كلمپلو از جمله پلوهاي مخلوطي است كه پخت آن در فصل پاييز رواج بيشتري دارد زيرا در اين فصل علاوه بر كلم برگ – يا همان كلمپيچ – كلم قمري نيز يافت ميشود.
پختن كلمپلو با هر دوي اين كلمها به طور جداگانه و حتي به صورت مخلوطي از 2 نوع كلم عملي است؛ البته با توجه به اينكه هر دو كلم از يك خانواده هستند، مزه و طعمي شبيه به هم دارند. دستور غذاي زير نيز با كلم قمري يا به قول بعضيها كلم سنگي داده شده است.
مواد لازم براي 8 نفر:-
برنج، يك كيلوگرم
- كلم قمري، 2 عدد متوسط
- گوشت قيمهاي، 750 گرم
- پياز، 2 عدد متوسط
- نمك، فلفل، زردچوبه و زعفران به ميزان لازم
- روغن به مقدار لازم
طرز تهيه:
1 – ابتدا برنج را شسته و در مقدار لازم آب خيس كنيد؛ سپس پيازها را بشوييد و پس از پوستكندن، به صورت خلالي يا ريز خرد كنيد. كلمقمريها را نيز شسته و پوست بگيريد؛ سپس به صورت نگيني خرد كنيد.
2 – تابهاي نسبتا گود آماده كرده و مقداري روغن در آن بريزيد و روي شعله اجاق گاز قرار دهيد تا خوب داغ شود. سپس نيمي از پيازهاي خردشده را با كمي زردچوبه در روغن تفت دهيد تا پياز نرم شود. پس از آن، گوشت قيمهاي را به پياز داغ اضافه كرده و همراه آن تفت دهيد. حالا 2 پيمانه آب به مواد بيفزاييد و شعله اجاق گاز را زياد كنيد. وقتي آب به جوش آمد، شعله اجاق گاز را كم كرده و در تابه را بگذاريد و صبر كنيد تا گوشت بپزد. زمان لازم براي پخت گوشت حدود يك ساعت است. پس از پايان پخت گوشت، نمك، فلفل و زعفران را به اندازه مورد نياز به آن اضافه كنيد و 2 الي 3 دقيقه حرارت دهيد و سپس زير تابه را خاموش كرده و آن را كنار بگذاريد.
3 – در تابه ديگري مقداري روغن ريخته و روي شعله اجاق گاز قرار دهيد تا داغ شود؛ سپس باقيمانده پيازهاي خرد شده را در روغن تفت دهيد تا كمي طلايي رنگ بشود. پس از آن، كلمها را – كه به صورت نگيني خرد شدهاند – به روغن و پياز اضافه كرده و مقداري زعفران به آن بيفزاييد و بگذاريد روي اجاق گاز، تا پخته و نرم شوند.
4 – پس از تكميل مرحله سرخ شدن، گوشت قيمهاي مخلوط با پياز را به كلمهاي سرخ شده اضافه كنيد. به اين ترتيب، مايه كلم آماده است.
5 – حالا برنج را مانند روش معمول پخت برنج آبكشي، در آب جوشانده و سپس آبكشي كنيد؛ سپس قابلمه بزرگي آماده كرده و پس از ريختن مقداري روغن در آن، كف ديگ را با سيبزميني يا نان پوشش دهيد؛ البته براي اين منظور از برگ كلم برگ نيز ميتوانيد استفاده كنيد.
سپس چند كفگير از برنج آبكش شده را كف قابلمه بريزيد و پس از آن مخلوط مايه را روي برنج بپاشيد. اين كار را به صورت لايه لايه با برنج و مايه آنقدر تكرار كنيد تا مواد تمام شود. حالا برنج را به روش معمول دم كنيد. دم كشيدن اين پلو معمولا يك تا 5/1 ساعت زمان لازم دارد.
نكته يك: اگر ميخواهيد به جاي كلم قمري از كلم پيچ يا همان كلمبرگ استفاده كنيد، همان مراحل بالا را انجام دهيد؛ فقط كلمها را به صورت خلالي خرد كنيد.
نكته 2: شما ميتوانيد به جاي گوشت قيمهاي از كوفتههاي ريز سرخشده استفاده كنيد و آن را همراه مايه، لابهلاي برنج بپاشيد.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)