آشنايي با رشته گياه پزشكي
تا يک قرن پيش هجوم دسته هاي عظيم ملخ هاي مهاجر ، باعث قحطي هاي هولناک و مرگهاي گروهي از انسانها مي شد. ملخ هايي که نه تنها کشورها بلکه قاره ها را در مي نورديدند و در پشت سر از باغ و کشتزار اثري بر جاي نمي گذاشتند و زندگي بسياري از مردم را در گرداب هلاکت فرو مي بردند . حتي در قرن 19 ميلادي به دليل اينکه محصول سيب زميني کشور ايرلند طي 4 سال (1849-1845 ) به نوعي قارچ مبتلا شده بود ، بيش از يک ميليون و 200 هزار نفر از مردم ايرلند از بين رفته و حدود 5/1 ميليون نفر ديگر آواره شدند.در ايران نيز هر چند سال يک بار، هجوم ملخ هاي صحرايي مهاجر و ملخ مراکشي و همچنين خسارت گسترده بين گندم ، قحطيهاي دوره اي به وجود مي آورد و تلفات فراواني به دنبال خود دارد.
عده اي از داوطلبان آزمون سراسري گياه پزشکي را داروسازي گياهي مي دانند و تصور مي کنند که منظور از گياه پزشکي معالجه انسان به کمک داروهاي گياهي است در حالي که اين دانش به جاي معالجه انسان به حفظ و معالجه گياهان اعم از گياهان زراعي ، زينتي و درختان ميوه مي پردازد و آنچه که گياه را رنج مي دهد و به سلامت آن صدمه مي زند، مطالعه و بررسي مي کند . يعني دانشجوي اين رشته با آفاتي که در مزرعه ها ، انبارها ، سيلوها و کشتي ها به بخشهاي مختلف گياه صدمه مي زند از قبيل حشرات ، جوندگان و علفهاي هرز يا بيماريهاي گياهي مانند قارچ ها ،ويروس ها و باکتريها آشنا مي شود و نحوه سم پاشي را در مراحل مختلف رشد و نگهداري گياه فرا مي گيرد البته بايد توجه داشت که آنچه به گياه صدمه مي زند تنها بيماري نيست بلکه سرمازدگي ، گرمازدگي و حتي کمبود مواد غذايي در خاک نيز گياه را رنج مي دهد و جزو ضايعات گياهي محسوب مي شود. از همين رو دانشجوي رشته گياه پزشکي بايد مواد فوق را بشناسد و نحوه جلوگيري از اين آسيب ها را بياموزد.
گياه پزشکي
تعريف و هدف
در دوره کارشناسي مهندسي کشاورزي، عنوان گياه پزشکي به رشته اي اطلاق مي شود که در آن علوم و فن آوري در زمينه هاي شناخت آفات و عوامل بيماري زاي گياهي و اصول و روشهاي مبارزه با اين عوامل مورد بررسي قرار مي گيرد.
هدف از ايجاد اين رشته، تربيت کارشناساني است که علاوه بر داشتن معلومات علمي و فني کشاورزي عمومي، در زمينه گياه پزشکي ، علوم مربوط به شناخت آفات و عوامل بيماري زاي گياهي را در حد کارشناسي به صورت نظري و عملي بياموزند و با فنون و روشهاي مختلف حفظ محصولات کشاورزي، همچنين مبارزه با آفات و بيماريهاي گياهي نيز به صورت علمي و کاربردي آشنايي کافي پيدا کنند تا بتوانند به عنوان مدرس در هنرستانهاي کشاورزي، کارشناس اجرايي تحقيقات در مراکز پژوهشي کشاورزي و مدير و مجري امور حفاظت گياهان در موسسه هاي دولتي و خصوصي بخش کشاورزي خدمات شايسته اي را ارائه دهند. بر اساس آيين نامه آموزشي دوره کارشناسي، طول دوره کارشناسي گياه پزشکي چهار سال است و دانشجويان به طور متوسط اين دوره را در همين مدت طي مي کنند. حداکثر طول زمان تحصيل مجاز در اين دوره 6 سال و هر سال تحصيلي شامل دو نيم سال است. هر نيم سال تحصيلي شامل 17 هفته کامل آموزشي است. نظام آموزشي اين دوره به صورت واحدي است و براي هر واحد درس نظري در هر نيمسال 17 ساعت آموزش کلاسي منظور مي شود.
اهميت و جايگاه در جامعه
با توجه به اهميت محوري بخش کشاورزي در امر تغذيه و اقتصاد کشور و از آن جا که رسيدن به خودکفايي و استقلال اقتصادي در اين عرصه، تضمين کننده استقلال سياسي ما نيز خواهد بود. هر گونه تلاش براي افزايش توليدات کشاورزي، بسيار ارزشمند و حياتي است. يکي از راههاي افزايش محصول، جلوگيري از زيانهاي آفات و بيماريهاي مختلف گياهان و فرآورده هاي گياهي است که هر سال، ضرر و زيان قابل توجهي را بر کشور تحميل مي کند. با توجه به دانش و فن آوري روز، لازم است روشهاي علمي جديد، جايگزين شيوه هاي سنتي مبارزه با آفات و بيماريهاي گياهي شود، تا با افزايش سطح توليدات از ورود محصولات کشاورزي خارجي بي نياز شويم.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)