شامل: آـ باريونها :متداولترين باريون همان پروتونها و نوترونها هستند.
پروتونها و نوترونها بانيروی هسته ای درکنار يکديگر در حجم کوچک هسته قرار می گيرند .
ب ـ مزون :مهمترين مزونها پيونها و کيونها می باشند.
ذراتی که درهسته اتم جای می گيرند نوکلئون می ناميم .
درباره ساختار هسته اتم دانشمندان درموارد زير با هم توافق دارند که:
۱ ـ نوکلئونها ( پروتونهاونوترونها ) خاصيتی دارند که متناظر با چرخش اطراف يک محور است . برای مثال ، مشاهدات نشان می دهد پايداری هسته ايی غيرعادی در حالتی به چشم می خورد که عده پروتونها و يا نوترونها درهسته اتمی برابر با اعداد جادويی : ۲و ۸ و ۲۰ و۲۸ و ۵۰ و۸۲ و ۱۲۶ باشد. اين اعداد دلالت بر لايه های درون هسته ای دارند.
۲ـ درهسته اتم ، الکترون وجود ندارد اما ازهسته گسيل می شود.
بعضی از اتمها دارای هسته های ناپايدار هستند هسته اين اتمها دچار نوعی تلاشی هسته ای شده واز خود اشعه راديواکتيو ساطع می نمايند و مقدار جزيی از جرم آنها کاسته می شود ولی انرژی زيادی حاصل می گردد که از رابطه انيشتن می توان آن را محاسبه نمود. E = mC2
اشعه راديواکتيو بطور عمده شامل:
۱ـ اشعه آلفا (α ) که همان هسته اتم هليم می باشد. برای مثال رادون ۲۲۶ در يک تلاشی هسته ايی تبديل به پولونيم ۸۴ و اشعه آلفا می شود .گسيل اشعه آلفا منجر به کاهش ۲ واحد از عدد اتمی و4 واحد از عدد جرمی می شود و در ميدان الکتريکی به طرف قطب منفی کشيده می شود.

4hnf588
۲ـ اشعه بتا (β) که همان الکترون می باشد نتيجه تبديل يک نوترون به يک پروتون می باشد عدد اتمی را يک واحد افزايش ولی عدد جرمی تغييری نمی نمايد.مثال، کربن ۱۴ درتبديل به نيتروژن ۱۴ اشعه بتا ساطع می کند.درميدان الکتريکی به طرف قطب مثبت کشيده می شود

2wpjaxh

۳ـ اشعه گاما(γ) تابش الکترومغناطيسی با طول موج بسيار کوتاه می باشد که براثر تغيير انرژی درونی هسته صورت می گيرد مشابه با طيف خطی است که از گذار الکترون بين لايه های الکترونی حاصل می شود و تغييری در عدد اتمی وعدد جرمی ايجاد نمی شود .پس در ميدان الکتريکی منحرف نمی شود.
برای مشاهده اين رويداد دراینجا کليک کنيد.