مسواک های برقی از اواخر دهه 1960 میلادی به طور گسترده در کنار سایر محصولات تجاری بهداشت دهان در دسترس مردم قرار گرفت.
ابتدا کاربرد مسواک های برقی تنها برای گروه محدودی از مردم که دارای محدودیت های فیزیکی و ذهنی بودند یا کسانی که مهارت کافی برای مسواک زدن به روش دستی نداشتند، توصیه می شد.
این مسواک ها در بیماران ارتودنسی نیز تجویز می شد. در دهه 1990 با پیشرفت تکنولوژی، تولید مسواک های برقی طیف وسیعی از مردم از این وسیله سود بردند.
مطالعات مختلف نشان دادند که کاربرد این مسواک ها 2 بار در روز، دارای اثرات مفید در مقایسه با مسواک های دستی است.
چه کسانی حتما مسواک برقی بخرند؟
این فواید در بیماران ارتونسی چشمگیرتر است. گروه دیگری که استفاده از این مسواک ها در آن ها مورد توجه است، افرادی هستند که نواحی تماس بین دندانی را خوب تمیز نمی کنند. مطالعات نشان می دهند استفاده از مسواک برقی نتایج یکسانی را در مقایسه با استفاده از مسواک دستی و سایر وسایل تمیزکننده سطوح تماس بین دندانی در پاکسازی این نواحی دارد.
گروه دیگری که کاربرد این مسواک ها در آن ها توصیه می شود، کودکان هستند. به نظر می رسد مسواک های برقی پلاک بیشتری را در مقایسه با انواع دستی در کودکان برمی دارند. کاربرد این مسواک ها به خصوص در کودکانی که دارای معلولیت ذهنی یا مهارت ناکافی برای مسواک زدن دستی هستند توصیه می شود.
به افرادی كه یك بار در طول روز مسواك می زنند، توصیه می شود از مسواک های برقی استفاده و دست كم حدود 6 دقیقه را صرف مسواك زدن كنند.
فواید مسواک برقی
در نهایت مطالعات مختلف نشان می دهند که استفاده از مسواک های برقی در بیشتر مردم سودمند است چرا که: بدون توجه به توانایی فردی، یک تکنیک خوب مسواک زدن را فراهم و انگیزه فرد را تقویت می کنند و مقبولیت بیشتری در طولانی مدت دارند.
تولیدکنندگان مختلف، فواید زیر را در کاربرد مسواک های برقی ادعا می کنند: کاهش قابل توجه پلاک در بالغان و بزرگسالان، نیروی کمتر مورد نیاز برای برداشت پلاک و در نتیجه کاهش خطر تحلیل و سایش لثه، کاهش بیشتر التهاب و خون ریزی از لثه در مقایسه با مسواک های دستی، توانایی بیشتر در برداشت جرم و تغییر رنگ دندان ها در مقایسه با مسواک دستی، به دلیل سر کوچک و دسترسی آسان به نواحی مختلف دهان، کودکان به استفاده از این مسواک ها راغب ترند.
انواع مسواک های برقی
نسل اول: مسواک برقی هایی که با باتری کار می کنند. مزیت این گروه ارزان تر بودن و قابلیت حمل آن ها است. با این حال کوتاه بودن مدت عمر و شکنندگی مکانیکی این گروه از معایب آن ها می باشد.
نسل دوم: دارای یک سر چرخنده مجزا هستند و با باتری قابل شارژ کار می کنند. حرکت سر مسواک در این گروه به صورت لرزشی یا جلو عقب است. قیمت آن ها بالاتر است و تایمر دارند. سر این مسواک ها سنسور حساس به فشار دارد.
نسل سوم: مسواک های سونیک هستند. قابلیت شارژ دارند و قیمت آن ها بالاتر است.
سر مسواک
سر مسواک های برقی کوچک تر از مسواک های دستی است. اکثر تولیدکنندگان توصیه می کنند که سر مسواک هر 3 تا 6 ماه یک بار عوض شود. این کار به دلیل تغییر شکل موهای مسواک و کاهش تاثیر سر مسواک ضروری است.
تایمر
بسیاری از مسواک های مدرن جدید دارای تایمری هستند که معمولا پس از 2 دقیقه مسواک زدن آلارم می دهند یا مسواک را خاموش می کنند. این زمان مربوط است به توصیه مرسوم به مسواک زدن حداقل به مدت 2 دقیقه (هر یک از 4 بخش دهان 30 ثانیه.)
صفحه نمایش
بعضی از مسواک های برقی دارای یک صفحه نمایش هستند که زمان مسواک زدن و گاهی تصویر صورتک خندان یا تصاویر دیگر را برای تشویق مسواک زدن ایده آل نشان می دهد.
انگیزه
به نظر می رسد انگیزه عاملی کلیدی است که بیماران را وادار می کند از مسواک های برقی جهت ارتقای بهداشت دهان خود استفاده کنند. مطالعات نشان داده اند زمانی که فرد مسواک برقی را خریداری می کند، دفعات مسواک زدن وی افزایش می یابد.
در صورتی که به افراد آموزش استفاده صحیح داده شود، میزان تاثیر این مسواک ها در برداشت پلاک و کاهش التهاب لثه نیز افزایش می یابد. با این حال با گذشت زمان نتایج حاصل از کاربرد مسواک برقی قابل مقایسه با مسواک دستی است.
میزان تاثیر
مطالعات نشان داده اند که اکثر مسواک های برقی تاثیر بیشتری نسبت به مسواک های دستی به شرطی که روش دستی کامل و درست باشد ندارند. آن چه واضح است این است که روش مسواک زدن مهمتر از نوع مسواک است. با این حال چنان چه احساس شود روش دستی ناکامل و ناقص انجام می شود، استفاده از مسواک برقی می تواند مفید باشد.
مسواک های برقی، دندان ها را بهتر تمیز می كنند
یك دندانپزشك گفت: مسواک هایی كه با برق یا باطری كار می كنند، قدرت پاك كنندگی بیشتری دارند چون با شدت و قدرت مناسبی دندان ها را تمیز می كنند.
دكتر صدیقه خدمت در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان ایسنا افزود: به افرادی كه یك بار در طول روز مسواك می زنند، توصیه می شود از مسواک های برقی استفاده و دست كم حدود 6 دقیقه را صرف مسواك زدن كنند اما استفاده از مسواک های معمولی باید حدود 10 دقیقه به طول بینجامد. مسواك باید ازعقب تا نزدیک ترین دندان ها زده و سطح هر یك از دندان ها به دقت تمیز شود.
این دانشیار دانشكده دندانپزشكی دانشگاه علوم پزشكی تهران با اشاره به نقش نخ دندان در حفظ سلامت دندان ها اظهار كرد: سطوح جانبی دندان ها با یكدیگر در تماس هستند. این سطوح با استفاده از مسواك تمیز نمی شوند بنابراین لازم است ابتدا با نخ دندان، سطوح دندان را تمیز و سپس مسواك زد.
وی با بیان این كه عمل مسواك زدن مهم تر از نوع خمیر دندان است، گفت: برخی از افراد خمیردندان های گران و خارجی خریداری می كنند این در حالی است كه خمیر دندان های ایرانی اثر لازم را بر سلامت دندان ها دارند البته خمیر دندان باید به مقدار كم استفاده شود.
خدمت در پاسخ به این پرسش كه آیا مصرف سیب، اثری مشابه مسواك زدن در تمیزی دندان ها دارد، اظهار كرد: مصرف سیب می تواند به تمیزی دندان ها كمك كند اما نمی تواند جایگزین مسواك زدن شود البته اگر نخ دندان و مسواك در دسترس نباشد می توان از سیب برای تمیز كردن دندان ها استفاده كرد.
این دانشیار دانشكده دندانپزشكی دانشگاه علوم پزشكی تهران در زمینه تاثیر آدامس جویدن بر تمیزی دندان ها گفت: آدامس را نمی توان جایگزین مسواك كرد البته جویدن آدامس های بدون قند باعث افزایش ترشح بزاق دهان می شود و بزاق تا حدودی دندان ها را شست و شو می دهد.
وی در پاسخ به این پرسش كه از چه نوع مسواكی برای تمیز كردن دندان ها باید استفاده كرد، گفت: بهتر است هر فردی برای حفظ سلامت لثه و دندان خود در این زمینه با دندانپزشك خود مشورت كند البته معمولا مسواک های متوسط (مدیوم) به بیماران توصیه می شود.
خدمت در پایان تاكید كرد: استفاده از مسواک های نرم (soft) در بیشتر مواقع به بیماران پیشنهاد نمی شود چون این نوع مسواک ها كارایی لازم را در تمیز كردن دندان ها ندارند البته برخی مواقع دندانپزشكان، مسواک های نرم را برای بیمارانی كه بیماری لثه آن ها شدید است، توصیه می كنند.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)