وقتی رشد 4 درصدی سرمایه‌گذاری، 93 درصد کاهش می‌یابد!
مستند قراردان یک منبع برای در نظر گرفتن ارقام وآمار،‌ یکی از مهمترین موضوع‌هایی است که در بحث اخبار اقتصادی باید به آن توجه داشت زیرا هیچ وقت ازیک منبعی که خود آمارعملکرد ارائه می‌کند، نمی‌توان چند آمار متناقض درباره یک موضوع منتشر کرد مگر آنکه رسانه‌ای برای فریب مخاطب و جلب توجه، چنین اقدامی را انجام دهد.


255530109 orig

شبکه ایران_ آمار و ارقام از موارد مهمی هستند که در بخش اقتصادی، رسانه‌‌ها برای داشتن مخاطب به آن توجه خاصی دارند،‌ اما گاهی برخی رسانه‌ها با دستکاری مبتدیانه این آمار، چنان تغییراتی را انجام می‌دهند که با یک بررسی مختصر، این فریبکاری رسانه‌‌ای را به راحتی می‌توان متوجه ‌شد.
این مساله امروز در خبری که خبرگزاری کارگری منتشر کرد، به خوبی آشکار بود. این رسانه حامی مخالفان دولت، در خبری با تیتر" کاهش 93 درصدی میزان سرمایه‌گذاری خارجی در کشور در سال 87" به انتشار ارقامی آن هم با استناد کردن به سازمان سرمایه‌گذاری‌های خارجی کشور پرداخته است اما با یک جستجو در آمار این سازمان و گزارش‌های ارائه شده از سوی مسئولان و متولیان آن، کذب بودن آن به راحتی مشخص می‌شود.
در خبر این خبرگزاری آمده است: براساس آمار ارائه شده توسط سازمان سرمایه‌گذاری‌های خارجی، در سال 1386، مبلغ سرمایه‌گذاری‌های خارجی حدود 1/12 میلیارد دلار بوده که در سال 87 با 93 درصد کاهش به 822 میلیون دلار در سال 87 کاهش یافته است.
اما برای بررسی این موضوع کافی است به سخنان "بهروز علیشیری" رئیس سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران در شهریورماه امسال اشاره کرد که در جمع خبرنگاران، از رشد چهاردرصدی جذب سرمایه‌گذاری خارجی در سال 87 نسبت به سال 1386 خبر داده بود.
به گفته این مقام مسئول، میزان ‌سرمایه‌گذاری خارجی در ایران نه تنها روندی کاهشی نداشته بلکه روند صعودی متعادلی داشته است.
جذب یک میلیارد و 600 میلیون دلار سرمایه در سال 1387
علیشیری، حجم سرمایه‌گذاری ورودی به کشوردر سال 1387 را یک میلیارد و 600میلیون دلار عنوان و تصریح کرده بود: این روند نشان می‌دهد، با وجود کاهش متوسط 20 درصدی جذب سرمایه‌گذاری در جهان، ایران حائز رشد چهار درصدی بوده است. این میزان افزایش سرمایه‌گذاری خارجی در کشور در حالی انجام شده که سرمایه‌گذاری خارجی در کشورهایی نظیر هلند، انگلستان، بلژیک وکانادا با حدود 44 درصد کاهش همراه بوده است.
البته گزارش آنکتاد درباره وضعیت سرمایه‌گذاری خارجی در ایران،‌ ارقام بیشتری را نشان می‌دهد. براساس این گزارش، میزان جریان ورودی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی (INWARD) در سال 2006 به حدود 901 میلیون و همچنین میزان خروج (OUTWARD) این مولفه در همان سال به حدود 386 میلیون دلار رسیده که مابه‌التفاوت آن به رقم حدود 515 میلیون دلار است. حال اگر رقم مربوط به سال 2007 (یعنی 754 میلیون دلار) را در نظر بگیریم،‌ آنگاه میزان رشد این فاکتور در سال 2007 به نسبت سال 2006، حدود 46 درصد رشد نشان می‌دهد
با وجود این میزان رشد سرمایه‌گذاری خارجی در کشور، اجرایی شدن موافقتنامه‌های تشویق و حمایت از سرمایه‌گذاری خارجی با کشورهای دیگر، برنامه‌ای است که علیشیری اعلام کرده ایران برای جذب بیشتر سرمایه‌گذاری خارجی در نظر گرفته شده به طوری که تاکنون با 46 کشور در این زمینه موافقتنامه لازم الاجرا دارد.
در عین حال برای تشکیل کمیته‌های مشترک سرمایه‌گذاری خارجی، با 33 کشور مبادله متن انجام و با 8 کشور جهان نیز در حال مذاکره است.
به گفته این مقام مسئول، نزدیک به 75 درصد از طرح‌های سرمایه‌گذاری خارجی در بخش‌های صنعت و معدن ومابقی در بخش‌های گاز، پتروشیمی، گردشگری و کشاورزی بوده است.
رشد 4 برابری حجم سرمایه‌گذاری خارجی در سال 88
به گزارش شبکه ایران از پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، حجم سرمایه‌گذاری مصوب خارجی در کشور در 8 ماهه امسال نسبت به کل سال گذشته 4.2 برابر شده است.
طبق اعلام سازمان سرمایه‌گذاری خارجی، در سال جاری وضعیت جذب سرمایه‌گذاری خارجی بسیار بهتر شده و فقط در هشت ماهه امسال سه میلیارد و 503 میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی در کشور به تصویب رسیده است.
بدین ترتیب در هشت ماهه امسال حجم سرمایه‌گذاری مصوب خارجی نسبت به کل رقم سال قبل 4.26 برابر شده و به عبارتی بیش از 326 درصد رشد کرده است.
در سال 1386، حجم سرمایه‌گذاری مصوب خارجی در کشور به بالاترین رقم در یک دهه اخیر یعنی بیش از 12میلیارد دلار رسیده بود که از مجموع سرمایه‌گذاری مصوب خارجی در دولت‌های ششم، هفتم و هشتم بالاتر است.
البته نباید از این مساله چشم‌پوشی کرد که مسئولان سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران نیز به این امر واقفند مهمترین ضعف کشور برای سرمایه‌گذاری خارجی مربوط به مدل سازی تامین مالی است از این رو باید تلاش کرد تا مدل تامین مالی طرح‌ها به گونه‌ای طراحی شود که سرمایه‌گذاری خارجی در حوزه‌های زیر بنایی انجام شود.