب و بخار. آب خروجي از اكونومايزر وارد درام مي شود ، در بويلرهاي فشار پائين در اثر اختلاف دانسيته آب و بخار ، آب توسط لوله هاي پائين آورنده به زير بويلر هدايت مي شود و در بويلرهاي فشار قوي توسط پمپ گردش دهنده آب به زير بويلر هدايت شده و وارد لوله هاي ديواره اي مي شود. در اين بخش قسمت اعظم انرژي حرارتي را توسط مشعله دريافت كرده و دوباره وارد درام مي شود. در درام كار تقسيم آب و بخار انجام شده و بخار به قسمت ********هيترها هدايت مي شود و آب باقيمانده دوباره توسط پمپ به گردش در مي آيد.

2-1) سيكل سوخت

سيستم سوخت رساني ديگهاي بخار به نحوي طراحي شده كه در اكثر موارد مي توان از مازوت و گاز طبيعي به عنوان سوخت اصلي ديگ استفاده نمود و گازوئيل را به عنوان سوخت راه انداز مورد استفاده قرار داد. ذكر اين نكته ضروريست كه مسيرهاي سوخت رساني نيروگاهها با يكديگر يكسان نبوده و وجوه متمايز زيادي دارند ولي اساس كار آنها يكسان بوده و تجهيزات اصلي كه در هر مسير به كار رفته اند تقريباً با يكديگر مشابهت دارند.

سوخت مايع معمولاً بوسيله تانكر نفتكش و يا در بعضي موارد بوسيله خط لوله به نيروگاه منتقل مي شود. براي ذخيره سوخت مايع دو روش معمول است :

1- سوخت مستقيماً از تانكر به طرف تانك ذخيره پمپ شده و در آنجا جمع آوري مي شود.
2- ابتدا سوخت به يك مخزن زيرزميني هدايت شده و سپس از آنجا به طرف تانك ذخيره پمپ مي شود و به سمت تانك مصرف روزانه هدايت ميگردد.

در خروجي تانك مصرف روزانه معمولاً دو عدد ********** و دو عدد پمپ به صورت موازي نصب مي شوند تا يكي به صورت رزرو عمل نموده و ديگري در حال كار باشد اين دو پمپ به پمپهاي اصلي سوخت معروف هستند و عمدتاً از نوع پيچي مي باشند. با توجه به چسبندگي زياد مازوت در دماي محيط ، لازم است درجه حرارت آن را به ميزان مشخصي افزايش داده و در آن درجه حرارت ثابت نگه داشته شود تا جريان يافتن آن امكان پذير باشد (اين عمل در مناطق سردسير ممكن است براي گازوئيل نيز انجام شود).

سوخت پس از خروج از پمپ وارد هدر ورودي گرمكن بخاري ميگردد. روي اين هدر يك مسير برگشت به تانك وجود دارد كه در مسير راه آن يك شير كنترل فشار قرار داده شده است. اين شيركنترل فشار همواره سعي مي نمايد فشار خط را ثابت نگه دارد به اين ترتيب كه چنانچه فشار از حد معيني زيادتر شده اين شير مسير برگشت سوخت را باز مي نمايد و سوخت را به طرف تانك هدايت ميكند. سوخت پس از ترك هدر ، وارد گرمكن بخاري مي گردد. درجه حرارت سوخت در خروجي گرمكن مازوت به مقدار تعيين شده مي رسد. ميزان دقيق اين درجه حرارت به غلظت سوخت و ساختمان مشعل بستگي دارد و لذا مقدار آن در نيروگاههاي مختلف با يكديگر متفاوت است.

پس ازگرم شدن و عبور از **********ها سوخت وارد شير كنترل دربي مي شود وظيفه اين شير، كنترل مقدار سوخت ورودي به بويلر بر اساس بار بويلر است. پس از اين شير هدر كليه مشعلها قرار دارد اين هدر به نحوي طراحي شده است كه سوخت مي تواند بدون وارد شدن در مشعلها در كليه طبقات بويلر كه مشعلها در آن قرار دارند به جريان در آمده و سپس از طريق مسير ري سيركوله به تانك هدايت گردد. در سر راه برگشت سوخت (از هدر مشعلها به تانك) يك شير ساده قطع و وصل وجود دارد تا به كمك آن بتوان سوخت را به تانك برگشت داده و يا در بويلر مصرف نمود البته در بعضي از مسيرهاي سوخت رساني به جاي اين شير قطع و وصل شيركنترل كننده اصلي دربي سوخت قرار گرفته و به اين ترتيب فشار هدر سوخت و همچنين دبي آن كنترل مي گردد.

پس از آنكه پارامترهاي مختلف سوخت كنترل گرديدند سوخت به هدر مشعلها هدايت ميگردد در سر راه هر مشعل يك شير دستي قطع و وصل كه به صورت اتوماتيك و يا گرفتن فرمان از اطاق فرمان عمل مي نمايد قرار داشته كه جريان سوخت را به طرف مشعل هدايت نموده و يا آنرا قطع مي نمايد.

سوخت گاز نيروگاه توسط خط لوله گاز كه معمولاً از خط لوله سراسري گاز منشعب مي شود تاًمين مي گردد. قبل از تحويل گاز به نيروگاه معمولاً يك ايستگاه تقليل فشار گاز وجود دارد كه فشار گاز را به حد معيني تقليل مي دهد. گاز پس از عبور از اين ايستگاه وارد خط گار داخلي نيروگاه ميشود. طبيعي است براي مصرف اين گاز در بويلر لازم است فشار آن باز هم افت نمايد. بنابراين گاز بار ديگر وارد ايستگاه تقليل فشار كه در داخل محوطه نيروگاه و معمولاً در نزديگي واحد قرار داده شده ،‌ميشود و فشار آن به ميزان قابل توجهي افت نموده و بدين ترتيب جهت اشتعال در بويلر آماده ميشود. ميزان افت فشار در اين ايستگاه بستگي به طول مسير (بين ايستگاه گاز و مشعلها) و همچنين ساختمان مشعلهاي گاز سوز دارد. اين ايستگاه داراي دو يا سه خط موازي بوده كه هميشه يك خط به صورت رزرو بوده و دو خط ديگر در سرويس هستند.

پس از ايستگاه افت فشار يك اريفيس دبي گاز را اندازه گيري مي نمايد و يك شير قطع كننده وظيفه كنترل فشار خط و قطع جريان گاز در مواقعي كه فشار خط از حد تعيين شده بيشتر يا كمترشود را به عهده دارد

شير اصلي كنتر دبي گاز پس از اين شير قرار داده شده است ،‌اين شير مقدار گازي را كه لازم است براي سوخت مصرف شود را با توجه به بار بويلر به طرف مشعلها هدايت مي نمايد. پس از اين شير ، گاز به طرف هدر مشعل ها هدايت ميگردد. قبل از هر مشعل علاوه بر يك والودستي دو عدد شير قطع كننده وجود دارند كه براي بهره برداري از مشعلها با هم باز شده و در زمان خاموش شدن مشعلها با هم بسته شده و جريان گاز بداخل كوره را متوقف مي سازد. نصب دو عدد شير مشابه هم در كنار يكديگر فقط به لحاظ رعايت ايمني بيشتر مي باشد. بين اين دو شير يك شير تخليه ديگر وجود دارد كه نحوه كار آن برعكس اين دو شير بوده و در زمان بسته بودن آنها از نشتي گاز به محوطه احتراق جلوگيري مي نمايد.

3-1) سيكل هوا و دود

هواي محيط توسط فنهاي اصلي مكيده شده ،‌وارد گرمكنهاي بخاري مي گردد. در داخل گرمكنها حرارت لازم را كسب نموده و سپس از ژنگستورم عبور داده مي شود. پس از آن هواي مشعلها از دريچه هاي كنترل گذشته و در عمل احتراق شركت مي جود. دود حاصل از احتراق كوره را ترك نموده ،‌ قسمتي از آن توسط فن گردش دهنده مجدداً وارد كوره مي گردد و بقيه آن وارد ژونگستروم مي گردد. صفحات فلزي ژونگستروم حرارت خود را از دود عبوري دريافت نموده و در نيمه دوم چرخش اين حرارت را به هوا منتقل مي سازد. دود خروجي پس از طي دو كانال از طريق دودكش به محيط بيرون فرستاده مي شود.

لازم به ذكر است در كوره هائي كه تحت خلاء‌ كار مي كنند دود توسط يك فن مكيده شده و به طرف دودكش روانه مي گردد.

Mohamad
03-25-2011, 04:39 AM
بهره برداری از نیروگاه بخار (2)

2- شرح وظائف پرسنل بهره بردار

1-2) وظائف سر مهندس شيفت

1- همكاري با مركز كنترل به منظور تنظيم فركانس و ولتاژ شبكه

2- ثبت كليه اتفاقات در دفتر گزارش مهندسين شيفت و بررسي و تجزيه و تحليل موارد فوق

3- سرپرستي و نظارت بر كار افراد شيفت و ساير قسمتهاي نيروگاه به لحاظ بهره برداري

4- گزارش عيوب و مسائل و دستگاههاي مختلف نيروگاه به منظور ايجاد تعميرات لازم

5- نظارت و راه اندازي و نحوه كاركرد دستگاهها و وسائلي كه بمنظور بهره برداري در مدار قرار داده مي شوند .

6- نظارت به تهيه آمارهاي مورد نياز قسمت بهره برداري و مطالعه و بررسي گزارشات مربوط به توليد و تحويل بارهاي اكتيو و راكتيو و قطع برق.

7- سركشي و نظارت بر كار كليه دستگاههاي در حال كار از نظر بهره برداري صحيح از آنها و اطمينان از صحت كار آنها.

8- همكاري با يگان تعميرات در مورد تعمير دستگاهها و مقررات بهره برداري

9- نظارت بر اجراي دستور العملها و مقررات ايمني در شيفت نيروگاه

10- تهيه گزارشهاي لازم

11- هماهنگي بين مهندسين شيفتها و انجام وظيفه به جاي آنان در غياب هر كدام از مهندسين شيفت.

12- جابجائي و تاُمين پرسنل از واحدها به جاي يكديگر

13- هماهنگي و همكاري با قسمت شيمي به منظور كنترل شيميائي آب.


2-2) وظائف معاون سرمهندس شيفت

1- مطالعه و بررسي اتفاقات انجام شده قبل از تحويل و تحول شيفت

2- نظارت بر تهيه آمارهاي فني و گرافهاي مورد نياز

3- نظارت بر راه اندازي و متوقف نمودن دستگاههاي مختلف از نظر بهره برداري و تعميرات

4- كنترل كار ترانسفورماتورها و كليدهاي قدرت و فشار ضعيف

5- نظارت بر تنظيم هواي كوره

6- نظارت بر كار توربينها و ژنراتورها و تابلوي الكتريك

7- كنترل پانل فرمان الكتريك ار نظر هماهنگي با عمليات بهره برداري

8- نظارت بر فعاليتهاي اپراتورهاي توربين ،‌ بويلر ، سيكل ، برج خنك كن ،‌ سوخت رساني ، هيدروژن سازي و اطاق فرمان

9- بكار انداختن و از مدار خارج كردن مولدها طبق دستورالعملهاي پيش بيني شده

10- نظارت بر حضور و غياب كاركنان شيفت

11- تهيه و تنظيم برنامه سوخت و هواي مصرفي كوره و ميزان توليد ولتاژ

12- نظارت بر كار كليه دستگاههاي بهره برداري و اطمينان از صحت كار آنها و تماس با واحد تعميرات جهت رفع اشكالات

13- نظارت بر اجراي دستور العملها و مقررات ايمني

14- تهيه گزارشهاي لازم

15- ايجاد هماهنگي بين اپراتورها و مسئولين شيفتها و ايجاد زمينه و دليل و رغبت در جهت انجام و پيشبرد كار.

16- سركشي و نظارت بر كار اپراتورها و مسئولين شيفتها در محلهاي كار آنها.

17- تصميم گيري در مواقع نياز به توقفهاي اضطراري واحد يا دستگاهها

18- كنترل موجودي آب و آب مقطر ، گازوئيل ، گاز ، مازوت ، هيدروژن ، گاز كربنيك ، ازت و روغن .

19- كنترل آماده بكاري دستگاههاي مخابراتي اعم از تلفن ، Paging ،‌ بيسيم و نيز دستگاههاي آتش نشاني .

20- ايجاد هماهنگي بين وسائط نقليه ، اطلاعات و بازرسي ،‌ حرارت ، كانتين و ساير بخشهاي اداري در مواقع خارج از وقت اداري.

21- كنترل و نظارت بر صدور كارتهاي تعميراتي و دادن مجوز كار در خصوص تعميرات.

22- تحويل گيري دستگاهها پس از اتمام كار تعميرات.

23- نوشتن دفاتر گزارش ، ساعت كار كرد دستگاهها و نظارت و كنترل گزارشهاي ساعتي و دفاتر گزارش اپراتور و مسئولين شيفتها.


3-2) وظائف اپراتور اطاق فرمان

1- اپراتور اطاق فرمان در مقابل كار دائم ، مطمئن و اقتصادي تجهيزات اصلي و فرعي واحد ،‌ وضعيت صحيح آنها ،‌ در سرويس قرار دادن و از سرويس خارج كردن صحيح تجهيزات مسؤل مي باشد.

2- راه اندازي و متوقف كردن واحد با اجازه سرپرست شيفت

3- مواظبت از برقراري بارهاي اكتيو و راكتيو

4- حفظ پارامترهاي نامي بخار و آب تغذيه

5- مواظبت از پروسه اقتصادي سوخت

6- نظارت بر كار صحيح رگولاتورها ،‌ اينترلاكها و مكانيزمهاي واحد

7- كنترل مكرر كار سيگنالهاي نوري ، صوتي ، تصويري اضطراري و تكنولوژيكي و وضعيت كليدها و حفاظتها

8- كنترل كيفيت بخار و اجراي كامل دستورات قسمت شيمي در اين مورد.

9- كنترل نشانده دهنده هاي حرارتي و الكتريكي از نظر عملكرد صحيح و در صورت مشاهده اشكال گزارش نمودن به سرپرست شيفت

10- ثبت عمليات اصلي و زمانهاي آنها و پركردن لاك شيفتهاي شبانه روزي در هر ساعت.

11- ارزيابي وضعيت كلي واحد در صورت بروز حالت اضطراري ، روشن نمودن مشخصات حادثه ،‌ خفظ خونسردي و صدور فرمامين و دستورات دقيق به پرسنل زيردست.

12- نظارت بر كار صحيح پرسنل زيردست در تمام مواقع


4-2) وظائف اپراتور مسئول بويلر

1- نظارت و كنترل بر كار اپراتورها و كار كردن بويلر و هماهنگي بين آنها

2- نظارت و كنترل بر انجام شستشوي مشعلها ،‌ تميز كردن مشعلها ،‌ كنترل سيستم احتراق

3- هماهنگي با اپراتور اطاق فرمان جهت برقرار كردن وضعيت پايدار احتراق در كوره و كار بويلر.

4- كنترل و وضعيت كار فنهاي بويلر و ژونگستروم ،‌ سيرسوخت ،‌هوا و دود

5- هماهنگي جهت تخليه بويلر و ژونگسترومهاي از دوده در موقع متوقف واحد

6- كنترل و نظارت بر شستشوي ژونگسترومها

7- نظارت بر انجام تستهاي حفاظت بطور هفتگي ، ماهيانه و ساليانه به تستهاي هيدروليك

8- انجام وظائف اپراتور بويلر در غياب ايشان



1-4-2) وظائف اپراتور بويلر


1- نظارت بركار و وضعيت كليه تجهيزات بويلر

2- بازرسي متناوب از كوره و اطراف آن

3- بازرسي داخل كوره از طريق چشمي هاي موجود به جهت عدم نشتي سوخت به داخل كوره در توقف واحد و همچنين وضعيت شعله هنگام كار كوره

4- راه اندازي ، توقف و مواظبت از تجهيزات مورد بهره برداري

5- حفظ تميزي و نظم و ترتيب در محل كار

6- گزارش اشكالات مشاهده شده و نقائص دستگاهها و تجهيزات به اپراتور اطاق فرمان

7- مواظبت از كار صحيح والوها و عدم نشتي بخار به بيرون

8- بلوران متناوب و شستشوي ژونگسترومها بنا به دستور اپراتور اطاق فرمان و اجراي رژيم فسفات بنا به دستور تصفيه خانه و كمك به پرسنل تصفيه خانه در مورد نمونه گيري از سوخت

9- سركشي به اطراف بويلر و تجهيزات كمكي آن و كنترل مكانيزمهاي گردشي و سيستم هاي مشعلها و سيستم هاي خنك كن.

10- اجازه كار به پرسنل تعميرات براي كار فقط در صورت وجود فرم تعميرات يا اجازه سرپرست شيفت.

11- گزارش سريع ايجاد اشكال در كار مكانيزمها به سرپرست شيفت.

12- بعمل آوردن اقدامات لازم براي از بين بردن حريق در صورت بروز حريق و اطلاع دادن به اپراتور اطاق فرمان


5-2 ) وظائف اپراتور توربين

1- نظارت بر كار توربين و تجهيزات كمكي از روي دستگاههاي نشان دهنده و پانلهاي محلي

2- اطمينان از عدم وجود نشتي هوا به سيستم خلاء‌و آگاهي از محلهاي احتمالي نشتي.

3- نظارت بر كار نرمان رگولاتورهاي موجود

4- نظارت بر كار والوها و عدم وجود نشتي و بيرون آمدن بخار

5- راه اندازي و توقف توربين و مواظبت از تجهيزات بهره برداري

6- گزارشهاي لازم را در مورد ايرادات و نواقص تجهيزات به بالادست ارسال نمايد.

7- كنترل كار ياتاقانهاي توربين و ژنراتور

8- كنترل كار مكانيزمهاي گردان ، وضعيت پكينگها ،‌ الكتروموتورها ،‌ پمپها ، درجه حرارت ياتاقانها و سطح روغن در تانكهاي روغن و ياتاقانها

9- كنترل سطح سنجها با سطح سنجهاي داخل اطاق فرمان

10- گوش دادن به صداهاي غيرعادي توربين و گزارش كردن آنها

11- رسيدگي به وضعيت وسائل اطفاء حريق و آماده نگه داشتن آنها

12- كنترل درجه حرارت بابيت ياتاقانها و روغن خروجي از ياتاقانها و سيستم كنترل توربين.

13- كنترل موقعيت گاورنرها و بلبرينگها و رولربرينگهاي گاورنرها.


6-2) وظائف اپراتور الكتريك

1- كنترل ولتاژ ، جريان و فركانس ژنراتور

2- كنترل درجه حرارت استاتور و روتور

3- جازدن كليدها و بيرون آوردن آنها

4- قطع و وصل كردن كليدها و زمين كردن آنها

5- قطع و وصل كردن آفتاماتها

6- پارالل كردن ژنراتور با شبكه

7- نوشتن گزارشهاي ساعتي و دفتر گزارش

8- آبگيري و در سرويس قرار دادن سيستم خنك كن تريستورها ،‌ آب استاتور ،‌ آب كولرهاي ژنراتور و تخليه نموده و آماده سازي آنها جهت انجام كارهاي تعميراتي.

9- زدن CO2 و هوا و هيدروژن به ژنراتور و تخليه آنها

10- آماده نمودن ژنراتور براي تاُمين برق اضطراري

11- استارت و استپ ديزل ژنراتور براي تاًمين برق اضطراري

12- سركشي به باطريخانه و كنترل ولتاژ خروجي از باطريخانه


7-2) وظائف اپراتور سيكل و برج خنك كن

1- كنترل و نظارت بر سطح هيترهاي فشار قوي ، فشار ضعيف و كندانسوز

2- در سرويس قراردادن و از سرويس خارج كردن هيترها و آماده سازي جهت كار تعميرات

3- آبگيري هيترهاي فشار ضعيف و فشار قوي

4- گرم كردن و در سرويس قرارداد فيدپمپها و تخليه و خارج كردن آنها از سرويس جهت انجام كارهاي تعميراتي

5- كنترل و نظارت بر سيستم آب خنك كن ، آب تغذيه و روغن

6- كنترل نظارت بر كار عادي دستگاههاي كندانسه ،‌ فيدپمپها ،‌ كندانسه پمپها ،‌ دريپ پمپها ، پمپهاي روغن فيد پمپها ،‌ پمپهاي ميك آپ و پمپهاي آب خام

7- نوشتن گزارشهاي ساعتي و دفتر گزارش

8- تميز كردن ياتاقانها و دستگاههاي سيكل

9- باز و بسته كردن والوها

10- آماده سازي برج جهت راه اندازي و همچنين جهت انجام كارهاي تعميراتي

11- آماده سازي پمپ سيركوله آب خنك كن جهت راه اندازي و توقف

12- كنترل درجه حرارت آب برج و پيشگيري از يخ زدگي

Mohamad
03-25-2011, 04:39 AM
بهره برداری از نیروگاه بخار (3)

3- مدارهاي كنترل سيستم هاي نيروگاه

بنا بر تعريف سيستم هاي كنترل از اجزائي تشكيل شده اند كه در ارتباط با يكديگر كار خاصي را در جهت هدفي معين انجام مي دهند. بنابراين يك واحد نيروگاهي به عنوان يك سيستم تبديل و توليد انرژي داراي مشخصه هاي فوق مي باشد.

هدف ار كار نيروگاه تبديل انرژي شيميائي موجود در سوخت به انرژي الكتريكي مورد نياز جامعه است و در اين رابطه ورودي اصلي نيروگاه سوخت و ميزان انرژي الكتريكي توليدي خروجي آن ميباشند. ارتباط بين ورودي و خروجي را كار يك نيروگاه گويند.اجزاء اصلي نيروگاه عبارتند از بويلر ،‌ توربين و ژنراتور.

1-3) كنترل بويلر

منظور از كنترل بويلر تنظيم شرائط بخار خروحي بويلر از نظر دبي ، فشار و درجه حرارت ميباشد. وروديهاي بويلر به طور كلي عبارتند از سوخت ،‌هوا و آب تغذيه كه با توجه به اين وروديها عمده خروجي بويلر درجه حرارت بخار ********هيت مي باشد.

1-1-2) كنترل احتراق

سيگنال اصلي كنترل بويلر (بويلر مستر) بر سه پارامتر مهم بايستي تاًثير داشته باشد كه عبارتند از سوخت هوا و آب ، و تقدم تاُخر اثر آنها با اهميت مي باشد مثلاً قبل از ورود سوخت ،‌ بايستي هوا به بويلر وارد شده باشد و براي كم كردن بار واحد ابتدا سوخت كم مي شود و سپس هوا ،‌ اين عمل توسط سيستم محدود كننده ضربدري - Cross limit انجام مي شود و سيگنالهاي خروجي اين سيستم به عنوان نقطه تنظيم Set point حلقه كنترل سوخت و هوا استفاده مي شود.

براي كنترل سوخت مي توان از مدار روبرو استفاده كرد. اين سيستم بسيار گران و غير اقتصادي است و از آن استفاده چنداني نمي شود زيرا فشار سوخت را نمي توانيم زياد بالا ببريم لذاست كه سوخت را در يك حلقه به گردش درآورده و علاوه بر كنترل فشار (توسط شيركنترل در مسير برگشت سوخت).

اثر اصطكاك استاتيكي مايع سوخت را خنثي نموده و سوخت مي تواند بدون تاًخير در موقع نياز وارده مشعل شود.

در بعضي موارد سوخت را قبل از گرمكن به مسير برگشت هدايت نموده تا سوختي كه مصرف نميشود گرم نشده و در انرژي صرفه جوئي شود. شكل مدار اين مسير بشكل روبرو مي باشد. كنترل سوخت برگشتي توسط كنترل والو مربوطه صورت مي گيرد كه فرمان اين شير يا از فشار بعد از هيتر صادر مي شود و يا از موقعيت والو اصلي مسير برگشت.

در استفاده از سوخت گازي بخاطر حجم زياد سوخت معمولاً در مسير برگشت از دو كنترل والو به صورت موازي استفاده مي شود.

براي كنترل هوا معمولاً چند مشعل تواماً كنترل مي شوند و كنتر موردي وجود دارد كه تمام مشعلها يك جا كنترل شوند.

البته كنترل تك تك مشعلها حالت خوبي به نظر مي رسد ولي بخاطر مسائل تكنولوژيكي مقرون به صرفه نمي باشد. به جهت اينكه فشار هوا قبل از مشعلها بايستي ثابت باشد (بدون توجه به تعداد آنها) لذا فشار هدر اندازه گيري شده و فرمان لازم را براي دمپرهاي پس از فنها ارسال مي دارد.

2-1-3) كنترل آب تغذيه

هدف از كنترل آب تغذيه تنظيم دبي آب تغذيه بگونه اي مي باشد كه سطح آب درام در تمام شرائط در يك حد مشخصي باقي بماند. يكي از روشها اين است كه فشار درام را اندازه گيري كرده با ست پوينت مقايسه شده و به كنترل والو سرعت پمپ (كوپلينگ هيدروليكي) اعمال شود. از طرفي چون عمل اين كوپلينگ كند است از يك حلقه كنترل سريع در داخل يك حلقه كنترل كند استفاده

ميشود. در وهله اول كه احتياج به دبي آب كم داريم كنترل روي والو انجام مي گيرد و اگر دبي زياد نياز باشد كنترل روي دور پمپ انجام مي شود. براي كنترل بهتر از دو والو موازي استفاده مي شود كه براي درصدي از بار از والو رنج پائين و براي بقيه بار از والو رنج بالا استفاده مي شود. به علت حساسيت و خطاهاي اندازه گيري ،‌سيستم كنترل آب تغذيه را پيچيده ترين حلقه هاي كنترل مي باشد كه معمولاً

از مدار كنترل سه عنصري (سطح درام ،‌ فلوي بخار ، فلوي آب تغذيه)‌ استفاده ميشود.

3-1-3) كنترل درجه حرارت

درجه حرارت بخار خروجي از بلويلر بايستي ثابت باشد شكل عمده ،‌تاًخير موجود در سيستم است. براي اينكه اين تاًخير را كم كنيم درجه حرارت قبل از ********هيتر اندازه گيري مي شود تا تغيير در

درجه حرارت خروجي زودتر حدس زده شود چون امكان دارد بخار هنگام عبور از لوله هاي ********هيتر با دماي متفاوت خارج گردد لذا از دو طرف ********هيت اندازه گيري درجه حرارت انجام مي شود. چون ممكن است كه آب اسپري نتواند درجه حرارت را كنترل كند از سيستم هاي كمكي استفاده مي شود اين سيستم ها عبارتند از G.R.FAN و تغيير زاويه مشعلها كه فقط در بويلرهائي كه مشعلها در گوشه هاي بويلر قرار دارند استفاده مي شود و با تغيير زاويه مشعلها انرژي تشعشعي تغيير داده مي شود.

2-3) كنترل توربين

خروجي كنترل شونده در يك توربين دور آن بوده و ورودي كنترل كننده ميزان دبي بخار ورودي با كيفيت ثابت (درجه حرارت ،‌چگالي ،‌ …) مي باشد. مكانيزم كنترل توربين هيدروليكي است كه روغن آن توسط پمپ تاًمين مي شود. سيستم هاي هيدروليكي مينيمم گير هستند يعني آن سيستم كنترل كه كمترين فشار روغن كنترل را داشته باشد در كنترل گاورنينگ والوها دخالت مي كند.

فرمان والو ورودي توربين از حلقه كنترل هيدروليك صادر مي شود. حلقه كنترل توربين مطابق شكل زير مي باشد. از عوامل مؤثر روي حلقه كنترل فشار قبل از والو مي باشد تا در اثر زياد باز شدن والو افت فشار بيش از حد ايجاد نگردد. سرعت و شتاب توربين بسيار مهم هستند و در حلقه كنترل مؤثر مي باشند (حلقه هاي كنترل سرعت و شتاب). فشار كندانسوز براي توربين محدوديت ايجاد مي كند و در كار آن مؤثر است (حلقه كنترل فشار كندانسوز) كنترل بار از عوامل مهم و مؤثر در كار توربين است. درجه حرارت طبقات آخر توربين LP بخصوص موقعي كه توربين بي بار كار ميكند بسيار بالا مي رود و حتي احتمال ذوب شدن آنها مي رود و بايستي بوسيله سيستم كنترلي بتوان با پاشيدن آب آن را خنك كرد.

3-3) كنترل ژنراتور

خروجــي ژنراتور به عنوان خروجي اصلـي يك نيـروگاه مي باشد بنابراين اصـل كنترل بايد بر اساس پارامترهاي كنترل شونده خروجـي باشند. خروجي متغيـر از يك ژنراتور ، جريان مؤثر آن بوده و خروجي هاي تنظيم شونده ولتاژ فركانس مي باشند. حلقه كنترل AVR (Automatic Voltage Regulator) براي كنترل ژنراتور به كار مي رود. با يك PT ولتاژ اندازه

گيري مي گردد و به جريان تبديل ميشود و بوسيله كنترلر PID به تريستورها داده ميشود كه با تغيير زاويه آتش آنها جريان تحريك تغيير مي كند. همچنين از محدود كننده حد بالا و پائين براي ولتاژ استفاده ميشود. چون پس از ترانس اصلي افت ولتاژ خواهيم داشت جريان عبوري را نيز اندازه گيري كرده و با ولتاژ جمع مي كنند تا اگر جريان زيادي نيز از ژنراتور گرفته شد ولتاژ ثابت بماند.



4 – آشنائي با ساختمان و كاركرد دستگاههاي نشاندهنده داخل اطاق فرمان

در سيستم هاي صنعتي به علت زياد بودن پارامترهاي مختلف كه بر روي ورودي و خروجي يك پروس صنعتي تاًثير مي گذارد و نيز به جهت بهتر كنترل نمودن پروسه اين پارامترها بايد لحظه به لحظه چك و اندازه گيري شود. اين عمل باعث مي شود كه اپراتورهاي بهره برداري هر پروسه با داشتن اطلاعات كافي از قسمتهاي مختلف سيستم در بهره برداري و رفتار سيستم از نظر روند كار و اتفاقات احتمالي در آينده موفق تر باشند. نيروگاههاي بزرگ با قدرتهاي بسيار بالا نيز از اين امر مستثني نمي باشند و پارامترهاي لازم با توجه به اهميت آنها تقسيم بندي مي شوند. اين پارامترها با توجه به ميزان اهميتشان توسط نشاندهنده ها و اندازه گيرهائي با حساسيت و دقت مناسب اندازه گيري و ثبت مي شوند.

در اطاق فرمان هميشه سعي مي شود كليه اطلاعات مربوط به واحد در ديد اپراتورها و مهندسين شيفت قرار داده شوند و با پيشرفتهائي كه امروزه در صنعت برق بوجود آمده حتي سعي شده است كه اطاق فرمان را با يك كامپيوتر كوچك تجهيز نمايند تا امر بهره برداري راحتتر و دقيق تر صورت گيرد. محيط اطاق فرمان بايد بگونه اي طرح شده باشد كه از هرگونه سر و صداهاي اضافي ناشي از تجهيزات محفوظ و ايزوله گردد. اطاق فرمان نيروگاه اصولاً شامل چند قسمت مي باشد كه هر قسمت آن توسط يك يا چند اپراتور قابل كنترل مي باشد و افراد كمكي در صورت بروز حادثه و يا اتفاقي ناگهاني به كمك آنها مي آيند. اين قسمتها عبارتند از :

1- پانل مربوط به بويلر كه شامل ميز فرمان و كنترل پانل است.
2- پانل مربوط به سيكل و ميز فرمان

3- پانل مربوط به توربين و ميز فرمان

4- پانل مربوط به ژنراتور و ميز فرمان

5- پانل مربوط به تاًسيسات (آتش نشاني ، تهويه ، آسانسورها ،‌ قسمت شيمي و هيدروژن پلنت)

6- پانل مربوط به باسبارهاي تغذيه و ترانسهاي تغذيه شبكه و نيروگاه

موارد فوق در اطاق فرمان تعبيه شده اند و هر يك داراي تجهيزاتي هستند كه ذيلاً توضيح داده ميشود. در پشت هر يك از اينها ترمينها و كابلهاي مربوطه قرار دارند. در پشت اطاق فرمان نيز پانلهائي جهت كنترل نيروگاه وجود دارد كه عبارتند از :

1- پانل مربوط به آلارمها و تغذيه آنها

2- پانل مربوط به استارت و استپ و مراحل راه اندازي پمپها و فنها

3- پانل مربوط به سيستم كنترل

4- پانل مربوط به رله و حفاظت و ينترلاكها

بطور كلي تجهيزات به كار برده شده در يك واحد كنترل نيروگاه به سه دسته تقسيم مي شوند ؛ نشاندهنده ها ،‌ ثباتها و كنترل كننده ها . نشاندهنده يا به صورت آلارمي مي باشند يا به صورت عقربه اي . نشاندهنده هاي آلارمي كه جزو سيستم هاي كنترل ترتيبي (ديجيتالي) مي باشند فقط نقاط حساس يك سيستم مورد نظر كه تحت كنترل و اندازه گيري است را نشان مي دهد مانند نقاط حد قبل از تريپ و نقطه تريپ. نشاندهنده هاي عقربه اي پارامترهاي تحت اندازه گيري را لحظه به لحظه نشان مي دهد ولي به علت نداشتن حافظه مقدار لحظه اي را نشان مي دهد. اين نشاندهنده ها از نظر ساختماني داراي يك سيستم قاب گردان و آهن باي دائمي مي باشند كه توسط سيگنالهاي الكتريكي وارده تحريك مي شوند اين نشاندهنده ها يا داراي عقربه هاي با حركت دوراني مي باشند و يا با حركت عمودي در جهت بالا و پائين.

در قديم نشاندهنده ها يا مانومتري بودند يا داراي بوردون و ديافراگم بودند ولي جديداً از نوع الكتريكي استفاده مي شود كه سيگنال آنها mA 20-0 و mA 20-4 و v 5-1 مي باشد و مستقيماً كنترل به اطاق فرمان كشيده شده اند. بعضي از نشاندهنده ها مثل هواي ورودي و خروجي F.D.FAN به صورت مستقيم تا پشت اطاق فرمان آورده شده اند و توسط نشاندهنده هاي ديافراگمي و اهرمي نشان داده ميشوند. لازم به ذكر است كه اين نوع نشاندهنده ها را آنالوگي يا پيوسته مي گويند و نوع ديگري از اين نشاندهنده ها كه به صورت عددي پارامترها را نشان ميدهند را ديجيتالي يا ناپيوسته گويند.

ثباتها نيز به دو دسته آنالوگ و ديجيتال تقسيم مي شوند. ثباتهاي آنالوگ علاوه بر نشان دادن مقادير در هر لحظه مقادير اندازه گيري شده را بر روي كاغذهاي متحرك نسبت به زمان ثبت ميكند اين نوع ثبات مقادير لحظه به لحظه و ثانيه به ثانيه را بر روي كاغذ ثبت مي كند و اپراتور ميتواند شرائط پارامترها را قبل از وقوع تريپ ملاحظه كند. اين نوع ثباتها بيشتر براي اندزه گيري پارامترهاي مهم بكار برده مي شوند. سيگنالهاي محرك اين ثباتها در نيروگاههاي قديمي نيوماتيكي و در نيروگاههاي جديد الكتريكي مي باشند.

ثباتهاي ديجيتال مقادير اندازه گيري شده توسط دستگاههاي اندازه گير را به صورت ناپيوسته بر روي صفحات مدرج شده بر حسب زمان ثبت مي كند. اين ثباتها در هر لحظه يكي از پارامترهاي اندازه گيري شده را ثبت مي كند. در يك دستگاه ثبات معمولاً بين 10 تا 15 نقطه ثبت مي شود به طوريكه فاصله زماني اولين نقطه تا نقطه دوم 5 تا 15 ثانيه طول مي كشد در اين فاصله نقاط ديگر ثبت مي شود.

در اطاق فرمان اپراتور فقط توسط يك سري كنترلرهاست كه مي تواند فرماني را به سيستم اعمل كند و يا توسط آنها كنترل سيستم را بر روي دست و يا اتومات قرار دهد از جمله آنها سيستم Auto/Hand است كه داراي يك سلكتور مربوط به انتخاب دست يا اتومات است و يك سلكتور جهت انتخاب سيگنال اندازه گيري شده و يا خطا (DEV) و يا موقعيت (POS) بكار برده شده است. لازم است زمانيكه سيستم بر روي دست است فقط از دستي پتاسيومتر مربوط به سيستم دستي استفاده شود و زمانيكه سيستم بر روي اتومات است از طريق ست پوينت و يا باياس به سيستم كنترل فرمان داده شود زيرا زمانيكه سيستم روي اتومات است فرمان از طريق سيستم كنترل اعمال ميشود. نكته اي كه لازم تذكر داده شود اينست كه در لحظه انتقال سلكتور از دست به اتومات بايد ابتدا خطا را چك كرد اگر مقدار آن صفر شد يعني عقربه اندازه گيري Meas و Pos مقابل هم قرار داشتند مجاز به انجام اين عمل هستيم. انواع اين كنترلرها عبارتند از : نيوماتيكي ،‌ الكترونيكي پتانسيومتري و الكترونيكي پوش باتوني.

در قديم كليدها مكانيكي بودند ولي امروزه ديگر از كليدها و پوش باتونهاي الكتريكي استفاده ميشود. پوش باتون خود داراي لامپ نشاندهنده موقعيت است كه معمولاً از رنگ قرمز براي استپ و از رنگ سبز براي استارت استفاده ميشود و بين اين دو حالت را به رنگ زرد يا نارنجي نشان ميدهند، اين رنگ نشاندهنده توقف مراحل عمليات ترتيبي يك سيستم. مثلاً براي استارت فيد پمپ اگر يكي از اين مراحل دچار نقص شود با روشن شدن اين رنگ اپراتور متوجه بوجود آمدت عيب در يكي از مراحل ترتيبي استارت پمپ مي شود.

در كليه نيروگاهها اخطارهائي جهت اطلاع اپراتورها بكار برده مي شود تا قبل از وقوع هر نوع حادثه اي به رفع عيب يا نواقص ايجاد شده بپردازند. لذا براي اينكار از بوق و لامپ استفاده ميشود. از بوق اخطار معمولاً براي تريپ و از زنگ و لامپ براي آلارم معمولي استفاده ميشود. معمولاً در روي ميزفرمان توسط يك كليد مي توان كليد لامپها را تست نمود و از صحت آنها اطمينان حاصل نمود و همچنين توسط يك پوش باتون مي توان لامپ آلارم را ثابت يا ري ست كرد.

Mohamad
03-25-2011, 04:40 AM
1-4) تجهيزات اطاق فرمان قسمت بويلر

سيستم بويلر به لحاظ اهميت متنوع بودن ورودي و خروجيهاي آن داراي نشاندهنده هاي گوناگون جهت قرائت و ثبت پارامترهاي مختلف مي باشد. در بعضي موارد كه براي اندازه گيري پارامترهاي مختلف از چندين نشاندهنده از انواع مختلف استفاده ميشود به اين علت است كه بعضي از اين پارامترها بايد تغييراتش خيلي سريع توسط اپراتور تشخيص داده شود مثلاً تغييرات درجه حرارت ********هيتر علاوه بر اينكه توسط ثبات ثبت مي شود توسط نشاندهنده عقربه اي قابل قرائت مي باشد.

قسمتهاي مختلف از يك بويلر كه پارامترهاي آن مورد توجه مي باشند عبارتند از :

1- سيستمهاي اندازه گيري در مسير سوخت

2- سيستمهاي اندازه گيري در مسير هوا

3- سيستمهاي اندازه گيري در مسير آب تغذيه

4- سيستمهاي اندازه گيري در مسير بخار خروجي


سيستم هاي به كار برده شده در مسير سوخت عبارتند از : نشاندهنده هاي عقربه اي براي قرائت فشار سوخت گازوئيل در مسير مشعلها ،‌ نشاندهنده هاي فشار هدر سوخت مازوت ،‌فشار بخار كمكي ،‌ فشار سوخت مازوت در سر مشعلها ،‌ دبي مازوت ،‌ اندازه گيري فشار و دبي گاز مصرفي.

پارامترهاي اندازه گيري شده در مسير هواي ورودي به بويلر عبارتند از : درجه حرارت هواي ورودي و خروجي از ايرپري هيترها و ژونگستروم ، دبي هواي ورودي ، اختلاف فشار بين كانال هوا و كوره ،‌ آمپر موتورهاي الكتريكي.

در مسير آب ورودي و بخار خروجي به علت اهميت پارمترها معمولاً‌از ثباتها استفاده ميشود كه علاوه بر نشان دادن مقادير اندازه گيري شده مقدار آنها را نيز در هر لحظه به صورت آنالوگ ثبت مي نمايد. نقاط اندازه گيري شده توسط اين سيستم عبارتند از :‌ فشار درام بويلر ،‌ سطح آب درام ،‌دبي بخار ********هيت ،‌فلوي آب تغذيه ورودي ،‌ دماي ********هيت و ريهيت . لازم به ذكر است كه مقادير اندازه گيري شده فشار هواي ورودي و دود خروجي بويلر توسط يك سري اندازه گير مانومتري صورت مي گيرد اين نشاندهنده ها معمولاً‌ به علت شكل ساختماني خود داراي عقربه هاي بزرگتري نسبت به نوع مشابه خود كه از سيگنال الكتريكي به عنوان محرك استفاده مي كنند،‌ ميباشند. نقاط اندازه گيري شده توسط اين سيستم عبارتند از : فشار هواي خروجي از f.d.fan ، فشار هواي ورودي به ژونگستروم ، فشار هواي كانال : فشار دود خروجي از كوره ،‌ فشار دود ورودي و خروجي از ژونگستروم.

نفاطي كه توسط ثباتها اندازه گيري و ثبت مي شوند عبارتند از :

1- دماي هواي ورودي و خروجي از ايرپري هيترها و ژونگستروم

2- فلوي دود ورودي به اكونومايزر

3- دبي دود ورودي به ژونگستروم و خروجي از آن

4- دماي آب خروجي از اكونومايزر

5- دماي آب ورودي به دي ********هيتر

6- دماي بخار ********هيتر خروجي از بويلر

7- دماي بخار ريهيت ورودي و خروجي

2-4) تجهيزات اطاق فرمان قسمت توربين

هر توربيني داراي يك سيستم روغنكاري است و داراي تجهيزاتي به قرار زير است.

- پوش باتون استارت و استپ موتور پمپ كمكي روغن (ac) و نشاندهنده آمپر آن.

- پوش باتون استارت و استپ موتور ترنينگير و آمپرمتر مربوطه

- پوش باتون استارت و استپ پمپ روغن اضطراري dc و آمپرمتر مربوطه

هر كدام از موارد بالا داراي يك نشاندهنده فشار و روغن نيز مي باشند. ديگر نشاندهنده هاي توربين و تجهيزات آنها ,

- پوش باتون استارت و استپ وكيوم پمپ و آمپرمتر و فشارسنج مربوطه

- موتور سانتريفيوژ روغن براي تصفيه روغن

- موتور فنهاي مربوط به گلندكندانسوز جهت تخليه بخار گلندها

- پوش باتونهاي مربوط به تروتل والو جهت افزايش و كاهش بار و فشارسنج مربوطه

- پوش باتونهاي اسپيد چنجر و فشارسنج مربوطه

- پوش باتون مربوط به لود ليميت و فشار روغن آن

- كنترل والو درين توربين

- نشاندهنده موقعيت تروتل والو

- نشاندهنده موقعيت گاورنيگ والوها

- پوش باتنهاي مربوط به تست تروتل والو و گاونيگ والو

- ركورد و نشاندهنده خلاء‌ كندانسوز

- ركورد مربوط به دماي روغن ياتاقانها و فشار روغن آنها

- ركورد مربوط به دماي بخار و پوسته توربين

- ركورد مربوط به ارتعاشات و ديفرانسيل اگسپانشن

- نشاندهنده سطح تانك روغن

- نشاندهنده فشار و دبي لايواستيم

- پوش باتونهاي مربوط به تريب اضطراري توربين


1-2-4) تجهيزات سيكل

سه عدد فيدپمپ كه مي توانند آب را از ديارتور به طرف هيترهاي فشار قوي پمپ كنند و معمولاً يكي از آنها به صورت رزور مي باشد كه تجهيزات آنها در اطاق فرمان عبارتند از :

- پوش باتونهاي راه اندازي پمپها و توقف آنها و آمپرمترهاي مربوطه

- لامپ نشاندهنده براي مي نيمم فلو

- فلومتر دبي آب خروجي از هر فيدپمپ

- پوش باتونهاي مربوط به پمپهاي روغن فيدپمپها

- ركورد مربوط به دبي خروجي از هر سه فيدپمپ

- كليدهاي كنترل كوپلينگهاي هيدروليكي فيدپمپها

- نشاندهنده سطح آب دياراتور

- كنترل والو مربوط به آب دياراتور

كندانسور نيز يكي از اجزاء‌ سيكل نيروگاه مي باشد كه داراي تجهيزات زير است :

- اجكتور يا پمپ خلاء براي ايجاد خلاء‌ در كندانسور

- نشاندهنده خلاء‌ كندانسوز و ركورد آن

- كنترل والو مربوط به سطح آب چاهك كندانسور

- پوش باتونهاي اكستراكشن پمپهاي كندانسور

- پوش باتونهاي استارت و استپ cwp

- والوهاي موتوري مربوط به بخار اكستراكشن توربين براي هر هيتر

- كنترل والو مربوط به آب مي نيمم فلوي اكستراكشن

- نشاندهنده دبي آب اكستراكشن

- پوش باتون مربوط به باي پاس هيترهاي فشار قوي

- نشاندهنده دماي آب ورودي و خروجي از هيترها

بعضي از نيروگاهها كه داراي برج خنك كن تر مي باشند داراي يك سري فنهائي براي خنك كردن آب مي باشند كه هر يك داراي تجهيزات زير هستند :

- پوش باتونهاي استارت و استپ فنها

- آمپرمترهاي مربوط به موتور فنها


3-4) تجهيزات اطاق فرمان قسمت الكتريك

در مجموعه تجيهزات اطاق فرمان در كنار پانلها و ميزهاي توربين و بويلر جايگاهي هم براي اعمال كنترل روي تجهيزات الكتريكي در نظر گرفته شده است تا از اين طريق بتوان يك حالت كنترل مركزي براي قسمت الكتريك ايجاد كرد. تجيهزاتي كه در اين زمينه در اكثر اطاقهاي فرمان نيروگاهها بكار مي روند در دو قسمت ميز و پانل فرمان الكتريك تقسيم بندي مي شوند. پانلهاي الكتريكي كه اسيادو هستند بر روي آنها تجهيزات عامل كنترل توسط اپراتور نصب شده اند. در محل پانل مي توان شينهاي تغذيه كننده تجهيزات الكتريكي مانند موتورها و ديگر مصرف كننده كه به طور شماتيك و تك خطي رسم شده اند را ديد ، اين شينها كه به رنگهاي مختلفي ترسيم شده اند بيانگر سطوح ولتاژ متفاوت و كاربردهاي مختلف هستند كه عبارتند از شينهاي ولتاژ متوسط (مصرف موتورهاي پرقدرت) ،‌ شينهاي فشار ضعيف ، شينهاي مصارف داخلي و عمومي ، شنهاي رزرو و باطريخانه dc. همچنين در اين ترسيم شماتيك ترانسهاي مربوطه و تغذيه آنها و نوع اتصال آنها (ستاره يا مثلث) مشخص شده اند. اين پانل معمولاً مانند پانلهاي كنترلي پستها طراحي مي شود ،‌به اين صورت كه در مسير ورودي شينها و ورودي و خروجي ترانسها كليدهائي قرار داده شده است كه به وسيله آنها ديژنكتورهاي مربوطه (كليدهاي قدرت) را مي توان قطع و وصل نمود ،‌چگونگي حالت اين كليدها توسط لامپهاي نشاندهنده در كنار كليدها مشخص مي باشد از آنجائيكه اين كليدها هرگز نبايد بدون دليل قطع و وصل شوند (چون ممكن است باعث خساراتي گردد) اغلب از كليدهاي قفل بند و يا در بعضي از نيروگاهها از كلاج استفاده شده است تا از قطع و وصل اشتباهي جلوگيري شود ،‌ اين تجهيزات نيز در كنار كليدها نصب شده است.

در قسمت بالائي پانل براي آگاهي اپراتور از اتفاقات ناگهاني و خطرناك از يك سري آلارمهاي صوتي و تصويري استفاده شده است و همچنين در اين پانلها تجيهزاتي مانند نشاندهنده هاي ولتاژ ،‌ جريان در نقاط مهم ،‌ فركانس و ضريب قدرت نصب شده است. براي ثبت مقادير فركانس و يا توان اكتيو و راكتيو و يا درجه حرارت نقاط مختلف ژنراتور و فشار و درجه حرارت هيدروژن خنك كن ژنراتور از يك سري ثباتهائي استفاده شده است كه اغلب روي اين پانل نصب شده اند. همچنين در بعضي از نيروگاهها تجهيزات شيگنالينگ نيز در اين پانلها نصب شده اند و نيز پوش باتونهاي مربوطه به تست.

در قسمت ميز الكتريك تجهيزات را مي توان به شرح زير نام برد :

- كليدهاي كوپلاژ : اين كليد فرمان روي ديژنكتور كوپلاژ با شبكه را اعمال مي كند و وضعيت آمادگي كليدهاي كوپلاژ توسط يك لامپ كه در كنار كليد فرمان نصب شده است مشخص مي شود.

- سيستم سنكرونيزاسيون يا سنكروسكوپ :‌ از اين سيستم در هنگام پارالل كردن ژنراتور با شبكه براي نشان دادن همزماني و هم پتانسيل بودن فازهاي خروجي ژنراتور با شبكه استفاده ميشود.

- اسپيدچنجر : اين كليد علاوه بر پانل توربين روي پانل الكتريك نيز نصب شده است تا اپراتور به راحتي فركانس ژنراتور را با فركانس شبكه در موقع پارالل بتواند يكسان نمايد.

- كليد تحريك : كليد تحريك قبل از پارلل كردن جهت وصل جريان تحريك و نيز قطع جريان تحريك در هنگام توقف واحد مورد استفاده قرار مي گيرد.

- كليد تنظيم جريان تحريك : اين كليد براي تغيير جريان تحريك و در نتيجه تغيير بار راكتيو مصرفي و يا توليدي انجام وظيفه مي كند و فرمان روي زاويه آتش تريستورها مي برد و در صورت تحريك ديناميكي ژنراتور جريان تحريك را كنترل مي كند.

- كليد تيپ چنجر : توسط اين كليد ولتاژ خروجي ژنراتور را از طريق خروجي ترانسفورماتور اصلي در زمان پارالل با شبكه يكسان مي نمايد.

- نشاندهنده هاي بارهاي اكتيو و راكتيو

- نشاندهنده هاي جريان و ولتاژ تحريك ژنراتور

- نشاندهنده هاي ولتاژ و جريان شينهاي مصرفي نيروگاه.

Mohamad
03-25-2011, 04:41 AM
بهره برداری از نیروگاه بخار (4)


5- روشهاي راه اندازي واحد

در زمان راه اندازي واحد مراحل استارت و گرم كردن اجزاء‌قسمتهاي مختلف بايستي طوي با هم همزمان انجام شوند تا واحد بتواند به آرامي در مدار قرار گيرد. براي پيشگيري از بروز مشكلات در راه اندازي و بدست آوردن راندمان بهتر داشتن اطلاعات دقيق از تمام قسمتها اجتناب ناپذير است.

درجه حرارت بيش از حد مجاز باعث ميشود كه درجه حرارت پوسته توربين بالا رفته و در اثر تنش حرارتي حاصله در آن تغيير شكل ايجاد شود بنابراين بسته به شرائط طراحي واحد دستور العملهاي بهره برداري ويژه اي براي بويلر ، توربين ، ژنراتور و غيره تدوين شده است . در اين دستورالعملها ترتيب انجام مراحل مختلف راه اندازي و طريقه گرم كردن تجهيزات به طور دقيق نوشته شده است.


1-5)‌ راه اندازي واحد از حالت سرد

زماني به راه اندازي كلمه سرد اضافه ميشود كه واحد براي مدت زيادي خوابيده بوده است و درجه حرارت تمام قسمتها بسيار كم باشد و درام فشار نداشته باشد. بنابراين براي گرم كردن پيكره سيستم زمان طولاني لازم است تا درجه حرارت مطلوب بدست آيد. قبل از راه اندازي بايستي تستهائي و بازرسهائي انجام شود كه از آن جمله اند :

1- موجودي آب لازم براي واحد و احتمال اضافه كردن آن به تانك ذخيره

2- موجودي سوخت در تانكهاي ذخيره

3- تنظيم بودن سيستم اتمايزينگ سوخت

4- حاضر بودن تجهيزات بويلر و بويلر كمكي براي توليد بخار براي مصارف واحد در راه اندازي

5- آماده بكار بودن و در سرويس قرار داشتن اندازه گيرها

6- تنظيم بودن كليه والوهاي اطمينان

7- سطح روغن در تانك روغن

8- عدم وجود قطعي در مدارات الكتريكي

9- تست و آزمايش كليه والوها و دمپرها ،‌ كنترل از راه دور

10- آماده كردن مدارهاي قدرت جهت پارالل كردن واحد

11- پمپهاي راه اندازي و رزرو اضطراري روغن توربين را آماده و سيستم استارت اتوماتيكي پمپهاي روغن توربين را كه در موقع افت فشار در سرويس قرار مي گيرند ،‌تست مي شوند.

12- استاپ والوها ،‌گاورنيگ والوها و سيستم هاي حفاظت توربين تست مي شوند.

13- بازرسي از كليه موارد ايمني از جمله وجود و مسائل ضد حريق و وضعيت نرمال روشنائي

پس از انجام بازرسي هاي لازم واحد براي تغذيه آب و تغذيه بخار جهت مصارف داخلي آماده ميگردد. – مصارف داخلي عبارتند از گلندهاي توربين ، اجكتورها ،‌ دياراتور ،‌ ايرپري هيترها و تجهيزات سوخت رساني .- سپس كندانسور و دياراتور با آب بدون يون از طريق تانك ذخيره پر مي شوند. سيستم آب خنك كن در سرويس قرار ميگيرد ، هيترهاي فشار ضعيف با ماگزيمم فلوي آب كندانسور در سرويس قرار مي گيرند. پس از آن اجكتورهاي راه اندازي اصلي و گلند كندانسور و مسير آب تغذيه به هيترهاي فشار قوي آماده شده و يكي از فيدپمپها استارت مي گردد و بدين ترتيب بويلر آبگيري مي شود. پس از روشن كردن فيدپمپها ونتهاي هواي خط تغذيه را باز كرده و تا پر شدن سيستم اين كار بايستي با دبي كم انجام شود تا از ضربه قوچ جلوگيري شود. خط تغذيه هنگامي پر شده است كه آب به طور مداوم از ونتها جريان يابد.هنگام پركردن درام از آب بايستي به نكات زير توجه كرد :

1- اختلاف درجه حرارت بين آب ورودي و بدنه درام

2- كنترل سطح آب درام

3- هنگاميك سطح آب به مقدار راه اندازي رسيد بايستي آبگيري را متوقف نمود

4- از مسدود نبودن بلورانهاي بويلر بايستي مطمئن بود كه اينكار با مقداري درين كردن آب چك مي شود.

در بويلرهاي بدون درام ونتهاي بويلر زير نظر گرفته مي شود و آنها را به ترتيب بعد از آنكه از آنها به طور قطعي آب خارج گرديد ،‌ مي بندند. معمولاً‌ پس از پر شدن بويلر عمل هواگيري را براي مدت كوتاهي تكرار مي كنند. هنگاميكه سطح آب در استارت آپ وسل ظاهر گرديد و در عين حال شيرهاي كنترل تخليه آن به استارت آپ فلاش تانك در همان بسته نباشد بويلر آبگيري شده است. در اين لحظه تغذيه آب به بويلر ممكن است قطع گردد. در صورتيكه بخواهيم بويلر را تا حد معيني پر كنيم مي تواني اين عمل را به صورتيكه در بالا توضيح داده شد انجام دهيم با اين تفاوت كه ونتهائي از بويلر را در سطح مورد نظر (اكونومايزر يا اواپراتور) را باز گذاشته و هنگاميكه جريان آب مداوم از آنها جاري شد بويلر تا آن سطح پر شده است. همزمان با پر كردن بويلر توسط آب ،‌خط تغذيه بخار براي گرم كردن درام آماده مي شود اين كار 10 تا 15 دقيقه قبل از روشن كردن مشعلها انجام ميشود. بخار گرم كن درام از منبع خارجي تاًمين مي گردد كه عبارت از واحدهاي در حال كار يا بويلر كمكي. براي آماده كردن سيستم احتراق ابتدا مسير دود و هوا براي پرژ بويلر آماده مي شود براي اينكار ژونگستروم و f.d.fan ها (در صورت وجود i.d.fan ) در سرويس قرار ميگيرند و محفظه كوره به مدت 10 دقيقه در مسير حريان هوا قرار مي گيرد.

براي آماده كردن مسير سوخت به مشعلها والوهاي مسير دي سيركوله را باز كرده و والو روي مسير اصلي ار حدوداً 20% و والو مسير برگشت 100% باز مي شود. با تغيير حهت حركت سوخت لوله هاي مشعلها را گرم و توسط كنترل والو فشار سوخت قبل از مشعلها تنظيم ميشود. براي آماده كردن يك مشعل ابتدا قطعات آنرا چك كرده و پس از اطمينان از سالم بودن آنها كيفيت اتميزه كردن و ظرفيت و زاويه مخروط آن تست مي گردد. روشن كردن بويلر با روشن كردن مشعلها از اولين آنها با سوخت راه انداز آغاز مي شود كه مي تواند به صورت جفت مشعل يا تك تك ادامه يابد.

با توجه به دستور العمل راه اندازي و منحني هاي بهره برداري مربوط به هر نيروگاه در حين انجام راه اندازي بويلر كارهاي مربوط به آماده سازي توربين نيز انجام ميشود. ابتدا سيستم روغنكاري توربين در سرويس قرار ميگيرد. درجه حرارت روغن براي سيستم روغنكاري ياتاقانها بايستي بين حدود مجاز خود باشد. پس از كنترل فشار روغن و اطمينان از رسيدن روغن به ياتاقانها ترنينگير در سرويس قرار داده ميشود. بعد از اطمينان از كار نرمال ترنينگير سيستم گاورنيگ و حفاظت توربين آماده و در سرويس قرار ميگيرد و سيستم محدود كننده توان (لود ليميت) كنترل ميشود. پس از در سرويس قرار گرفتن سيستم نظارت توربين (********وايزري) و تست حفاظتهاي توربين بخار به گلندهاي توربين فرستاده ميشود. سپس سيستم هاي گلندسيل ،‌گلندكندانسور ،‌ هيترهاي سيكل ،‌ مسيرهاي راه اندازي لوله هاي بخار اصلي و بخار ريهيت آماده به كار مي شوند. كليه درينهاي مسير بخار اصلي و ريهيت و زيركشهاي توربين باز مي گردند و والو بخار اصلي شده پس از رسيدن بخار به شرائط مجاز مي توان توربين را دور داد. قبل از دور دادن توربين موارد زير چك مي شود :

1- خلاء كندانسور

2- خمش روتور

3- اختلاف فشار روغن سيل ژنراتور و هيدروژن

4- درجه حرارت روغن توربين بعد از كولرها

5- مقادير انبساط نسبي در حد مجاز باشد.

پس از ثابت شدن شرائط فوق مي توان روتور توربين را بوسيله بخار به گردش درآورد و البته پس از رسيدن دور به حد معين از درگير نبودن ترنينگير اطمينان حاصل نمود. از اين به بعد بايستي كاملاً طبق منحني هاي بهره برداري عمل كرد و در دورهائي كه از طرف سازنده توصيه شده اضافه كردن دور را متوقف نمود و كليه شرائط توربين چك و سپس دور اضافه شود. پمپ اصلي روغن در دور تعيين شده بايستي در سرويس قرار گيرد و دقت نمود در هنگام دور دادن از دورهاي بحراني به سرعت عبور كرد تا از لرزش سيستم جلوگيري شود. در حين دور دادن موارد زير به طور دائم چك و كنترل مي شوند :

1- لرزش ياتاقانها

2- انبساط پوسته توربين

3- درجه حرارت فلز ********هيترها

4- كيفيت احتراق در كوره

5- سطح آب در كندانسور ،‌ هيترها ،‌ درام و دياراتور

6- فشار روغن ياتاقانها و روغن كنترل و هيدروليك توربين

7- ازدياد طول نسبي روتور

8- درجه حرارت فلز توربين و لوله هاي بخار

9- حركت محوري روتور

10- انبساط لوله هاي ديواره اي بويلر

11- اختلاف فشار روغن سيل و هيدروژن

12- درجه حرارت بابيت ياتاقانها


2-5) راه اندازي واحد از حالت گرم

هنگاميكه درجه حرارت پوسته توربين بين 150 تا 200 درجه سانتيگراد باشد واحد گرم تلقي ميشود. در اين نوع راه اندازي سيستم ريهيت و قسمتهاي ورودي بخار به توربين گرم مي شوند. عمليات مقدماتي مانند راه اندازي سرد مي باشد با اين تفاوت كه هنگام آماده نمودن مسيرهاي بخار اصلي ، استپ والوهاي توربين ، والوهاي اصلي بخار و باي پاسهاي آنها ، والوهاي درين ********هيترها ، والوهاي سرريز اضطراري درام و والوهاي مسير ونت بعد از ********هيترها بسته نگاه داشته مي شوند و درام را تا سطح راه اندازي آبگيري مي كنند. در بويلرهاي بدون درام (وانس ترو) قبل از روشن كردن اولين مشعل هر گونه بخار جمع شده در اكونومايزر بايد خارج گردد. بدين دليل اكونومايزر بايد بوسيله فيدواتر پرژ شود و اين عمل بايد آنقدر تكرار گردد تا مقدار جريان آب تغذيه بعد از فيدپمپ برابر با جريان آبي كه از اواپراتور عبور مي كند ،‌ بشود بعد از آنكه بخار اكونومايزر بوسيله فيدواتر تخليه شد درجه حرارت فيدواتر بعد از اكونومايزر بايد كمتر از درجه حرارت اشباع باشد. قبل از روشن كردن مشعلها درينهاي ********هيتر باز مي شوند و تا افت فشار درام ادامه مي يابد.

بويلر را مانند حالت سرد روشن كرده و همزمان با روشن كردن مشعلها سيستم گرمكن درام در سرويس قرار داده ميشود و در صورت وجود باي پاس (خط برو) پس ار روشن كردن درمين مشعل باي پاس فشار قوي بازد شده و فشار آن توسط ميزان سوخت و درجه حرارت بخار كنترل ميگردد. عمليات مقدماتي براي راه اندازي توربين مانند راه اندازي سرد مي باشد بااين تفاوت كه لوله هاي بخار اصلي و والوها كمي سريعتر گرم شده ،‌و مدت زمان كمتري براي گرم كردن سيستم ريهيت و تست ورودي بخار صرف مي شود. در راه اندازي گرم افزايش دور روتور بوسيله عبور بخار از باي پاس والوهاي اصلي انجام مي گيرد و در دورهاي پائين چند دقيقه تاًمل كافي است و رسيدن به دور نامي كمتر از 10 دقيقه به طول مي انجامد ولي بايستي كليه شرائط توربين و بخار طبق منحني هاي بهره برداري بوده و مطابق آنها دور دادن و بارگيري انجام شود.

3-5) راه اندازي داغ

هنگاميكه درجه حرارت پوسته توربين بين 300 تا 400 درجه سانتيگراد باشد و يا بويلر و توربين تريپ اضطراري داده شده باشند واحد داغ تلقي مي شود. در اين نوع راه اندازي احتياجي به گرم كردن مسير ريهيت و درام نمي باشد. پس از بررسي علل و رفع اشكال ايجاد شده ،‌ بويلر براي روشن شدن آماده مي شود. براي اينكار ژونگستروم و f.d.fanها در صورتيكه در سرويس نباشند روشن خواهند شد. حدود 10 دقيقه مسير دود و هوا پرژ شده و سيستم سوخت رساني به بويلر آماده ميشود. فيدپمپ استارت مي گردد و درام را تا سطح راه اندازي آبگيري مي نمايند.

قبل از روشن كردن مشعلها درينهاي ********هيترها به مدت چند دقيقه اي باز خواهند ماند. وقتي خلاء‌ كندانسور به حد مجاز رسيد بويلر راه اندازي مي شود و به گلندهاي توربين فشار قوي و فشار متوسط بخار رسانده ميشود تا انبساط نسبي روتور به اندازه مثبت برسد. بوسيله اسپري آب در دي ********هيترها درجه حرارت بخار تنظيم مي گردد. دور دادن و بارگيري از واحد مانند راه اندازي سرد طبق منحني هاي راه اندازي و با توجه به شرائط توربين انجام مي گيرد. در اين نوع راه اندازي در دروهاي پائين تقريباً توقفي نداشته و دور خيلي سريع به دور نامي رسانده مي شود و بار اوليه اي كه از واحد گرفته مي شود بيشتر از راه اندازي سرد مي باشد.

همانطور كه قبلاً گفته شد راه انداز واحد بايستي مطابق دستور العمل خاص واحد و منحني هاي ارائه شده از طرف شركت سازنده صورت گيرد البته هميشه نمي توان دقيقاً طبق اين منحني ها پيش رفت ولي بايستي دقت شود سيستم در سمتي پيش رود كه اپراتور مطمئن باشد قادر به كنترل واحد مي باشد.



6 – شرائط پارلل كردن واحد و عمليات بعد از آن

ژنراتور از دو قسمت اساسي تشكيل شده است ، قسمت ساكن (استاتور)‌و قسمت گردان (روتور). توسط توربين به روتور ژنراتور انرژي مكانيكي منتقل ميشود و قسمت اعظم اين انرژي مكانيكي به انرژي الكتريكي تبديل ميشود. روتور بوسيله جريان مستقيم (dc) تغذيه مي شود و جريان متناوب (ac) از سيم پيچ استاتور گرفته ميشود. ولتاژ مستقيم بوسيله يك مدار فرعي به روتور داده مي شود كه در بعضي از نيروگاهها به نام فيلدفلاشينگ مصطلح مي باشد. اين مدار فقط در زمان راه اندازي كه ژنراتور ولتاژي ندارد مورد استفاده قرار مي گيرد و پس از آنكه در خروجي ژنراتور ولتاژ ac توليد شد مدار فرعي فوق توسط كليد مربوطه قطع و ولتاژ تحريك از مسير اصلي آن تاُمين ميگردد. از طريق مدار فرعي ولتاژ خروجي ژنراتور تا حدود 30% مقدار نامي آن مي رسد سپس ولتاژ خروجي ژنراتور از مسير ترانس تحريك به يكسو كننده ها داده مي شود و ولتاژ خروجي ژنراتور تا حدود 70% مقدار نامي آن مي رسد و سپس مدار فرعي قطع مي شود و تحريك ژنراتور تنها از طريق ترانس تحريك تاًمين مي گردد.

ولتاژ خروجي ژنراتور بوسيله ترانس تحريك با ست؟ تبديل معين به ورودي رگولاتور (تنظيم كننده ولتاژ) و پس از آن به يكسو كننده ها داده ميشود تا به ولتاژ مستقيم dc تبديل شود. ولتاژ dc از خروجي يكسو كننده ها به دو باس مثبت و منفي رفته و پس از عبور از كليد قطع و وصل (بريكر) از طريق زغالها به روتور ژنراتور داده مي شود. شرائط وصل اين كليد به شرح زير مي باشد :

1- هيچگونه آلارمي و اشكالي در سيستم تحريم وجود نداشته باشد.

2- تنظيم كننده ولتاژ روي اتومات باشد.

3- شينهاي خروجي ژنراتور زمين نشده باشند.

4- درجه خلوص هيدروژن بالا باشد و به حداقل نرسيده باشد.

5- اختلاف فشار روغن سيل هيدروژن و گاز هيدروژن از حداقل كمتر نباشد.

6- فشار گاز هيدروژن از حد مجاز بيشتر نباشد

7- سطح آب خالص در تانك انبساط از حداقل بيشتر باشد.

8- كنداكتيويته آب خالص ژنراتور حداقل باشد.


ولتاژ خروجي ژنراتور پس از عبور از ترانس تحريك وارد رگولاتور ولتاژ يا avr مي گردد