شهر ها و جاذبه ها
ميرملاث، اولين بلديه خرم آباد

100865546424


جام جم آنلاين:وجود آثار باستاني و تاريخي فراوان با قدمت زياد در لرستان خودگواه پيشينه كهن فرهنگي اين سرزمين است. غارهاي شگفت‌انگيز با نقوش برجسته بر ديوارهاي آن، اشياء اعجاب‌آور به دست آمده از مكان‌هاي باستاني، پل‌هاي تاريخي و منحصر به فرد،اماكن تاريخي با معماري اصيل ايراني و اسلامي و... همه حكايت از وجود تمدني كهن در سرزمين باستاني لرستان دارد.

يكي از بناهاي تاريخي لرستان ساختمان ميرملاث است كه در سال 1314 به منظور استقرار شهرداري خرم‌آباد در دامنه تپه پرشيبي در شمال شهر خرم‌آباد و يكي از مناطق پر رفت‌وآمد اين شهر بنا شده است.اين بنا كه مربوط به اوايل دوره پهلوي است ودر سال 1380 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است مدتي پس از انتقال شهرداري به آن با توجه به ويژگيهاي معماري بنا به وزارت فرهنگ وهنر وقت واگذار مي‌شود و فرهنگ و هنر استان نيز پس از تحويل و مرمت، اين محل را به نگارخانه تبديل مي‌كند و آن را نگارخانه ميرملاث مي‌نامد.علت نامگذاري ميرملاث براين بنا نيز به خاطر وجود طرح‌هاي نقاشي شده بر روي ديواره‌هاي غارهاي واقع در دره خوش منظر ميرملاث در اطراف خرم‌آباد بوده است.مساحت كل ساختمان ميرملاث 200 متر مربع است كه حدود نيمي از بنا سفيد و نيمي ديگر محوطه نگارخانه را تشكيل مي‌دهد، نماي ساختمان كه به سمت شرق مشرف است آجري و با نقش‌هاي زيبايي است كه 2 پنجره و 3 در ورودي در پهنه آن جاي گرفته است.

بام ساختمان شيرواني است و ارتفاع نسبتاً بلندي دارد و تنها سالن 90 متري اين ساختمان يك كثيرالاضلاع نامنظم است.

معاون سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي وگردشگري استان لرستان علت ثبت بناي ميرملاث در آثار تاريخي را كاربري با عنوان بلديه يا اولين شهرداري خرم‌آباد و همچنين سبك معماري دوره پهلوي اين بنا عنوان كرد و گفت: بناهاي دوره پهلوي به لحاظ اين‌كه برگرفته از فرهنگ معماري غربي است در نتيجه سبك معماري‌شان متمايز از دوره‌هاي قبلي است و مقدار كمي هم از معماري بومي تبعيت مي‌كند.اين بناها بيشتر تزئينات نما دارند و سقف آنها هم شيرواني با سيستم خرپاي چوبي است و مصالح به كار رفته در آنها سنگ، آجر، چوب و آهن مي‌باشد.

به گفته محمدرضا اسدي ، در ميرملاث علاوه بر وجود مشخصه‌هاي معماري پهلوي تا حدودي از معماري بومي نيز به دليل ويژگي‌هاي اقليمي استفاده شده است ضمن اين‌كه در نماي اين ساختمان پيش آمدگي و تورفتگي (نهار و نهيز) كه در سبك‌هاي قبل از دوره اسلامي مرسوم بوده به كار رفته است.

خرم‌آباد - هادي سعادتي- خبرنگار جام‌جم