نگراني مجلس از تاخير بودجه 89 و برنامه پنجم دنياي اقتصاد- كنفرانس مطبوعاتي ديروز علي لاريجاني به فرصتي تبديل شد تا طي آن رييس مجلس نگرانيهاي نمايندگان از تاخير دولت در ارائه لوايح بودجه و برنامه پنجم را به اطلاع دولت برساند و در ضمن آن به فعال كردن ابزارهاي نظارتي مجلس بر كار دولت هم تاكيد كند.هشدار دوباره به غربيها در خصوص پرونده هستهاي ايران هم از ديگر محورهاي مهم سخنان لاريجاني بود.
لاریجانی از دولت انتقاد كرد
نگراني از تاخير در لايحه بودجه و برنامه توسعه
غرب بر سر دوراهی است؛ یا باید بپذیرد که ایران فناوری هستهایاش را توسعه دهد، یا اینکه تهران مسیر دیگری برای خود تعریف میکند
دنیایاقتصاد- نشست خبری علی لاریجانی که روز گذشته و در آستانه روز مجلس در ساختمان مشروطه برگزار شد، بیش از همه چیز تحت تاثیر قطعنامه اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی و واکنشهاي دولت ایران به این قطعنامه بود. البته موضوعاتی چون تعیین تکلیف نهایی لایحه هدفمند کردن یارانهها، مسائل مربوط به حوادث پس از انتخابات و نیز اختلافات دولت و شهرداری تهران بر سر مدیریت متروی تهران هم بخشی از وقت لاریجانی را به خود اختصاص دادند.
هدفمند کردن یارانهها نیازمند فضای آرام
رييس مجلس در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه جامجم در خصوص تاكيد مقام معظم رهبري بر وحدت اظهار داشت: ركن اصلي ايران پس از انقلاب، بر مردم سالاري ديني است و همه شئون كشور بر اساس اراده مردم رقم ميخورد.
وي افزود: مثلا در موضوع هدفمندكردن يارانهها، فقط در فضاي آرامي كه وحدتآميز باشد اجرای اين لایحه امكان پذير است. لاریجانی تاكيد كرد: در شرايط فعلي آنچه مهم است، اين است كه در برخي كشمكشهاي سياسي در كشور كه حالت مشمئزكنندهاي ايجاد كرده اطراف قضيه با نگاه ملي و دقيق استراتژيك به موضوع توجه داشته باشند. ادامه اين مباحث به نفع كشور نيست؛ چرا كه در صورت ادامه منافع ملي كشور دچار سايش ميشود.
لاريجاني در خصوص زمان اجراي قانون هدفمند كردن يارانهها نيز، گفت: اين قانون پس از تصويب در مجلس شوراي اسلامي و تاييد شوراي نگهبان اجرايي خواهد شد و هنوز هم مرحله اول آن كه تصويب در مجلس است انجام نشده، اما بخش اعظم كار صورت گرفته است. به هر حال در اين باره اختلافنظري وجود دارد و طرفين در حال گفتوگو هستند كه طبعا اگر به نظر واحدي برسند تصويب آن سرعت ميگيرد.
خبرنگاري از لاريجاني درخصوص برنامهريزي مجلس براي تصويب قانون برنامه پنجم توسعه و بودجه سال 89 پرسيد كه لاريجاني عنوان كرد: براي برنامه پنجم ما خردادماه به دولت نامهاي نوشتيم تا هرچه سريعتر اين لايحه در كميسيونهاي مجلس مورد بررسي قرار گيرد، اما هنوز لايحه قانون پنجم توسعه به مجلس نرسيده است.
وي افزود: رسيدگي همزمان مجلس به دو لايحه قانون بودجه و لايحه برنامه پنجم توسعه نیاز به یک شق القمر دارد و دولت بايد به اين مساله توجه كند. ما از دولت ميخواهيم كه هرچه سريعتر اين لوايح را به مجلس ارائه كند؛ چرا كه تاخير در اين كار ممكن است در آينده براي خود دولت هم ايجاد مشكل كند.
پيگير تخلفات دولتيم
علي لاريجاني در پاسخ به سوالی درباره شیوه پيگيري تخلفات قانوني دولت با وجود برخی مصلحت سنجیهای نمایندگان مجلس در برابر دولت نیز تاكيد كرد: سازوكارهاي متعددي در مجلس هست كه بر فعاليتهاي مختلف در كشور نظارت ميكند.
رييس مجلس برخي از اين موارد را مربوط به گزارشات دولت دانست و گفت: برخي از اين موارد مربوط به گزارشات دولت است كه ممكن است به موقع برخي گزارشات ارائه نشود. وي در ادامه گفت: سنخ دیگر مربوط به كميسيونهاي تخصصي مجلس است كه گزارشها را به مجلس ميدهند و خوانده ميشود؛ مثل بخش نخست گزارشات اصل 44 كه هفته گذشته در صحن مجلس قرائت شد. رييس قوه مقننه تاكيد كرد: برخي از موارد را نیز ديوان محاسبات پيگيري ميكند كه محكمهاي دارند و اينگونه موارد را پيگيري ميكنند و پروژههاي مختلفي نيز در آن وجود دارد.
لاريجاني ادامه داد: برخي سازوكارها نيز در آييننامه جديد پيشبيني شده است كه اگر كميسيونها مواردي را در نقض قانون ببينند، ميتوانند به صحن مجلس اعلام كنند و ديگر نمايندگان نيز تخلف را تاييد كنند تا موضوع به قوه قضائيه ارسال شود.
وي خاطرنشان كرد: راههاي مختلفي وجود دارد و كميسيونهاي مجلس نيز در حال حاضر فعال هستند و گزارشات متعددي به مجلس دادهاند.
لاريجاني این عملکرد كميسيونهاي مجلس را داراي جنبه بازدارنده دانست و يادآور شد: اين رفتارهاي بازدارنده به گونهاي است كه قبل از وقوع حادثه از سازوكارهاي مجلس استفاده ميشود.
وي در عین حال گفتوگو ميان قوا را مساله عجيبي ندانست و گفت: گفتوگو ميان قوا براي اصلاح است و اگر به اصلاح منجر نشود، از راههاي ديگري استفاده ميشود.
هشدار دوباره به غرب
رییس مجلس شورای اسلامی در واکنش به قطعنامه اخیر شورای حکام که موضوع سوال خبرنگار شبکه خبر سیما بود، اظهار داشت: اگر به رفتارهای سابق غربیها توجه داشته باشیم، این رفتارهای دوگانه خیلی غیرمترقبه نیست. در مورد اخیر نیز شاید تصور ميکردند که ميتوانند با یک نوع فریبکاری، مواد غنی شده در ایران که بخشی از سرمایه ملی ماست، بگیرند.
به گفته لاریجانی، اکنون غرب سر دو راهی قرار دارد؛ یا باید بپذیرد ایران فناوری هستهای خود را در مسیر مقررات بینالمللی توسعه دهد یا اینکه ایران مجال و مسیر دیگری برای خود تعریف ميکند و خود به فکر صیانت از خود خواهد بود.
رييس مجلس شوراي اسلامي در پاسخ به سوال خبرنگار شبكه الجزيره كه پرسيد پرونده هستهاي ايران پس از قطعنامه اخير به کدامیک از راه حلهاي «ديپلماتيك» يا «تهديد به مجازاتهاي اقتصادي» يا «حمله نظامي» منجر خواهد شد؟ گفت: این احتمالات هميشه وجود داشته است و هيچ وقت ما در شرايط گذشته ايران در موضوع هستهاي اين احتمالات را ناديده نميگرفتيم.
لاریجانی افزود: متاسفانه نوع مذاكرات هستهاي ما درون يك دالان چانهزني قرار گرفته و تصور آنان اين است كه با روش چماق و هويج ميتوانند كارشان را پيش ببرند. وي اضافه کرد: با این حال به نظر ما، هنوز مجال ديپلماتيك وجود دارد و براي آنها نيز مفيد است كه از اين فرصت استفاده كنند تا ايران در چارچوب ضوابط آژانس و نظارتهاي بينالمللي كارش را پيش ببرد.
مشکل مترو منابع است، نه مدیریت
خبرنگار روزنامه همشهري نيز از رييس مجلس پرسيد شما به عنوان رييس قوه قانونگذاري چه راهحلي براي حل مشكل مترو مطرح ميكنيد؟ كه لاريجاني در پاسخ گفت: البته بحث مترو بايد از مسير قانوني طي شود و موافق آن نيستم كه اينگونه مسائل محل نزاع شود. قانون مشخص كرده است كه مترو در دست چه كساني سامان پيدا كند، بنابراين اگر تجديدنظري بخواهند در اين زمينه انجام دهند بايد از طريق قانون باشد.
وي با بيان اينكه در حال حاضر مترو يك موضوع حياتي براي تهران است، اظهار داشت: مديريت مترو آنقدر پراهميت نيست. رييس مجلس، محمدباقر قاليباف را شهردار قابلي دانست و گفت: به نظر بنده ايشان آدم كمعرضهاي نيست و در واقع جزو نيروهاي پرعرضه كشور است و مشكل بر سر منابع است كه بايد اين منابع تامين شود. وي افزود: البته بايد از نيروهايي كه خدمت ميكنند، استفاده كنيم، يعني بيجهت به جاي حل خود مساله به دنبال چيز ديگري نباشيم.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)