نهم مارس برابر با روزی است که در سال 1959 پرفروشترین عروسک تاریخ، با نام «باربی»، برای نخستین بار در نیویورک توسط کمپانی «متل» عرضه شد. خانم «روث هندلر» که متولد سال 1961 بود این عروسک را با الهام از عروسکی آلمانی به نام «بایلد لیلی» بهوجود آورد. باربی در سال نخست تولید خود حدود 350 هزار عدد به فروش رفت. این عروسک در بیش از ۱۵۰ کشور جهان فروخته شده است.
روث هندلر» زنی آمریکایی و متولد سال 1961 بود. او هنگام مشاهده بازی دخترش «باربارا» با عروسکهای کاغذی متوجه شد او از بازی دادن آنها در نقش بزرگسالان لذت میبرد. آن زمان اغلب عروسکها به شکل کودکان خردسال ساخته میشدند و همین فکر او باعث شد که ایده ساخت عروسکی با اندام بزرگسالان را به همسرش «الیوت» پیشنهاد کند، اما وی به عنوان مدیر شرکت متل اشتیاقی به این پیشنهاد نشان نداد.
متل (Mattel) بزرگترین کمپانی اسباب بازیسازی در دنیا است که در سال 1945 توسط «هارولد مت متسون» و «الیوت هندلر» در ایالت کالیفرنیای جنوبی آمریکا تاسیس شد. این شرکت، ابتدا قاب عکس تولید میکرد و سپس به ساخت مبلمان خانه و در نهایت به تولید اسباببازی روی آورد. این کمپانی در سال 1955 با کلوپ «میکی ماوس» برای تبلیغ اسباب بازیها به همکاری در نمایشهای تلویزیونی پرداخت که موجب دگرگونی ساختاری در تجارت اسباب بازی شد.
روث هندلر در سفری که در سال 1956 به آلمان داشت به عروسکی که «بایلد لیلی» نامیده میشد برخورد کرد که مطابق آن چیزی بود که او در سر میپروراند. او سه عدد از این عروسکها را خریداری کرد که یکی را به دخترش داد و دوتای دیگر را به شرکت متل برد.
عروسک «لیلی» که او از آلمان با خود آورد بود، براساس شخصیت محبوب خانم خوشنامی ساخته شده بود که میدانست چه میخواهد. عروسک لیلی اولین بار در سال ۱۹۵۵ در آلمان به فروش رفت و اگر چه در آغاز به بزرگسالان فروخته میشد، اما کمکم محبوبیتی بین کودکان بهدست آورد که از پوشاندنش با قطعاتی که جداگانه در دسترس بودند، لذت میبردند.
روث کمی پس از بازگشت به آمریکا با کمک مهندسی به نام «جک راین» اقدام به طراحی عروسکی مشابه لیلی کرد. جک تا سال 1991 طراح تغییرات باربی در کمپانی متل بود. وی قبل از آن در پنتاگون (وزارت جنگ آمریکا) طراح موشک بود. شرکت متل او را به خاطر تخصص و استعدادش در شناخت فرم بدن انسان استخدام کرد.
روث هندلر عقیده داشت این بسیار مهم است که باربی ظاهری چون بزرگسالان داشته باشد و به این سبب شکل باربی بارها تغییر یافت و به روز شد و در نهایت پس از تولید عروسک نام آن را مخفف نام دخترش باربارا، «باربی» انتخاب کرد و عروسک باربی برای اولین بار در نهم ماه مارس سال ۱۹۵۹ در شهر نیویورک به نمایش گذاشته شد، که در ژاپن ساخته شده بود و در سال نخست حدود 350 هزار عدد از آن به فروش رفت.
اولین عروسک باربی لباس شنا مشکی با خطوط راه راه سفید برتن داشت و با مدل موی دم اسبی و نیز موی بور و خرمایی عرضه شد. کمپانی متل در سال ۱۹۶۴ با کسب امتیاز عروسک بایلد لی لی از آلمان، تولید آن را متوقف ساخت.
در 1961 کمپانی متل، عروسک «کن» را تولید کرد. این عروسک پسری بود با لباسهای شیک و موهای قهوهای که برگرفته از نام پسر هندلر رییس کمپانی متل بود. در سال 1963 عروسک «میچ» و در سال 1965 عروسک «اسکیپر» به جمع کن و باربی پیوستند.
اولین باربی سیاهپوست و اولین باربی اسپانیایی تبار در سال 1980 ارایه شد. باربی برای اینکه بتواند نقش تربیتی خود را ایفا کند باید پاسخگوی تمامی سلیقهها و علاقهها میبود و در نقشهای گوناگونی ظاهر میشد و به این دلیل باربی با بیش از هشتاد شغل مختلف از جمله: پرستار، معلم، خلبان، نوازنده موسیقی، دامپزشک و حتی باستان شناس به بازار آمد.
اولین حیوان خانگی متعلق به باربی، یک اسب بود و تاکنون بیش از چهل حیوان دیگر نیز برای او ساخته شده است. پرفروشترین عروسک باربی، باربی گیسو بلند بود. بزرگترین طراحان لباس دنیا به کمک کمپانی متل شتافته و به طراحی ظریف و زیبای لباسهای گوناگون باربی میپرداختند. مد لباسهای باربی شامل طرحهایی از گوچی، دولچه و گابانا، ورساچه و ژیوانشی است که اغلب تجملاتی و متعلق به طبقه ثروتمند جامعه بودند.
در سال 2001 عروسک باربی در اولین فیلم کامپیوتری خود به نام «باربی و فندق شکن» ظاهر شد و از آن پس تاکنون فیلمهای کامپیوتری، انیمیشن و سینمایی زیادی در مورد باربی تولید شده است. یکی از باربیهای موفق اخیر، باربی «راپونزل» است. راپونزل شخصیت افسانهای است که موهای بلندش به آزادی او از برج بلندی که در آن اسیر است، کمک میکند این عروسک در سال 2002 همزمان در یک روز در 59 کشور به بازار آمد. این بزرگترین معرفی کالا در تاریخ شرکت متل بود.
اما عروسک باربی اخبار حاشیهای هم با خود داشته است. در سال 2003 کشور عربستان فروش باربی را به دلیل عدم تطابق با فرهنگ و اندیشههای اسلام غیر قانونی اعلام کرد. در کشورهای خاورمیانه عروسکی مشابه باربی و با پوشش اسلامی با نام «فولا» میکوشد تا بیشترین مقبولیت را در بازار اسلامی بهدست آورد و در کشور ایران عروسکهای «دارا و سارا» به عنوان جایگزین باربی به شمار میروند.
اما باربی هنوز به همان محبوبیت قبل باقی مانده است و برآورد میشود که بیش از یک میلیارد عروسک باربی در بیش از ۱۵۰ کشور جهان فروخته شده است و بنا بر ادعای شرکت متل در هر دقیقه سه باربی در جهان به فروش میرسد که این موفقیت بزرگی برای کمپانی متل و دلیل عمده فروش شش میلیارد دلاری آنها در سال گذشته است.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)