سيد مسعود علويان صدر؛ معاون حفظ و احياي آثار تاريخي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در گفت‌وگو با خبرنگار جامعه فارس با اشاره به اينكه ايران هر سال دو سهميه ثبت ميراث فرهنگي در يونسكو دارد، گفت: در سي‌وپنجمين اجلاس يونسكو يك اثر ميراث طبيعي و يك اثر غيرمنقول از ايران به ثبت جهاني خواهد رسيد.

وي با بيان اينكه در اين اجلاس قرار است 42 اثر طبيعي و تاريخي از 40 كشور جهان براي ثبت در فهرست ميراث جهاني مورد بررسي قرار گيرند، اظهار داشت: ايران براي نخستين بار پرونده يك اثر ميراث طبيعي كه همان "جنگل‌هاي حرا " است را براي ثبت جهاني به يونسكو ارسال كرده است. اثر غيرمنقولي هم كه معرفي شده است پرونده "باغات ايراني " است.

معاون حفظ و احياي آثار تاريخي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با بيان اينكه تهيه پرونده "باغات ايراني " و "جنگل‌هاي حرا " حدود يك سال و نيم زمان برده است،‌ گفت: در پرونده ثبت جهاني "باغات ايراني " 9 باغ از 7 استان كشور معرفي شده است كه شامل باغ ارم شيراز، باغ عباس‌آباد بهشهر، باغ فين كاشان،‌ باغ چهلستون اصفهان، باغ شاهزاده ماهان كرمان، باغ پاسارگاد، باغ پهلوان‌پور يزد، باغ دولت‌آباد يزد و باغ اكبريه بيرجند است.

علويان صدر افزود: در سي‌وپنجمين اجلاس يونسكو در بخش آثار تاريخي كشورهايي مانند بحرين، باربادوس، كلمبيا، چين، اسپانيا، اكراين، امارات، ژاپن، ويتنام، ايتاليا و عربستان و در بخش آثار طبيعي كشورهايي مانند استراليا، چين، هند، آلمان، ژاپن، ويتنام و كنيا پرونده‌ آثار خود را براي بررسي ارائه كرده‌اند.

معاون حفظ و احياي آثار تاريخي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كه امروز ايران را به مقصد پاريس ترك كرد نمايندگان ايران را كه در اين اجلاس حضور مي‌يابند روح‌الله احمد زاده؛ رئيس سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري، حسن طالبيان؛ مدير تدوين پرونده باغات ايراني و يدالله پرمون؛ مشاور در امور بين‌الملل و ثبت جهاني سازمان ميراث‌فرهنگي عنوان كرد.

به گزارش خبرگزاري فارس، پيش از اين قرار بود سي‌وپنجمين اجلاس يونسكو در بحرين برگزار شود كه با توجه به وضعيت فعلي حاكم بر اين كشور مقرر شد در مقر اصلي يونسكو در پاريس اين اجلاس برگزار شود.

در حالي پرونده "باغات ايراني " به عنوان سيزدهمين اثر ميراث فرهنگي كشور به ثبت جهاني خواهد رسيد كه 12 اثر ثبت‌شده قبلي از كشورمان شامل تخت‌جمشيد،‌ چغازنبيل،‌ ميدان نقش جهان، تخت سليمان،‌ پاسارگاد، ارگ‌بم، سنگ‌ نوشته بيستون، گنبد سلطانيه ، مجموعه كليساي سنت استپانوس و قره كليساي اروميه، سازه‌هاي آبي‌ شوشتر، بقعه شيخ صفي‌الدين اردبيلي و بازار تبريز است.

باغات ايراني كه در تمام دنيا شهره است شامل چهار عنصر زمين، آب، گياه و فضاي معماري است، آنچه باغ ايراني را از ساير باغ‌هاي دنيا متمايز مي‌كند اين است كه هر آنچه در فضاي باغ وجود دارد با نظم معماري به هم پيوند خورده و بناها و فضاي باز باغ با هم تلفيق شده و جداي از يكديگر نيستند به طوري كه حتي عنصر آب در ميان بناها در جريان است.

جنگل‌هاي حَرّا نيز در 8 منطقه حفاظت شده ايران مي‌رويد كه در اين ميان جنگل‌هاي هميشه سبز دريايي حرا در حاشيه شمال غربي قشم ، از زيباترين گردشگاه‌هاي خليج فارس به شمار مي‌آيد. جنگل‌هاي حرا بر روى خاك‌هاى لجنى ناشى از رسوب خاك‌هاى حاصل از فرسايش سواحل رشد مي‌كنند و دائماً در معرض جزر و مد آب قرار دارند. به طورى كه در زمان جزر، درختان و بستر لجنى آن‌ها از آب بيرون آمده و به صورت جزايرى پراكنده نمايان مى‌شوند و در زمان مد، ‌تمامى جنگل حرا به زير آب رفته و ناپديد مى‌شود. درخت حرا در نقاطى مى‌رويد كه در مواقع مد دريا به زير آب بروند. درختان حرا آب شور دريا را شيرين كرده و از آن تغذيه مى‌كنند.