در سيستم‌هاي گرمايشي متداول، تا 70% گرما نزديك سقف جمع مي‌شود و نزديك كف دماي پايين‌تري را داريم. اين شرايط محيطي با آسايش ما مطابقت ندارد. ما هنگامي آسوده‌تريم كه پاي ما گرم و سر ما خنك‌تر باشد. بنابراين گرما بايد در جايي توليد شود كه به آن بيشتر نياز است، يعني در كف.
سيستم گرمايش كفي انقلابي در نحوه‌ي گرم‌كردن ساختمان‌هاست. در اين سيستم، گردش آب گرم از درون شبكه‌اي از لوله‌هایی كه در زير كف نصب شده‌اند، حرارت را به آرامي توزيع مي‌كند.


در سيستم گرمايش كفي شبكه لوله تمام كف را پوشش مي‌دهد و بدين ترتيب توزيع حرارت بصورت يكنواخت است. حداكثر دماي كف در اين سيستم 29 درجه‌ي سانتيگراد است. آب گرم ورودي با دماي حدود40 درجه‌ي سانتيگراد از طريق موتورخانه، پكيج، يا كلكتورهاي خورشيدي تامين، و از طريق كلكتورهاي ويژه توزيع مي‌شود. سيستم گرمايش كفي براي كف‌هاي مختلف با پوشش‌هاي متفاوت از جمله سنگ، سراميك، پاركت، و موكت مناسب است.

احساس مطبوعي را كه سيستم گرمايش كفي فراهم مي‌كند، تنها با تجربه قابل لمس است. تغييرات دما در سيستم‌هاي گرمايشي با رادياتور بخاطر توزيع نامناسب حرارت بسيار زياد است اما در سيستم گرمايش كفي، حرارت به آرامي و به صورت يكنواخت توزيع مي‌شود و با موازنه‌ي چهار عامل اصلي راحتي - يعني دماي محيط، گرمايش تابشي، جريان هوا، و رطوبت نسبي - براي انسان احساس مطبوعي فراهم مي‌شود.
سيستم گرمايش كفي در كشورهاي صنعتي به صورت جزيي از معماري مدرن بدل شده است و با نرخ سالانه 20% گسترش مي‌يابد.

پروفيل دمايي سيستم گرمايش کفي به پروفيل ايده آل بسيار نزديک است. گرما به آرامي از کف به سمت سقف منتشر ميشود. پاي گرم و سر خنک، به سلامت کمک مي کند.



مزايا در يك نگاه:

· گرماي مطبوع و يكنواخت

· عدم وجود رادياتور، بنابراين:

· معماري راحت‌تر: ضمن استفاده اقتصادي از فضا، امكان طراحي فضاها با جلوه‌ها و ايده‌هاي نو فراهم مي‌شود.

· ديوارهاي تميز: در ضمن، پرده‌ها تميزتر مي‌مانند و مبلمان و ساير اثاثيه منزل نيز ديرتر كثيف مي‌شوند.

· فضاي مفيد بيشتر: با بهره‌گيري حداكثر از فضاي موجود، محدوديت رايج در تعيين محل اثاثيه‌ي اتاق هم ديگر وجود ندارد.

· ايمني و بهداشت: هيچ سطح داغ و يا لبه‌ي تيزي وجود ندارد، و براي بيماري‌هاي آلرژيك مانند آسم، و بيماري‌هاي مفصلي مانند رماتيسم بسيار ايده‌آل است.

· صرفه‌جويي در مصرف انرژي: در مجموع، سيستم گرمايش كفي بين 30 تا 50% باعث كاهش مصرف انرژي مي‌شود.

· ارزش افزوده براي ساختمان: ارزش يك منزل، با ميزان آسايشي كه براي ساكنينش فراهم مي‌كند نسبت مستقيم دارد.

به اين ترتيب، براي استفاده از گرمايش كفي دليل بيشتري لازم نيست. بلكه سوال واقعي اين است كه چرا از گرمايش كفي استفاده نكنيد!




سيستم گرمايش كفي ، آسايش در يك خانه مدرن

از گذشته تاكنون براي گرم كردن منازل مسكوني و محيط‌هاي صنعتي، سيستم‎هاي گرمايشي متعددي وجود داشته كه هم‎زمان با تحولات دنياي علم و تكنولوژي، رو به پيشرفت و ترقي گذاشته است.

سيستم گرمايش ‎كفي، روشي است كه بشراز ديرباز براي گرم كردن محيط سكونت خود و فراهم نمودن آسايش بيشتر آن‎را آزموده است، چنان‎چه در زمان روم باستان نيز با حفر دالان‎هايي در زير بناها. از درون آن‎ها هواي گرم مي‎دميدند تا با انتقال حرارت از كف، گرماي مطبوعي ايجاد كنند. امروزه با پيشرفت تكنولوژي و تكميل تجربه پيشينيان، سيستم جديدي ابداع شده كه علاوه بر توليد گرمايي يكنواخت و جلوگيري از اتلاف انرژي، آسايش و آرامش بيشتري فراهم مي‎كند.


در سيستم گرمايش‎ كفي با گردش آب گرم از ميان شبكه‌اي از لوله‌ها كه در زير كف بنا نصب شده است، حرارت به آرامي و به‎طور يكنواخت انتقال مي‌يابد. به ‎عبارت ديگر كف به عنوان يك منتشركننده بزرگ حرارت عمل مي‎كند به‎همين دليل به دماي بالاي كف نيازي نيست و حداكثر دماي كف 29 درجه مي‎باشد. قسمت اعظم انتقال گرما در اين سيستم به‎ صورت تابشي صورت مي‌گيرد، به اين ترتيب رطوبت هوا از بين نمي‌رود و اشيا و ساكنين گرم مي‌شوند حال آن‎كه در ساير سيستم‎هاي گرمايشي، محيط گرم مي‌شود و گرماي توليد شده به دليل سبكي هواي گرم در نزديكي سقف يعني جايي كه به گرما نيازي نيست، انباشته مي‌شود.


در سيستم گرمايش‎ كفي، دماي آب گرم لازم براي گردش در لوله ‎ها در حدود 50 درجه سانتي‎گراد است كه از طريق موتورخانه، پكيج و يا پانل‎هاي خورشيدي تامين و از طريق كلكتورهاي ويژه توزيع مي‎شود. كنترل اين سيستم توسط شيرهاي دستي، يا شيرهاي محرك‎ ترموالكتريك كه روي كلكتور نصب شده‎اند امكان‎پذير است و از اين طريق مي‎توان درجه حرارت در مكان‎هاي مختلف را به‎صورت دلخواه تنظيم كرد.
اين سيستم براي كف‌هاي مختلف با پوشش‎هاي متفاوت از جمله سنگ، سراميك، پاركت و موكت مناسب است و امكان طراحي آزادانه فضا را فراهم مي‌كند.


سيستم گرمايش كفي چه مزيت‎هايي دارد؟

طراحي دلخواه فضا، تميزي بيشتر محيط منزل و گرماي يكنواخت و مطبوع از مهم‎ترين ويژگي‎هاي سيستم گرمايش ‎كفي است.به ‎دليل اشغال نشدن محيط با وسايل گرمايشي به ‎راحتي و آزادانه مي‎توان دكوراسيون منزل را تغيير داد و هيچ مانعي براي چيدمان دلخواه اثاثيه وجود ندارد. جريان هوا و گرد و غبار كمتر نيز باعث مي‎شود كه ديوارها و پرده‎ها سياه نشوند و نيازي به تميز كردن مداوم ديوارها يا رادياتورها وجود نخواهد داشت.


ايمني و بهداشت مزيت مهم ديگر سيستم گرمايش ‎كفي است چرا كه سطح داغ و لبه تيزي وجود ندارد و ايمني بيشتري براي كودكان ايجاد مي‌شود. هم‎چنين رطوبت هوا از بين نمي‌رود و خشكي و گرماي كفِ بنا مانع از رشد و تكثير انگل‌ها و موجودات ريز ميكروسكپي مي‌شود، به همين دليل براي تسكين حساسيت ، سرفه‎‎ هاي آلرژيك ، آسم و بيماري‎هاي مفصلي موثر است.
صرفه‎ جويي در مصرف انرژي و كاهش اتلاف حرارت نيز يكي از خصوصيت‎هاي بارز اين سيستم است، مساله‎اي كه در دنياي امروز اهميت ويژه‎‎اي دارد و در حفظ سرمايه‎ هاي طبيعي و جلوگيري از بحران‎هاي آتي ضروري است.



آ يا سيستم گرمايش كفي به راحتي قابل اجرا است؟

هرچند به ظاهر اجراي اين سيستم كار ساده‌اي به ‎نظر مي‎رسد اما اجراي صحيح و كارآمد سيستم گرمايش ‎كفي نيازمند مجموعه كاملي از تجهيزات لازم و محاسبات و طراحي دقيق و متكي بر دانش فني روز مي‌باشد. چنان‎كه در صورت اجراي غير علمي، اين سيستم كاركرد صحيحي نخواهد داشت و مشكلاتي را هم ايجاد مي‌‌كند.



گرمايش كفي براي محوطه دور استخر

با استفاده از سيستم گرمايش ‎كفي در محوطه استخر، حرارت يكنواختي ايجاد مي‎شود و گرماي كف، شرايط مطلوبي براي راه رفتن و دراز كشيدن ايجاد مي‎كند. در روش‎هاي سنتي گرمايشي، محوطه استخر به‎ طور يكنواخت گرم نمي‎شود، گرما بيشتر در زير سقف جمع مي‎شود و علاوه بر مصرف بالاي انرژي، رطوبت محوطه باعث خوردگي در اجزاي آن مي‎شود.

اما با سيستم گرمايش‎ كفي ، علاوه بر تامين گرماي يكنواخت، آسايش و ايمني بيشتري فراهم مي‎شود چراكه كف استخر سريع‎تر خشك شده و ميزان لغزندگي آن كم مي‎شود ضمن اين‎كه هيچ سطح داغ و لبه تيزي هم وجود ندارد. از اين سيستم در بخش‎هاي مختلف سونا، قسمت رختكن و دوش‎ها نيز مي‎توان استفاده كرد.


گرمايش كفي براي محيط‎هاي صنعتي

گرم كردن محيط‎هاي بزرگ صنعتي يا تجاري به خصوص وقتي كه ارتفاع سقف زياد باشد، مشكلات بسياري ايجاد مي‎ كند و انرژي و حرارت زيادي هدر مي‎رود.


در روش‎هاي گرمايش سنتي، حرارت توليد شده در ارتفاع بالا و زير سقف انباشته مي‎شود و محيط‎هاي بزرگ صنعتي به ‎خوبي گرم نمي ‎شوند. با سيستم گرمايش‎ كفي، علاوه بر ايجاد گرماي يكنواخت و مطبوع و كاهش 30 تا 50 درصدي مصرف انرژي، امكان استفاده كامل از تمام محيط وجود دارد چراكه اين سيستم در زير كف بنا نصب مي‎شود و هيچ وسيله گرمايشي ديگري فضا را اشغال نمي‎كند.



ساير كاربردهاي گرمايش كفي

به غير از محيط‎هاي مسكوني، گرمايش كفي در مكان‎هاي زير نيز قابل استفاده است:
سالن‎هاي ورزشي/ كتابخانه‎ها/ بيمارستان‎ها/ مساجد/ رستوران‎ها/ سالن‎هاي اجتماعات/ هتل‎ها/ دفاتر اداري/ فروشگاه‎ها/ موزه‎ها/ گل‎خانه‎ ها و ...



گرمايش كفي با استفاده از انرژي‎هاي نو

امروزه موضوع انرژي يكي از موضوعات مهم و بحث‎ برانگيز محافل اقتصادي است. افزايش جمعيت، اتمام منابع انرژي و اتلاف آن و آلودگي‎هاي ناشي از سوخت‎هاي فسيلي، عواملي هستند كه هر روز محدوديت‎هاي آينده بشر و مخاطرات آن را گوشزد مي‎كنند.
با توجه به محدوديت‎هاي موجود، تنها استفاده از روش‎هاي درست مصرف، بهينه‎ سازي وسايل مصرف انرژي و به‎ كارگيري انرژي‌هاي نو است كه مي‎تواند بحران انرژي را مهار كند.
سيستم گرمايش‎ كفي علاوه بر ايجاد گرمايي مطبوع و يكنواخت، تاحد زيادي موجب كاهش اتلاف انرژي مي‎ شود.


يكي از این روش ها، اجراي سيستم گرمايش كفي با استفاده از انرژي خورشيدي است.
اين پروژه كه در ساختمان اداري نيروگاه انرژي خورشيدي شيراز اجرا شده، نخستين تجربه استفاده از انرژي خورشيدي براي گرمايش ساختمان است.
در اين پروژه، آب گرم لازم براي سيستم گرمايش‎ كفي، به جاي استفاده از منابع فسيلي، توسط انرژي خورشيدي و پانل‎هاي خورشيدي تامين مي‎شود. به اين ترتيب با به‎كارگيري يك منبع انرژي تجديدپذير، در مصرف انرژي صرفه ‎جويي قابل ملاحظه‎اي خواهد شد.
اجراي موفق پروژه در ساختمان اداري نيروگاه انرژي خورشيدي شيراز مي‎تواند الگوي مناسبي براي طرح‎هاي آينده كاهش مصرف انرژي ‎باشد.



سيستم گرمايش‎ كفي براي بهينه‎سازي مصرف انرژي


مهندس پيمان كنعان مدير طرح نيروگاه شيراز نيز در خصوص اجراي اين پروژه براي كاهش مصرف انرژي مي‎گويد: استفاده از منابع تجديدپذير راهي است كه بايد بشر امروز طي كند تا در آينده با بحران انرژي روبرو نشود. سازمان انرژي‎هاي نو نيز در تلاش است تا انرژي‎هاي تجديدپذير را جايگزين سوخت‎هاي فسيلي كند و در اين جهت پروژه‌هاي تحقيقاتي متعددي را اجرا كرده است. يكي از اين طرح‎هاي تحقيقاتي استفاده ار سيستم گرمايش ‎كفي با استفاده از انرژي خورشيدي است كه به پيشنهاد شركت ********پايپ در حال اجرا است. از آن‎جا كه ويژگي‌هاي اين سيستم با هدف تطبيق سيستم‎هاي گرمايشي با منابع تجديدپذير مطابقت دارد ما نيز از اين پيشنهاد پيشنهاد استقبال كرده و پروژه مشتركي را آغاز كرده‌ايم.


پيمان كنعان در توضيح فوايد اين سيستم مي‎گويد: با استفاده از انرژي خورشيدي و سيستم گرمايش ‎كفي كه فقط نيازمند آب گرم 50 درجه براي گرم كردن محيط است مي‎توان تا حد بسيار زيادي از مصرف و اتلاف انرژي جلوگيري كرد. در واقع با استفاده از انرژي خورشيدي در سيستم مذكور مي‎توان از مصرف سوخت‎هاي فسيلي و آلودگي محيط زيست را در گرمايش ساختمان كاهش، و تقريبا به صفر رساند.
هم‎چنين به دليل استفاده از سيستم كنترل حرارت مركزي، تنظيم گرماي محيط به‎طور خودكار انجام شده و براي كاهش گرما نيازي به بازكردن پنجره‎ها و هدر رفتن انرژي نيست.
به گفته مدير طرح نيروگاه خورشيدي شيراز افزايش طول عمر سيستم گرمايشي به دليل استفاده از لوله‎ هاي تلفيقي و حذف برخي تجهيزات اشغال‎كننده فضا از ديگر مزاياي استفاده از سيستم ياد شده است.



بازار جهاني سيستم گرمايش كفي

بنا بر گزارشي كه در آگوست 2001 منتشر شده است، سيستم گرمايش‎كفي در سال 2001 با حدود 550 ميليون متر مصرف لوله، در حدود 7/1 ميليارد دلار فروش داشته است و پيش‎بيني مي‌شود كه اين ميزان فروش در سال 2004 با 8 درصد رشد به بيش از 2 ميليارد دلار افزايش يابد.
بر خلاف آن‎چه كه ممكن است تصور شود. بزرگ‎ترين بازار گرمايش ‎كفي جهان متعلق به كشور كره است. مصرف لوله براي گرمايش‎ كفي در اين كشور به تنهايي برابر با 200 ميليون متر، و حدود دو برابر رتبه‎ ي دوم يعني كشور آلمان است. دليل اصلي براي اين فروش بالا روش گرمايش سنتي كره‎اي‎هاست.

اين روش موسوم به ondol به معناي سنگ گرم، از 500 سال قبل از ميلاد در اين كشور استفاده مي‎ شد و در آن حرارت توليد شده به سنگ‎هاي كف اتاق‏ها منتقل و حرارت سنگ‎ها فضاي اتاق را گرم مي‌كرد. با گذشت سال‎ها اين روش گرمايش سنتي به سيستم گرمايش‎ كفي - كه كره‎ اي‎ها آن‎را كف لوله مي‎نامند - تبديل شده است. امروزه 95 درصد خانه‌هاي كره به گرمايش‎ كفي مجهز هستند و رادياتور فقط سهم بسيار ناچيزي را به خود اختصاص داده است.
در ساير نقاط، آلمان بزرگ‎ترين بازار جهان از نظر ارزش، و دومين بازار پس از كره از نظر حجم است. رتبه ‎ي سوم از نظر ارزش نيز متعلق به ژاپن است. ژاپني‎ها براي محيط‎هاي مسكوني سيستم خودشان را ابداع كرده‎ اند و روشي كه در اروپا متداول است بيشتر در محيط‎هاي عمومي مانند بيمارستان، ورزشگاه‎ها، و مدارس به‎ كار مي‎رود.
در آمريكا نيز ميزان فروش سيستم گرمايش‎كفي بيش از 20 درصد افزايش يافته و آمريكا تا سال 2005 به دومين بازار بزرگ گرمايش ‎كفي تبديل خواهد شد.


در اروپا، ايتاليا سريع‎ترين ميزان رشد فروش اين گرمايش‎ كفي را دارد. ميزان رشد بازار ايتاليا هر ساله 20 درصد است و انتظار مي‌رود كه پنجمين بازار بزرگ جهان از نظر ارزش تا سال 2004 متعلق به اين كشور باشد.


بازار گرمايش‎ كفي در اروپا عمدتا بين سه شركت تقسيم شده است. گروه يوپونور بيشترين سهم را در بازار بزرگ آلمان دارد و در فرانسه و ايتاليا نيز حضور قابل توجهي دارد. بازار آمريكا نيز بين يوپونور و يك شركت ديگر آمريكايي تقسيم شده است. در شرق، يعني كره و ژاپن نيز شركت‎هاي محلي بازار را در اختيار دارند.ميزان رشد گرمايش كفي در بازارهاي با حجم بيش از 10 ميليون متر، 1999 تا 2002