دانشگران انگلسي مدعي پيدا كردن راهي شدهاند كه ارتباطات و همچنين عملكرد سلولهاي عصبي مغز را براي اولين بار ترسيم ميكند كه آنها را گامي ديگر به مدل رايانهيي مغز نزديك كرده است.
محققان دانشگاه لندن يك روش انجام شده بر روي يك موش را شرح دادهاند كه آنها را قادر به تركيب اطلاعات عملكرد نورونها با جزئيات ارتباطات آنها كرده است.
اين پژوهش بخشي از حوزه نوظهور تحقيقات عصبشناسي موسوم به كانكتوميك است مانند علم ژنوميك كه به ترسيم نقشه ساختار ژنتيك انسان ميپردازد. علم كانكتوميك نيز به بررسي و ترسيم نقشه ارتباطات مغزي يا همان سيناپسها ميپردازد.
با حل و ترسيم نقشه اين سيناپسها و همچنين توصيف اين مطلب كه چگونه اطلاعات در مدارهاي مغزي حركت ميكند، دانشمندان اميدوارند به درك روشني از اين موضوع برسند كه افكار و دريافتها چگونه در مغز توليد شده و چگونه اين عملكردها در بيماريهايي مانند آلزايمر، اسكيزوفرني يا سكته مغزي به هم ميريزند.
اين پژوهش به تازگي در مجله نيچر به چاپ رسيده است.
به گفته دانشمندان، پس از درك عملكرد و ارتباط سلولهاي عصبي در لايههاي مختلف مغز ميتوان به ساخت شبيهساز رايانهيي عملكرد اين اندام جالب دست زد، اما اين كار به چندين سال كار دانشمندان و همچنين قدرت پردازش رايانهيي بالايي نياز دارد.
حدود 100 ميليارد سلول عصبي در مغز وجود دارد كه هركدام با هزاران سلولي عصبي ديگر در ارتباط است كه در اين حالت ميتوان تخمين زد حدود 150 تريليون سيناپس در مغز وجود دارد.
براي فهم چگونكي عملكرد مدارهاي عصبي مغز بايد ابتدا عملكرد هر سلول عصبي و ارتباط آن با ساير سلولهاي مغزي را درك كرد.
دانشمندان در تحقيقات خود بر بينايي تمركز كرده و قشر بصري مغز موش را مورد بازبيني قرار دادند كه شامل هزاران سلول عصبي و ميليونها ارتباط مختلف است.
آنها با استفاده از تصاوير با وضوح بالا توانستند دريابند كه كدام يك از اين سلولهاي عصبي به يك محرك خاص پاسخ ميدهد. آنها با استفاده از تكهاي از همان بافت، جريانات كوچكي را به زيرمجموعه نورونها اعمال كردند تا شاهد پاسخ ساير نورونها و ارتباط سيناپسي آنها با با مجموعه اول باشند.
با تكرار اين روش، آنها توانستند عملكرد و ارتباط صدها سلول عصبي را در قشر بصري مغز دنبال كنند.
محققان با استفاده از اين شيوه اميدوارند كه بتوانند يك نمودار سيمكشي از يك منطقه مغز با عملكرد خاص مانند قشر بصري را توليد كنند.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)