آزادسازي حريم فلكالافلاك زمينه رونق گردشگري
جام جم آنلاين: خرم آباد به علت آب و هواي مناسب و معتدل و قرار گرفتن در مسير ترانزيتي تهران ــ جنوب، ميتواند به يكي از قطبهاي گردشگري كشور تبديل شود.
به گزارش واحد مركزي خبر، مرداد امسال بر اساس تفاهم نامهاي كه به امضاي استاندار لرستان و نماينده شوراي هدايت فني (blp) برنامه اسكان بشر ملل متحد رسيد، خرم آباد به عنوان پايلوت براي اجراي طرح توسعه پايدار شهري از طريق توسعه گردشگري در برنامههاي اسكان بشر ملل متحد انتخاب شد.
طرح مطالعاتي برنامه توسعه پايدار شهري از طريق گردشگري به عنوان مهمترين قسمت اين تفاهمنامه از زمان انعقاد قرارداد در مدت 12 ماه اجرايي ميشود.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان لرستان با اشاره به ظرفيتهاي متعدد خرم آباد و به طور مشخص قلعه فلك الافلاك كه در انتخاب اين شهر از سوي دفتر منطقهاي اسكان بشر سازمان ملل متحد مورد توجه قرار گرفت،گفت انتخاب شهر خرم آباد به اين علت است كه اين شهر داراي بناي تاريخي( قلعه فلكالافلاك ) است و دفتر اسكان بشر اين سازمان به طورعمده با تاكيد بر يك اثر تاريخي مشخص و منحصر به فرد، شهرهاي نمونه گردشگري را انتخاب ميكند.
قلعه فلك الافلاك با 5 هزار و 300 مترمربع مساحت بر فراز تپهاي در مركز شهر خرم آباد با چشماندازي زيبا قرار گرفته است.
نام قديم آن كه به دوره ساسانيان بر ميگردد، دژ شاپور خواست بود و داراي هشت برج مدور و ديوارهاي بلند و مستحكم است.
فضاي داخلي بناي فعلي به چهار تالار بزرگ در اطرافِ 2 حياط و تعدادي اتاق تقسيم شده و نام اين قلعه به مفهوم آسمان نهم و بالاترين فلك است كه بيانگر دست نيافتني بودن آن است.
اين قلعه باستاني كه به عنوان اثر بزرگ فرهنگي به شماره 883 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است، سالهاي گذشته در محاصره ادارات، نهادها، سازمانها و ارگانهاي دولتي و شخصي قرار گرفته بود و براي دسترسي، ورود و بازديد از آن ميبايست ازكوچهاي باريك باورودي نازيبا و نامناسب گذشت تا بتوان از ديدن منظرههاي طبيعي آن لذت برد.
براي رفع اين معضل، قانون آزادسازي عرصه قلعه زيباي فلكالافلاك و تبديل آن به فضاي تفرجگاهي و گردشگري 19 آذر سال 82 با عنوان ( ماده واحده قانون آزاد سازي عرصه قلعه تاريخي فلك الافلاك ) به تصويب مجلس شوراي اسلامي رسيد و در دستوركار دستگاههاي اجرايي استان قرار گرفت.
به گفته مدير كل سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان لرستان در خصوص آزاد سازي عرصه قلعه توافقاتي با مالكان واقع در اطراف قلعه اعم از حقيقي و حقوقي بعمل آمد.
رحمدل افزود املاك متعلق به دانشگاه لرستان نيز در سال 1383 به مبلغ 28 ميليارد و 838 ميليون و 775 هزار ريال ارزيابي شد كه تاكنون 27 ميليارد و 46 ميليون و 700 هزار ريال به دانشگاه پرداخت شده است و بقيه پس از تخليه كامل پرداخت خواهد شد.
اين در حالي است كه به گفته وي با وجود پرداخت رقم قابل توجهي از بهاي املاك به دانشگاه تاكنون دانشگاه براي به تخليه كامل آن اقدام نكرده است.
در ضلع غربي قلعه نيز 43 باب مغازه تجاري واقع بود كه همه آنها با بيش از 30 ميليارد ريال خريداري و با همكاري شهرداري تخريب و ديواره حفاظتي در آن منطقه براي قلعه ساخته شد.
مدير كل سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري لرستان گفت ساختمان زندان نيز به مساحت 976 مترمربع و املاك متعلق به لشكر 84 ( شامل سينما، دفتر استخدام و واحدهاي تجاري) ورودي قلعه خريداري و تخريب شد.
وي درباره املاك دراختيار سپاه پاسداران انقلاب اسلامي نيزگفت حدود 3هكتاراز اراضي كشاورزي به آنان واگذار و بخشي ازآن نيزانتقال يافته كه درصورت تامين زمين معوض و اعتبارات لازم، بقيه املاك سپاه نيز تخليه خواهد شد.
رئيس روابط عمومي دانشگاه لرستان هم گفت از سال 82 اقدامات اجرايي قانون آزاد سازي حريم قلعه آغاز شد و پس از برگزاري جلسات فراوان و برآورد هزينه ها، انتقال دانشگاه لرستان در دستور كار قرارگرفت.
احمدي افزود به دنبال مكاتبات سازمان ميراث فرهنگي و دانشگاه لرستان، ساختمان امور اداري و سازمان مركزي دانشگاه درتابستان 83 تخليه شد و دراختيار ميراث فرهنگي وگردشگري قرار گرفت.
وي گفت ساختمان دانشكده ادبيات در سال 86 به سازمان ميراث فرهنگي واگذار شد.
رئيس دانشگاه لرستان نيز گفت متاسفانه با وجود تلاش مسولان دانشگاه، ساختمان اين دانشكده در كمالوند بعلت تخصيص نيافتن اعتبار لازم هنوز تكميل نشده است و درصورت تكميل شدن، بقيه ساختمانهاي دانشگاه نيز تخليه و به ميراث فرهنگي تحويل خواهد شد.
زمانيان ميگويد طرح دانشگاه لرستان طرحي عظيم است و در سه بلوك در حال آماده سازي است و با استفاده از مبالغ كسب شده از محل فروش اعياني نيز، فقط بلوك داراي 14 هزار مترمربع زيربنا تا حدودي آماده بهره برداري شده است و تكميل بلوك ديگر و تكميل طرح در آيندهاي نزديك با تخصيص ساير اعتبارات لازم انجام خواهد شد
مدير كل پست لرستان نيز ميگويد از آنجا كه شركت پست شركتي خدماتي است،در صورت اختصاص زمين معوض با شرايط فيزيكي مناسب براي تداوم خدمترساني به همشهريان آماده تخليه مكان فعلي هستيم.
رحمان بيرانوند افزود تخصيص اعتبارات مورد نياز براي ساخت و راه اندازي سامانههاي مورد استفاده در اين اداره از خواستهاي اداره كل پست استان براي انتقال از مكان فعلي است كه اميدواريم مسوولان در اين زمينه تلاش و اقدام كافي را انجام دهند
همچنين در جلسه دوم كارگروه توسعه و عمران استان لرستان كه اسفند 87 در خرم آباد برگزار شد، استاندار وقت گفت بنا بر تصميم معاون اجرايي رئيسجمهور، استاندار لرستان مجاز است ساختمان فعلي استانداري را با قيمت كارشناسي به لشكر 84 لرستان واگذار كند و به ازاي آن لشكر 84 موظف به تخليه تاسيسات ارتش در عرصه پيراموني قلعه فلك الافلاك و تحويل آن به سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري و واگذاري عرصه پادگان 07 براي ساخت ساختمان اداري به استانداري اقدام كند
صابري گفت وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح نيز بايد براي تهيه و ارائه گردش كار لازم مبني بر چگونگي واگذاري تاسيسات ارتش براي اخذ مجوز لازم اقدام كند.
صمدي رئيس روابط عمومي لشكر 84 گفت دراين جلسه مقرر شد تخليه عرصه و اعيان متعلق به سپاه جنب قلعه فلك الافلاك در جلسهاي با حضور استاندار و رئيس سازمان ميراث فرهنگي در وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح بررسي و نتيجه براي طرح در جلسه بعدي كارگروه توسعه و عمران استان اعلام شود.
به گفته چراغي مدير قلعه فلك الافلاك، آزاد سازي اين قلعه نه تنها زمينه را براي ايجاد موزه فراهم ميكند بلكه با ايجاد هتل و اقامتگاه در اطراف اين بناي تاريخي و به سبب چشمههاي اطراف قلعه، ميتوان مكان مناسبي براي گردشگران و توسعه صنعت گردشگري در استان فراهم كرد.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)