دانشمندان به شناسایی رمز ژنتيکي پيچيده گندم نزدیک شده اند


راز ژنتيکي پيچيده گندم فاش مي شود .

دانشمندان به اين باور رسيده اندکه براي افشاي رمز ژنتيکي بسيار پيچيده گندم، محصولي که غذاي اصلي ۳۵درصد مر دم جهان را تشکيل مي دهد،راهي پيدا کرده اند.


به نقل از رويترز ،
اين کار مي تواند به توليد گونه هاي اصلاح شده اي که در مقابل خشکسالي و بيماري مقاوم باشند، بيانجامد.
افزايش تقاضا باعث شده است که در مورد کمبود احتمالي غلات در آينده نگراني به وجود آيد و اين امر چندي قبل در سال جاري موجب شد قيمت ها به حد بي سابقه اي گران شود.
دانشمندان فرانسوي گفتند از بزرگترين کروموزوم گندم يعني کروموزوم ۳Bنقشه اي تهيه کرده و نشان داده اند که اين امکان وجود دارد که توالي کل رمز ژنتيکي اين گياه را مشخص کرد.
“ئتين پو” از موسسه ملي تحقيقات کشاورزي در “کلرمون فران” ابراز اميدواري کرد که ظرف پنج سال اينده محققان بتوانند نقشه فيزيکي کل ژنوم گندم را تهيه کنند.
در گذشته صرفا به دليل پيچيدگي ترکيب گندم، تهيه ژنوم اين محصول تقريبا غيرممکن تلقي مي شد .
گندم حاوي ۱۷ ميليارد جفت پايه از مواد شيميايي است که دي ان آ را مي سازند . اين عدد پنج برابر ژنوم انسان است.
کروموزوم ۳Bبه تنهايي بيش از دو برابر اندازه کل ژنوم برنج است. برنج نخستين محصول غذايي عمده اي است که شش سال قبل توالي ژني آن مشخص شد.
به گفته پژوهشگران، زماني که کل توالي ژني گندم کشف شود، اين امکان به وجود مي آيد که به مراتب آسانتر از قبل ژن هايي را مشخص کرد که مي توانند در برنامه هاي معمولي کشت گندم و يا تهيه محصولات مختلف تراريخته يا اصلاح ژنتيکي شده، مورد استفاده قرار گيرند.
به گفته “پو” با در اختيار داشتن ژنوم گندم مي توان انواع جديد بيشتري گندم تهيه کرد و در اينده شايد بجاي ۱۰تا ۱۲سال، بتوان هر چهار تا شش سال يکبار گونه جديدي ارايه کرد.
اکنون فعاليت در زمينه کشف رمز ژنتيکي گندم ، با بودجه دانشگاهها و موسسات دولتي تحت نظر کنسرسيوم رمزگشايي توالي ژنتيکي گندم انجام مي گيرد.
دانشمندان از مدتي قبل از اطلاعاتي که محققان در اين زمينه جمع آوري کرده اند استفاده مي کنند و گروهي در استراليا توجه خود را به ژني معطوف کرده اند که در مقاومت در برابر نوع خطرناکي از زنگ زدگي ريشه نقش دارد.
گونه نسبتا جديد و تهاجمي از بيماري زنگ سياه ريشه که در سال ۱۹۹۹در اوگاندا کشف و Ug۹۹ناميده شد، در شرق افريقا و بخشهايي از خاورميانه شيوع پيدا کرده است. اکثر گندم هايي که تجاري هستند، در مقابل اين بيماري مقاوم نيستند.
اين گزارش علمي روز پنچشنبه در مجله ساينس چاپ شد.