حجم مبادلات ايران و تركيه به 30 ميليارد دلار افزايش مييابد نخست وزير تركيه:
حجم مبادلات ايران و تركيه به 30 ميليارد دلار افزايش مييابد
خبرگزاري فارس: نخست وزير تركيه با اشاره به اينكه تا 5 سال آينده حجم مبادلات ايران و تركيه از 10 به 30 ميليارد دلار افزايش مييابد، گفت: زمينه براي حضور سرمايه گذاران و بازرگانان فراهم شده و بقيه كار بر عهده آنها است.
به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس، رجب طيب اردوغان در نشست مشترك بازرگانان ايران و تركيه در محل اتاق بازرگاني ايران با ابراز خرسندي از ديدار با فعالان اقتصادي در سفر به ايران گفت: اميدوارم اين نشست كاري وسيله خير و بركت شود.
وي با بيان اينكه ايران و تركيه داراي قديميترين مرزهاي مشترك هستند و قرارداد قصرشيرين در سال هاي دور بين دو كشور امضا شده و از آن زمان مشكلي وجود نداشته است، اضافه كرد: اين شرايط يك شرايط نمادين نيست و دو كشور را به هم نزديك كرده است. كما اينكه در طول تاريخ ملتهايي هستيم كه در كنار هم زندگي كردهايم و تاريخ و فرهنگ مشترك را بنا كرديم.
نخست وزير تركيه افزود: اين مسئله به تمام اركان حتي به شعرا نيز سرايت كرده است مانند حافظ، سعدي، مولانا، شهريار و امثال آنها كه به هر زبان شعر گفتهاند.
وي تأكيد كرد: ما فرهنگ مشتركي داريم و نيازمند تعامل در همه زمينهها هستيم. فلسفه كار سياسي نيز آسان كردن سختيها است و شكست برازنده يك سياستمدار نيست.
وي افزود: اقتصاد و سياست ريسك است اما زندگي هم خود يك ريسك است. بنابراين در مناطقي مثل خاورميانه و قفقاز كه مشكلاتي دارند تركيه و ايران به عنوان جزيره ثبات حيات خود را ادامه مي دهد.
اردوغان اضافه كرد: براي اينكه كل منطقه مثل كشورهاي ما به اين ثبات برسند بايد كارهاي مشتركي براي سوريه، عراق، فلسطين، لبنان، ايران، تركيه، افغانستان و پاكستان انجام شود.
وي افزود: عراق بايد ثبات داشته باشد و همه كشورها بايد براي ثبات در خاورميانه تلاش كنند چرا كه همان ميزان كه ما تحت تأثير تروريسم هستيم بقيه نيز اينگونه هستند.
نخست وزير تركيه با تأكيد بر اينكه ديروز از پاكستان آمدم و اين صحبتها را آنجا هم مطرح كردم تصريح كرد: براي تأمين امنيت منطقه كسي به غير از ما وجود ندارد و به كس ديگري نمي توان اكتفا كرد و بايد برادر و محكم باشيم.
وي اضافه كرد: در تلاش براي صلح و ثبات قفقاز مانند تركيه ايران هم صاحب مسئوليت است و براي حل مشكلات منطقه حضور نيروهاي خارجي راه حل نيست و تصميم كشورهاي منطقه مورد نياز است.
وي تأكيد كرد: سياست خارجي ما بر حل و فصل مشكلات با همسايگان است و نتايج آن را هم مي بينيم.
وي افزود: در سال 2002 وقتي روي كار آمديم صادرات ما به ايران 334 ميليون دلار بود كه طي 6 سال 6 برابر شد و در پايان 2008 به دو ميليارد دلار رسيد و پيشرفت و موفقيتهاي اقتصادي دو كشور كل منطقه را تحت تأثير قرار خواهد داد.
اردوغان تأكيد كرد: همانگونه كه تركيه دروازه ايران به اروپا است، ايران هم دروازه تركيه به آسيا محسوب ميشود. و براي نزديك شدن كافي است به زبان بياوريم تا بشنويم.
وي با بيان اينكه وقتي فاصله نزديك است چرا جاهاي ديگر دنبال شنونده بگرديم تصريح كرد: تمدن مشترك، ارزشهاي مشترك و فرهنگ مشترك داريم كه مهم است و كارايي دارد و بر اساس آن بايد همفكري و ديدگاه مشترك داشته باشيم.
نخست وزير تركيه اضافه كرد: بازارهاي ما به طور دائمي در حال تحول هستند و اگر بازرگان اصفهاني و شيرازي و تبريزي مشكلي داشته باشد آن مشكل، مشكل بازرگانان ترك در شهرهاي مختلف نيز هست.
وي افزود: حجم مبادلات ايران و تركيه در پايان 2008 به ده ميليارد دلار رسيد اما بازرگاني و تجارت به دليل بحران جهاني افت كرد و به 6 ميليارد دلار كاهش يافت كه ميتوانيم دوباره آن را به جاي خود برگردانيم.
وي تصريح كرد: برادرم اقاي رحيمي گفتند چرا حجم مبادلات به 30 ميليارد دلار نرسد و اين بسيار مطلوب است و خواسته ما نيز محسوب مي شود و در واقع زمينه براي سرمايه گذاران و بازرگانان باز شده و بقيه كار به عهده آنها است.
اردوغان افزود: انشاءالله طي 4 تا 5 سال هدف 30 ميليارد دلاري محقق شده و وضعيت ايران و تركيه تغيير ميكند. كما اينكه حجم مبادلات ما با روسيه پايين و در حد 7 ميليارد دلار بود اما اكنون به 40 ميليارد دلار رسيده است چرا كه وقتي كار بزرگ ميشود مانند بهمن عمل ميكند و نميتوان جلوي آن را گرفت.
وي تأكيد كرد: ظرفيت در تركيه و ايران وجود دارد و براي اينكه به اين موفقيت برسيم نيازي نيست به اطراف نگاه كنيم بسياري چيزها در خود ما وجود دارد.
وي تصريح كرد: استفاده از پول ملي دو كشور بسيار مهم است و قانونهاي لازم نيز از مجالس گذرانده شده است و در ايران هم اين موضوع حل شده پس منتظر چه هستيم؟
نخست وزير تركيه از بالا بودن عوارض در گمركات ايران انتقاد كرد و گفت: ميزان اين عوارض 30 تا 40 درصد است كه مثبت نيست و وزراي ذيربط بايد اين موانع را مرتفع كنند و به دليل اهميت بحث تعرفهها و مكانيزم كنترل گمركات در بازرگاني دوجانبه با برداشتن اين موانع تعامل دو جانبه فراهم شود.
وي با ابراز خرسندي از برگزاري كميسيون مشترك اقتصادي دو كشور در دسامبر سال جاري گفت: چرا اين كميسيون در آنكارا برگزار شود ميتوانيم آن را در قونيه برگزار كنيم تا در روز جلساتي انجام شود و در شب مراسم قونيه را به اتفاق تماشا كنيم.
اردوغان با بيان اينكه مهم است بازرگاني سرمايه گذاري و توريسم افزايش يابد، گفت: در بحث ترابري و سوخت مابه التفاوتي كه گرفته ميشود مشكل ايجادميكند و بايد تلاش كنيم اين مسئله برطرف شود و راه را باز كنيم. در اين راه مي توانيم تاسيس شركت مشترك را به اتفاق ارزيابي و پيگيري كنيم.
وي با تأكيد بر اينكه فعاليت براي خط آهن در شمال درياچه وان را انجام مي دهيم و فعاليت هاي اوليه آن صورت گرفته افزود: اين خط به ايران و تركيه منتهي نمي شود و به اسياي ميانه نيز كشيده ميشود.
وي با بيان اينكه در شروع كار ما درآمد توريسم تركيه 8.5 ميليارد دلار بود كه در حال حاضر به 20 ميليارد دلار رسيده است گفت: زماني كه ما آمديم توريسم به آفتاب و سواحل دريا محدود ميشد اما الان توريسم سلامت زمستاني ، فرهنگي و اعتقادي به آن افزوده شده است و وزارت فرهنگ و توريسم را به دليل وظيفه مرتبط با هم يكي كرديم.
نخست وزير تركيه با بيان اينكه ايران مقاصد زيادي در توريسم فرهنگي دارد تصريح كرد: هرچقدر آمادگي وجود داشته باشد اما تبليغات خوبي انجام نشود كسي مطلع نميشود و نمي آيد.
وي اضافه كرد: خواست سرمايه گذاران ترك براي سرمايه گذاري در ايران بيشتر مي شود كما اينكه تأسيسات پتروشيمي رازي با 650 ميليون دلار توسط يك شركت ترك خريداري شد.
وي تأكيد كرد: اگر حمايت شود ورود سرمايه گذاران ادامه دار خواهد بود چنانكه اوايل كار يك ميليارد دلار سرمايه گذاري خارجي داشتيم و الان به 22 ميليارد دلار رسيديم.
اردوغان با بيان اينكه بانك هاي دولتي شعبه هاي خود را در ايران باز ميكنند و اميدواريم خصوصي ها نيز چنين كنند افزود: بعد از چين با 55 شركت، تركيه با 30 شركت در جايگاه دوم كشورهاي حاضر در اقتصاد ايران قرار دارد.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)