بخش خصوصي آمريكا عليه تحريم در حالي كه رهبر دموكراتها در سناي آمريكا كه اكثريت اين مجلس را در اختيار دارند، خبر داده كه طرح تحريم صدور بنزين به ايران به زودي در سنا بررسي خواهد شد، تشكلهاي بخش خصوصي آمريكا با ارسال نامههايي خطاب به مشاور امنيت ملي اوباما و رييس شوراي اقتصاد آمريكا مخالفت خود را با گسترش تحريم عليه ايران اعلام كردهاند. اين تشكلها كه شامل سنديكاي توليدكنندگان، اتاق بازرگاني آمريكا و شوراي بازرگاني خارجي اين كشور به همراه شش اتحاديه ديگر هستند، در نامه خود شديدا ابراز نگراني كردهاند كه پيامدهاي گسترش تحريم عليه ايران بر ضد منافع ملي آمريكا خواهد بود.فعالان اقتصادي آمريكا در اين نامهها نوشتهاند كه تحريمهاي در دستور كار سنا باعث بروز اختلافات ديپلماتيك و اقتصادي با كشورهاي متحد آمريكا خواهد شد، چرا كه بخش بزرگي از تجارت جهاني را تحتالشعاع قرار خواهد داد.تحريمهاي سنا در صورت تصويب ظاهرا بايد به امضاي اوباما نيز برسد كه نظر وي در اين باره هنوز اعلام نشده است.
چند مركز بخش خصوصي آمريكا خطاب به اوباما: تحريمهاي پيشنهادي موجب مناقشات اقتصادي، ديپلماتيك و حقوقي با متحدين آمريكا ميشود و ممكن است اقدام مشترك عليه ايران را نقش بر آب كند
تازه ترین طرح دولت و مجلس آمريكا برای اعمال تحریمهای یکطرفه علیه ایران با هشدار بخش خصوصی آمريكا مواجه شده است. کنگره آمريكا طرحی را در دستور کار دارد که بر اساس آن شركتهای صادرکننده بنزین به ایران با تحریم دولت آمريكا مواجه خواهند شد و چنین شركتهایی اجازه فعالیت اقتصادی در خاک ایالات متحده را نخواهند داشت.
آنگونه که ایسنا به نقل از خبرگزاری رویترز خبر داده است گروههاي تجاري آمريكايي به كاخ سفيد هشدار دادند كه طرحهاي كنگره براي گسترش تحريمهاي آمريكا عليه ايران اين تهديد را مطرح ميكند كه منافع اقتصادي و امنيتي آمريكا را به شكل قابل توجهي تحليل ببرد.
خبرگزاري رويتر گزارش داد كه اتاق بازرگاني آمريكا و ديگر گروههاي تجاري در نامهاي به مقامات ارشد كاخ سفيد اعلام كردند: تحريمهاي پيشنهادي موجب مناقشات اقتصادي، ديپلماتيك و حقوقي با متحدين آمريكا ميشود و ممكن است اقدام مشترك عليه ايران را نقش بر آب كند.
هري ريد، رهبر اكثريت سنا اوايل سهشنبه اعلام كرد كه اميدوار است سنا لايحهاي را ظرف چند هفته آينده تصويب كند كه اجازه تحريم شركتهايي را ميدهد كه براي ايران بنزين فراهم ميكند.
ريد گفت: اين قانون فشار جديدي را عليه رژيم ايران ايجاد خواهد كرد تا به توقف دستيابي ايران به سلاح هستهاي كمك كند.
وي ادامه داد: من با همكاران جمهوريخواهم در تماس هستم تا به من كمك كنند راهي براي انجام اين كار ظرف چند هفته آينده پيدا كنم. اما گروههاي تجاري به جيمز جونز، مشاور امنيت ملي كاخ سفيد و لارنس ساموز مشاور سياست اقتصادي كاخ سفيد گفتند كه آنها با هدف ممانعت از دستيابي ايران به بمب هستهاي موافقند، اما از مفاد طرحهاي مجلس نمايندگان و سنا كه ممكن است «مانع از انجام معاملات تجاري معمول شركتهاي آمريكايي با شركاي مهم در سراسر جهان شود حتي اگر در صورتي باشد كه اين معاملات به تجارت با ايران هيچ ارتباطي نداشته باشند» ابراز نگراني كردند.
اين گروهها اعلام كردند: اين مفاد ميتواند بخش بسيار بزرگي از جامعه تجاري جهاني را با پيامدهايي كه از نظر ما به طرز مناسبي ارزيابي نشده است را در بر بگيرد.
آنها هشدار دادند كه اين پيشنهادها ممكن است بر بانك صادرات - واردات آمريكا تاثير بسياري داشته باشد و از اين طريق از كاركردن اين بانك با همتايان خارجياش با هدف كمك به صادرات مالي آمريكا كه هيچ ارتباطي به بخش انرژي ايران ندارد جلوگيري كند.
سناي آمريكا از احتمال بررسي لايحه تحريم عليه ايران خبر داد در همين حال رهبر اكثريت سناي آمريكا اعلام كرد، سنا ممكن است «در چند هفته آينده» به لايحه اعمال تحريمها عليه ايران كه هدف آن اعمال فشار به تهران به خاطر برنامه هستهاياش است، بپردازد.
به گزارش (ايسنا)، هري ريد، رهبر اكثريت دموكرات سناي آمريكا گفت كه وي و سناتور ميچ مككانال، همتاي جمهوريخواهش «به يافتن زماني براي انجام اين كار متعهد هستند» و قانونگذاران آمريكايي ميتوانند «در چند هفته آينده» براساس آن عمل كنند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه ريد گفت كه اين لايحه كه تحريمهاي يك جانبه جديد آمريكا را عليه واردات بنزين ايران اعمال ميكند فشار جديدي را به دولت ايران وارد كرده و تهران را از آنچه وي دستيابي به يك سلاح هستهاي خواند باز ميدارد.
اين لايحه كه شامل تحريمهايي است كه ميتواند عليه شركتهاي خارجي اعمال شود كه بيش از 20 ميليون دلار در بخش انرژي ايران سرمايهگذاري كردهاند در پايان ماه اكتبر مورد تصويب كميته بانكداري سنا قرار گرفت. مجلس نمايندگان آمريكا نيز در 15 دسامبر نمونه مورد نظر خود را از اين لايحه تصويب كرد.
به گزارش ايسنا، آمريكا و برخي متحدان اروپايياش مدعياند كه ايران تحت پوشش برنامه هستهاي صلحآميز خود در تلاش براي توليد سلاح هستهاي است و در همين راستا تاكنون تحريمهايي را عليه ايران اعمال كردهاند تا تهران را متقاعد به تعليق فعاليتهاي هستهاياش كنند.
اين در حالي است كه ايران بارها بر صلحآميز بودن فعاليتهاي هستهاياش تاكيد داشته و آژانس بينالمللي انرژي اتمي نيز در گزارشهاي متعدد خود به عدم انحراف اين فعاليتها به سوي تسليحاتي شدن اذعان داشته است.
تحليل تايم از سياست اوباما در قبال ايران
تايم در گزارشي به شكست سياست باراك اوباما در قبال تهران پرداخت و تاكيد كرد كه سياست تهديد و تشويق راه به جايي نبرده است.
به گزارش (ايسنا)، مجله تايم در گزارشي نوشت: همانطور كه باراك اوباما، رييسجمهور آمريكا با شكست حزبش و از دست دادن كرسي تدكندي در ماساچوست، فروپاشي اصلاحات در مراقبتهاي بهداشتي و جنگ نابسامان عليه بانكها در داخل دست پر نيست، اكنون با يك مانع مهم در عرصه سياست خارجي نيز روبهرو است.
از مبارزات انتخابات رياست جمهوري در سال 2008 تاكنون اوباما وعده داده است با پيشنهاد همزمان گفتوگو و تهديد به تحريم، برنامه هستهاي ايران را محدود كند. اكنون پس از يك سال تلاش به نظر ميرسد كه هر دو اقدام در آستانه شكست قرار دارد.
اين گزارش ميافزايد: رييسجمهور آمريكا دو ضربالاجل را براي ايران تعيين كرد تا حسن نيتش را نشان دهد. بهار گذشته، دولت او به خبرنگاران گفت كه اگر ايران به ورود به گفتوگوها تا دسامبر تمايلي نشان ندهد، تحريمها را به دنبال خواهد داشت. سپس در سپتامبر، وقتي كه ايران اشاره كرد كه ممكن است احتمالا گفتوگو كند، اوباما ضربالاجل ديگري تعيين كرد كه اين بار پايان سال 2009 بود. پاسخ ايران به اين ضربالاجلها با تاخير بود. ابتدا در بهار بيانيهاي طويلي درباره صلح جهاني بدون اشاره به مساله هستهاي ارائه كرد. ماههاي تابستان با مسائل انتخاباتي ايران همراه شد، اما در پاييز گفتوگو با آمريكا و شركاي بينالمللياش انجام گرفت و ايران اشاره كرد كه ممكن است درباره پذيرش توافقي پيشنهاد داشته باشد كه تحت آن بخش عمده ذخاير اورانيوم غني شدهاش را براي تبديل به سوخت هستهاي از كشور خارج كند و سپس اين توافق پيشنهادي با انتقاد در سراسر طيف سياسي ايران روبهرو شد.
به نوشته تايم، در هفتههاي اخير ايران پيشنهادي متقابل را براي صدور اورانيومش در محمولههاي كوچك و ظرف زماني طولانيتر ارائه داد كه فيليپ كراولي، سخنگوي وزارت خارجه آمريكا آن را «پاسخي كاملا ناكافي» خواند. ايدهاي كه در پس تلاش اوباما براي تعامل وجود داشت اين بود كه اگر ايران مانعتراشي كرد، كشورهايي نظير روسيه، چين و آلمان كه پيشتر با تحريمها مخالف بودند، ممكن است به حمايت از تدابير مجازاتكننده جديد با هدف واداشتن ايران به همكاري ترغيب شوند.
هيلاري كلينتون، وزير امور خارجه آمريكا آوريل گذشته در كميته امور خارجي مجلس نمايندگان گفت: ما حقيقتا معتقديم كه با دنبال كردن مسير ديپلماتيكي كه در آن قرار داريم، اعتبار و نفوذ در ميان برخي كشورها به دست ميآوريم كه بايد براي سخت كردن و دردآور كردن رژيم تحريمها به آن شكلي كه ميخواهيم مشاركت داشته باشند.
اين گزارش ميافزايد: بنابراين اين روند چطور پيش ميرود؟ تمامي شاخصهها نشان ميدهد كه به خوبي پيش نميرود. درست است كه به نظر ميرسد آلمانها همراه شدهاند؛ اگر اوايل سال گفتند كه فقط در صورتي از تحريمها حمايت خواهند كرد كه به تصويب سازمان ملل برسد و در حالي كه مقامات عالي رتبه آمريكايي و ديپلماتهاي اروپايي ميگويند كه روسيه به حمايت از تحريمها نزديك شده است، هيچ اتفاقي به صورت علني رخ نداده است كه از اين ادعا حمايت كند و علايم از جانب مسكو همچنان متناقض است؛ اما در جايي كه روسيه پيشتر رهبري در جلوگيري از تلاش در مسير تحريمها را به عهده داشت، اين نقش را اكنون چين عهدهدار شده است كه سهم رو به رشد سريعي در بخش انرژي ايران دارد. پكن معتقد است كه در حالي كه ايران بايد به رژيم منع اشاعه بينالمللي پايبند باشد، برنامه هستهاياش همچنان خطري قريبالوقوع را در زمينه توليد تسليحات هستهاي مطرح ميكند و بنابراين بايد به ديپلماسي فرصت داد. پكن با هرگونه تلاش براي مطرح كردن تدابير مجازاتكننده جديد عليه ايران مخالفت كرده است. هفته گذشته معاون وزير امور خارجه پكن به همتايانش از آمريكا، انگليس، فرانسه، روسيه و آلمان بياعتنايي كرد و فقط يك مقام پايينرتبه را براي نشستي اعزام كرد كه قرار بود در خصوص اقدامات جديد براي اعمال فشار بر ايران مذاكراتي صورت گيرد.
به نوشته اين هفتهنامه آمريكايي، يك ديپلمات اروپايي در اين باره گفت: نشستي كه هفته گذشته داشتيم، نشست چندان خوبي نبود.
وي افزود: چينيها فردي را فرستادند كه گفت «من نميتوانم هيچ تصميمي اتخاذ كنم.»
بدتر اينكه چينيها به هر گونه اشاره به تحريم آلرژي دارند. پس از نشست هفته گذشته يك ديپلمات اروپايي كه در خصوص اين مساله حرف ميزد، حتي از بيم ناراحت كردن پكن از اشاره به واژه تحريم خودداري كرد. بدون چين كه دارنده حق وتو است، هيچ دورنمايي از تحريمهاي جدي در سازمان ملل وجود ندارد. اين به معناي آن است كه به دست آوردن موافقت تحريمهاي سخت در همه كشورهاي اروپايي كه برخي نميتوانند بدون سازمان ملل اقدامات كنند، مشكل خواهد بود.
اكنون اوباما با واقعيتي ناخوشايند روبهرو است مبني بر اينكه نه مسير تعامل و نه مسير تحريمها هيچيك ظاهرا راه به جايي نميبرد. مدافعان وي در داخل و خارج ميگويند اين راه صحيحي براي پيشرفت است، اما ترديد به سياست اوباما در حال ظهور است؛ حتي در داخل حزب خودش يك دموكرات كنگره پرسيد: «يك سال تعامل دقيقا چه چيزي براي شما حاصل كرد؟» بنابراين چه گزينههايي براي اوباما باقي مانده است؟ برخي ديپلماتهاي اروپايي و آمريكايي اين اميد را دارند كه بتوانند چين را همراه خود كنند. اما آنها به طور خصوصي ميگويند كه آمريكا و متحدانش ممكن است نياز داشته باشند بدون چين مسيرشان را ادامه دهند. ديپلمات اروپايي ياد شده گفت: هيچكس نميخواهد به آنجا برسد.
وي افزود: اما حرفي كه اكنون به چينيها ميزنيم اين است كه اگر رويكرد كنوني رفتار ايران را تغيير ندهد، دليلي ندارد به همراهي در مسير فعلي ادامه دهيم.
هدف ايران از ابتدا ايجاد شكاف در جامعه بينالمللي بوده است و تحريمهاي يك جانبه ميتواند در صورتي كه يك بلوك از كشورهايي كه با ايران تجارت دارند نظير چين و روسيه، تركيه و هند به آن پايبند نباشند، تحليل خواهد رفت. اين واقعيت كه آمريكا و متحدانش حتي به طي كردن اين مسير به تنهايي فكر ميكنند، نشانه اين است كه سياست اوباما تا چه حد دچار مشكل شده است.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)